Σε ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια και Μεσόγειο, παλεύουμε ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο!

Κοινό ψήφισμα περιβαλλοντικών ομάδων που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του καραβανιού κατά των εξορύξεων και του πολέμου. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για το καραβάνι εδώ.

Πραγματοποιήσαμε από 2 έως 5 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση αγωνιστών από περιβαλλοντικά κινήματα από Τουρκία, Ρουμανία και Ελλάδα. Μετά από μια σειρά εκδηλώσεων, δράσεων, συζητήσεων, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών από τους αγώνες ενάντια στις εξορύξεις, καταλήξαμε στις παρακάτω αποφάσεις:

  • Αγωνιζόμαστε ενάντια στις εξορύξεις που μολύνουν-καταστρέφουν όχι μόνο τα τοπικά οικοσυστήματα αλλά και ευρύτερων περιοχών, προκαλούν βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, ενώ συμβάλλουν έντονα και στην κλιματική κρίση. Επιπλέον λόγω των εντεινόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής κρίσης, ολόκληρες περιοχές όπου γίνονται εξορύξεις κινδυνεύουν από μεγάλες “φυσικές” καταστροφές (πλημμύρες, κα).
  • Καταγγέλλουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλες τις εξορυκτικές πολυεθνικές εταιρείες (και τις θυγατρικές τους). Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, αδιαφορώντας προκλητικά για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Καταγγέλλουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στην Eldorado Gold και και ενάντια σε κάθε εταιρεία που επιδιώκει να πραγματοποιήσει εξορύξεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Ρουμανία.
  • Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις που στο βωμό του κέρδους, της «ανάπτυξης» και των «επενδύσεων» παραχωρούν σε εξορυκτικές εταιρείες, με αποικιοκρατικούς όρους, ολόκληρες περιοχές ενώ τις αφήνουν να δρουν ανεξέλεγκτα, χωρίς ουσιαστικά κανένα έλεγχο ακόμη και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων.
  • Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλα τα κινήματα-αγωνιστές που εναντιώνονται στις εξορύξεις και δέχονται σκληρή καταστολή από την αγαστή συνεργασία κυβερνήσεων-εταιριών-αστυνομίας-δικαστικού συστήματος.
  • Η μάχη που δίνουμε ενάντια στις εξορύξεις είναι και μάχη ενάντια στον πόλεμο. Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης οξύνει τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τη μάχη για κυριαρχία πάνω στα ενεργειακά αποθέματα και τις πρώτες ύλες, αυξάνει τους εξοπλισμούς, εντείνει τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις. Όλο και περισσότερες περιοχές βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, ενώ βρισκόμαστε κοντά σε μια γενικευμένη περίοδο έντασης των πολεμικών συρράξεων παγκόσμια. Οι λαοί που μοιραζόμαστε τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα στην περιοχή μας δεν είμαστε εχθροί, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, ούτε θέλουμε να πολεμήσουμε για να γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους. Η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας των λαών ενάντια στα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων τους είναι το όπλο μας!
  • Την επόμενη περίοδο θα συντονίσουμε την δράση μας ενάντια στην Eldorado Gold και τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, οργανώνοντας μία ημέρα δράσης κατά της Eldorado Gold. Ο αγώνας για γη και ελευθερία είναι κοινός και δεν έχει σύνορα!

Ο αγώνας μας συνεχίζεται…

Υπογράφουν το Ψήφισμα:

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Μας σκάβουν τον λάκκο (ελληνικό συντονιστικό της κοινής πρωτοβουλίας σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο)

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Ρουμανίας Mining Watch România

Συμμαχία Κλιματικής Δικαιοσύνης Τουρκίας İklim Adaleti Koalisyonu

Kazma Bırak (τουρκικό συντονιστικό της κοινής πρωτοβουλίας σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα