Απλήρωτοι-ες καθαριστές-ριες ΙΚΑ: Κινητοποιήσεις σε Ζωγράφου και Διοίκηση ΕΦΚΑ

ελενη
Της Ελένης Μήτσου

 

 

Περισσότερα από 60 άτομα συμμετείχαν τη Δευτέρα 13 Μάρτη στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ στου Ζωγράφου (Παπαδιαμαντοπούλου 87) για τους απλήρωτους εργαζόμενους που καθαρίζουν το κτίριο. (Δείτε περισσότερα στην ανακοίνωση του ΣΕΡΚΑ)

katharistria-620x320

Οι εργαζόμενες/οι εργοδοτούνται από την εταιρία «The Brothers» του Ι. Μουρτζή και έχουν να πληρωθούν από τις 2 Δεκεμβρίου. Εκτός από τα δεδουλευμένα τους, τους οφείλεται το δώρο Χριστουγέννων, όπως και μέρες αδειών.

Η κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ στου Ζωγράφου καλέστηκε από το ΣΕΡΚΑ – Συνδικάτο Εργαζομένων στην Καθαριότητα (το σωματείο που δημιουργήθηκε μέσα από τον αγώνα των καθαριστριών στα λεωφορεία) και στηρίχτηκε από το Ξεκίνημα, τη Ροσινάντε, τη ΛΑΕ και από άτομα που πρόσκεινται στον αναρχικό χώρο.

***

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, εκπρόσωποι του ΣΕΡΚΑ και των απλήρωτων εργαζομένων συναντήθηκαν με την επιτροπή βάσης των υπαλλήλων του ΙΚΑ στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΡΚΑ εξήγησαν πως οι καθαρίστριες/ές είναι απλήρωτες/οι, πως η εργαζόμενη Κ.Ι. απολύθηκε επειδή ζητούσε επίμονα τα δεδουλευμένα της και πως τόσο η εργαζόμενη Κ.Ι. όπως και οι εκπρόσωποι του ΣΕΡΚΑ δέχτηκαν απειλές από τον εργολάβο. (Δείτε περισσότερα στην ανακοίνωση του ΣΕΡΚΑ)

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ εξήγησαν πως έχουν κάνει επανειλημμένα συστάσεις στον εργολάβο για τη συχνή αλλαγή προσωπικού (ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες έφερνε σχεδόν κάθε μέρα άλλους εργαζόμενους) καθώς και για τον πλημμελή καθαρισμό του κτιρίου.

Στις συστάσεις που του έγιναν ο εργολάβος απάντησε με απειλές και προς τους υπαλλήλους του ΙΚΑ!

Όπως είπαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι αν αυτό επαναληφθεί θα κάνουν καταγγελία στην αστυνομία.

***

Την Τρίτη 14 Μάρτη πραγματοποιήθηκε νέα κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ (όπου ανήκει πλέον το παλιό ΙΚΑ). Και αυτή η κινητοποίηση ήταν πετυχημένη με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά και τη στήριξη μελών του Ξεκινήματος, της Ροσινάντε και του αναρχικού χώρου.

Εκπρόσωποι του ΣΕΡΚΑ, τω εργαζομένων και των αλληλέγγυων συναντήθηκαν με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ Α. Μπακαλέξη.

Ο κ. Μπακαλέξης δεσμεύτηκε ότι αν ο εργολάβος δεν εξοφλήσει τους εργαζόμενους, ο ΕΦΚΑ δεν θα τον ξαναπληρώσει και πως θα προχωρήσει την διαδικασία για να τον κηρύξει έκπτωτο.

***

Τα προβλήματα του ΕΦΚΑ με τον συγκεκριμένο εργολάβο δεν είναι καινούρια. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, ο ΕΦΚΑ έχει μηνύσει τον συγκεκριμένο εργολάβο, καθώς υπάλληλος του έκλεψε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ 2 σκληρούς δίσκους, σε μέρα που ο εργολάβος είχε επισκεφτεί το συγκεκριμένο κτίριο.

***

Οι κινητοποιήσεις του ΣΕΡΚΑ, των απλήρωτων εργαζομένων και των αλληλέγγυων θα συνεχιστούν μέχρι να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα