Από το Κρούμογκραντ στη Θράκη, τα τοξικά απόβλητα δεν γνωρίζουν σύνορα

Η Eldorado Gold, παλιά γνωστή μας από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και το μεγάλο κίνημα ενάντια στα καταστροφικά της σχέδια, βρίσκεται ακόμη πιο κοντά μας από όσο νομίζαμε. Όπως περιγράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιώργος Δεμερίδης από την Αλεξανδρούπολη, η εταιρεία προσπάθησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 να κατασκευάσει μεταλλεία χρυσού στη Θράκη, την εμπόδισαν όμως οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που αντιστάθηκε στα σχέδιά της Eldorado για να προστατέψει την περιοχή της. 

Σήμερα ωστόσο, η Θράκη δέχεται τα τοξικά απόβλητα που παράγουν τα μεταλλεία της εταιρείας λίγο βορειότερα, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από την Κομοτηνή, στο Κρούμοβγκραντ της Βουλγαρίας. Τα απόβλητα πέφτουν στο ποτάμι Γκουμοβίτσα, μέσω του οποίου καταλήγουν στα νερά του Άρδα. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής που πριν από δεκαετίες έδωσαν μια σημαντική μάχη ενάντια στις εξορύξεις και την κέρδισαν, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των εξορύξεων, μόνο που αυτές έρχονται «από την πίσω πόρτα». Ανάμεσα σε άλλα, η καταγγελία αναφέρει:

«Η Ελντοράντο έκανε εξορύξεις σε θέσεις που είναι έξω από την αρχική θέση που έλαβε έγκριση. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε, εγκρίνεται από επιστήμονες που αμείβονται από την εταιρεία. Οι κάτοικοι της περιοχής, φτωχοί αγρότες, νομίζουν ότι θα γίνουν πλούσιοι.

Όμως στο Γκρούμογκραντ, το κατάλληλο υλικό για εξόρυξη χρυσού τελειώνει. Από την πλευρά της όμως η εταιρεία θέλει να “αναπτύξει” και άλλο την περιοχή. Για το λόγο αυτό, προσπάθησε να λάβει έγκριση για μεταλλείο χρυσού στις περιοχές της Σόφιας και της Φιλιππούπολης. Επειδή απέτυχε εκεί, διάλεξε το χωριό Ροζίνο στην περιοχή του Ιβαΐλοβγκραντ, για νέο μεταλλείο χρυσού, σε μια θέση που είναι δίπλα σε παραπόταμο του Ασπροπόταμου της Βουλγαρίας. Ο εν λόγω παραπόταμος, ενώνεται στην πορεία του με το Διαβολόρεμα του Ν. Έβρου και καταλήγει ως Ερυθροπόταμος στην περιοχή του Διδυμοτείχου. Έτσι έχουμε δυο ποτάμια της Βουλγαρίας, να μεταφέρουν στη χώρα μας τα τοξικά απόβλητα των μεταλλείων χρυσού.

Ήδη ενεργοί πολίτες του Ν. Έβρου με οικολογική ευαισθησία, δραστηριοποιούνται επώνυμα, και το Δημοτικό Συμβούλιο του Διδυμοτείχου πρώτο έλαβε αρνητική απόφαση για τα μεταλλεία χρυσού της γειτονικής χώρας».

Οι επιπτώσεις από τέτοιου είδους δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές οικονομίες είναι ανυπολόγιστες. Τα δάση συρρικνώνονται και διαταράσσεται η ισορροπία τους, ο αέρας και τα νερά ρυπαίνονται. Στη συνέχεια αυτά τα νερά θα ποτίσουν καλλιέργειες και θα καταλήξουν στη θάλασσα, οδηγώντας το τοξικό τους φορτίο στην τροφική αλυσίδα. Έτσι, όχι μόνο το περιβάλλον και η υγεία των ανθρώπων, αλλά και τα τοπικά επαγγέλματα όπως η αλιεία, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο τουρισμός, δέχονται μεγάλα πλήγματα από τις εξορύξεις χρυσού. Μια χαρακτηριστική εικόνα καταστροφής είναι η περίπτωση της Χαλκιδικής, όπου η Eldorado κατέστρεψε μεγάλα κομμάτια ενός αρχαίου δάσους, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η μόλυνση των νερών μέσω διαρροών τοξικών αποβλήτων(από τα βουνά και τα ποτάμια μέχρι τη θάλασσα). 

Περιβαλλοντικές καταστροφές σαν τις παραπάνω αναδεικνύουν κάτι ακόμη: το φυσικό περιβάλλον είναι ένα και ενιαίο και όταν καταστρέφεται, η καταστροφή αυτή δεν σταματάει στα σύνορα. Για τον λόγο αυτό, έχει τεράστια σημασία να αναπτύσσονται κοινοί αγώνες για περιβαλλοντικά ζητήματα, από τα κινήματα γειτονικών χωρών που απειλούνται εξίσου από επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως οι εξορύξεις. 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να αναπτύσσονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, περιβαλλοντικές ομάδες από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συντονίσουν τη δράση τους. Αυτός ο συντονισμός είναι απαραίτητο να επεκταθεί και να δυναμώσει, αν θέλουμε να δώσουμε από κοινού νικηφόρους αγώνες ενάντια στην καταστροφή της φύσης και της ζωής μας από εταιρείες αρπακτικά που σαρώνουν το περιβάλλον για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα