Από σήμερα Δευτέρα 8 και μέχρι τις 13 Δεκέμβρη, διεξάγονται οι εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Το μέλος του «Ξ», σ. Θανάσης Μαρίνης, κατεβαίνει με την Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) επιδιώκοντας να διατηρήσει τη θέση που έχει στο ΔΣ από τις προηγούμενες εκλογές.
Ο σ. Θανάσης Μαρίνης μοιράζει το ακόλουθο κείμενο με το οποίο στηρίζει πολιτικά την υποψηφιότητα του και την ψήφο στην ΔΑΣ.
Εκλογές ΣΥΕΤΕ: Πάλη για ένα μαχητικό συνδικάτο, ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία
Οι τελευταίες αποκαλύψεις για διορισμούς τέκνων συνδικαλιστών αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου που λέγεται «γραφειοκρατία ΣΥΕΤΕ». Οι εκλογές στις 8-13/12 πρέπει να αποτελέσουν μια αρχή για την ανατροπή αυτής της σάπιας κατάστασης, για να μπει επιτέλους ο Σύλλογος σε μια λειτουργία υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.
Ποιος είναι ο πραγματικός απολογισμός της ηγεσίας του Συλλόγου;
Η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ το διάστημα που μας πέρασε «έβαλε πλάτη» σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις της Τράπεζας κάνοντας το Σύλλογο να μοιάζει περισσότερο με κλειστό λόμπι συμφερόντων και υπερασπιστή των μνημονιακών-αντεργατικών πολιτικών παρά με σωματείο εργαζομένων. Εν τάχει αναφέρουμε:
1. Υπογραφή επιχειρησιακής και κλαδικής σύμβασης με μειώσεις χωρίς καμία μάχη.
2. Αποδοχή της εθελούσιας εξόδου που δημιούργησε τεράστια προβλήματα εντατικοποίησης και υπερωριών και άνοιξε τις πόρτες για την αντικατάσταση του τακτικού με ενοικιασμένο προσωπικό – πάλι χωρίς μάχη.
3. «Αγώνας» στο πλευρό της Τράπεζας για την ανακεφαλαιοποίηση που οδήγησε στο ξεπούλημα της ΕΤΕ και το πέρασμά της στα χέρια του Λάτση και άλλων κερδοσκοπικών funds.
4. Ανοχή στην κατάφωρη μονομερή παραβίαση από την πλευρά της Τράπεζας της Κλαδικής Σύμβασης με την επέκταση της λειτουργίας 70 καταστημάτων μέχρι τις 18:00 προκειμένου να πληρωθεί ο «λαομίσητος» ΕΝΦΙΑ. Και πολλά άλλα…
Για να περάσουν όλα αυτά αρνούνταν συστηματικά την λήψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και διεκδικήσεων, απέφευγαν οποιαδήποτε προσπάθεια να δουν τα προβλήματα και να συντονίσουν τις αντιστάσεις με το ενοικιασμένο προσωπικό καθώς, βέβαια και με άλλους κλάδους (μη τυχόν πέσει η Κυβέρνησή τους). Κατέπνιγαν κάθε προσπάθεια για πρωτοβουλία «από τα κάτω» που ξέφευγε από τον έλεγχό τους.
Συνδικαλιστικά προνόμια
Αυτή τη στιγμή οι πόροι του ΣΥΕΤΕ διοχετεύονται προς την αναπαραγωγή ενός γραφειοκρατικού μοντέλου λειτουργίας, συντηρώντας απαράδεκτα συνδικαλιστικά προνόμια. Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για μετακινήσεις, συνδρομές κινητής τηλεφωνίας, «δημόσιες σχέσεις», κτλ, και σίγουρα όχι εκεί που χρειάζεται!
Αυτό πάει χέρι-χέρι με τις προαγωγές των συνδικαλιστών, την προώθησή τους σε ψηλότερα κλιμάκια, τις προσλήψεις συγγενών και ημετέρων, όπως όλοι οι εργαζόμενοι ξέρουμε. Σ΄ αυτά πρέπει να βάλουμε τέλος. Ταυτόχρονα τα χρήματα των συνδρομών μας πρέπει να αξιοποιούνται στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής-κινηματικής-αγωνιστικής λειτουργίας του Συλλόγου: τακτικές συνελεύσεις, περιφερειακές και κεντρικές, τακτικές περιοδείες στα καταστήματα για ενημέρωση των συναδέλφων, στήριξη αγωνιζόμενων κλάδων, ενίσχυση του απεργιακού ταμείου, κτλ.
Συνδικαλισμός «βάσης»
Η εντατικοποίηση, οι εκατοντάδες αδήλωτες και απλήρωτες ώρες υπερωριών, οι προβληματικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν την καθημερινή εργασιακή πραγματικότητα της πλειοψηφίας των συναδέλφων στην Εθνική Τράπεζα. Αυτά βέβαια αποτελούν «ψιλά γράμματα» για την συνδικαλιστική ηγεσία του ΣΥΕΤΕ καθώς από τη μία είναι πλήρως αποκομμένη από τη βάση των εργαζομένων και δεν μπορεί να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα, από την άλλη είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα της διοίκησης και επιθυμεί ένα προσωπικό το οποίο είναι φοβισμένο, υπάκουο και δεν διεκδικεί.
Λύση σε αυτά τα ζητήματα μπορεί να έρθει μόνο αν δώσουμε τη μάχη της ανατροπής μέσα στις γραμμές του ΣΥΕΤΕ, με την εκλογή συναδέλφων που έχουν σαν θέση αρχής την πάλη ενάντια στον «κυβερνητικό» συνδικαλισμό και τα γραφειοκρατικά προνόμια.
Που να αντιλαμβάνονται το συνδικαλιστικό κίνημα σαν όργανο πάλης στα χέρια των εργαζομένων – στο οποίο οι συνδικαλιστές θα ενημερώνουν και θα ελέγχονται από τη βάση του κινήματος.
Που θα συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια να πάρουμε πρωτοβουλίες από τα κάτω που να κατοχυρώνουν τη δημοκρατία και τον έλεγχο από τη βάση.
Να ενεργοποιήσουμε τις ΕΑΚ σε κάθε κατάστημα και Διεύθυνση και να τις δικτυώσουμε μεταξύ τους.
Να δημιουργήσουμε πυρήνες «συνδικαλιστών/στριών» σε επίπεδο βάσης σε κάθε πόλη, για να ελέγχουμε το σωματείο και να πιέζουμε για τη συνεργασία των μαχητικών παρατάξεων.
Έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα «μέτωπο» εργαζομένων που θα μπει μπροστά στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας αλλά και να γίνει κομμάτι του μαχόμενου ελληνικού λαού, ενάντια σ’ αυτούς που μας κυβερνούν και που μας έφεραν αντιμέτωπους με τη σημερινή κοινωνική καταστροφή.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε και άμεσα αποτελέσματα προχωρώντας σε κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα όπου επικρατεί «διευθυντική τρομοκρατία» και το ωράριο έχει γίνει λάστιχο, σε μαζικές προσφυγές στην Επιθεώρηση εργασίας, σε συλλογική άρνηση υπερωριακής απασχόλησης, κ.α.
Συνεργασία των αγωνιστικών δυνάμεων
Το ερχόμενο διάστημα ανοίγεται μπροστά μας μια δυνατότητα ανατροπής της κατάστασης στον Σύλλογο. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει αυτόματα. Προϋποθέτει τη προεκλογική ή έστω μετεκλογική συνεργασία των αριστερών δυνάμεων (ΔΑΣ-ΕΝΙΑΙΑ- Πρόταση Προοπτικής) με στόχο να υπάρξει αριστερή πλειοψηφία στο ΔΣ.
Συνεργασία δεν σημαίνει ταύτιση. Η κάθε παράταξη μπορεί να διατηρήσει την οργανωτική, πολιτική και συνδικαλιστική της αυτοτέλεια και το δικαίωμα στην δημόσια διαφοροποίηση και κριτική. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να έχει τις εξής βάσεις, τις οποίες και προτείνουμε:
1. Κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων.
2. Προώθηση διαδικασιών βάσης.
3. Σχεδιασμός αγωνιστικών κινητοποιήσεων απέναντι στα σχέδια των Τραπεζιτών.
4. Συντονισμός με το ενοικιαζόμενο προσωπικό και με άλλους κλάδους για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας.
5. Αίτημα για εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Οι αριστερές δυνάμεις θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αποκαλύψουν την προσπάθεια ενός μέρους της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΔΗΣΥΕ) να κάνει «αλλαγή φρουράς» χωρίς αλλαγή ουσίας και να συμβάλλουν στην εκπαραθύρωση της τωρινής διοίκησης του ΣΥΕΤΕ!
Ειδικά τώρα που έχουμε μπροστά μας την λήξη των συμβάσεων μας το 2015, και με κέρδη € 1,176 δισ και 15,8% κεφαλαιακή επάρκεια που ανακοίνωσε η ΕΤΕ στα αποτελέσματα του εννιαμήνου, η πάλη ενάντια στις διαρκείς επιθέσεις πρέπει να ενταθεί!
Με βάση την πιο πάνω ανάλυση και προσέγγιση συμμετέχουμε στην Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) με υποψήφιο τον