Απεργία των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ

Ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», συνδικαλιστικής παράταξης στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, στην οποία συμμετέχει το «Ξ»

Οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ προχώρησαν στις 4/2 σε 24ωρη πανελλαδική απεργία (η οποία καλέστηκε από την ΟΣΜΕ – Ομοσπονδία Μεταφορών Ελλάδος) και σε 3ωρο αποκλεισμό του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην Λ. Λιοσίων, μαζί με αλληλέγγυους από σωματεία των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας – Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ αντιδρούν στο νέο νόμο του Υπουργείου Μεταφορών που ανοίγει το δρόμο για εργασιακές σχέσεις δουλείας. Ο νόμος καταργεί το ισχύοντα κανονισμό προσωπικού και επιτρέπει στα ΚΤΕΛ να λειτουργούν όπως οι υπόλοιπες ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις. Μια από τις συνέπειες για τους οδηγούς των ΚΤΕΛ θα είναι ότι θα βρίσκονται στο τιμόνι για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα – κάτι που μέχρι σήμερα ο κανονισμός προσωπικού απαγόρευε τόσο για την προστασία των εργαζομένων όσο και των επιβατών αλλά και για την οδική ασφάλεια συνολικά. Στα δρομολόγια των ΚΤΕΛ που είχαν διάρκεια μεγαλύτερη των 8 ωρών, υπήρχαν υποχρεωτικά δυο οδηγοί. Ωστόσο ο νέος νόμος μετατρέπει τη θέση για τον 2ο οδηγό (που βρίσκεται μπροστά δίπλα από την πόρτα) σε θέση επιβάτη, κάνοντας ξεκάθαρες τις προθέσεις του Υπουργείου και των ιδιοκτητών των ΚΤΕΛ σχετικά με τα ωράρια εργασίας των οδηγών. 

Καταργώντας τον εσωτερικό κανονισμό των ΚΤΕΛ καταργούνται επίσης δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι σε σχέση με την ειδικότητά τους, τους τόπους εργασίας τους κ.α. Το μόνο που δε βάζει ο νέος νόμος είναι μια αλυσίδα στο πόδι κάθε εργαζόμενου για να την σέρνει. 

Την ίδια στιγμή διατηρούνται σκανδαλώδη προνόμια συγκεκριμένων ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα διατηρείται διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2001 και προβλέπει ότι οι πρόεδροι των ΚΤΕΛ που συμπληρώνουν 3 τριετίες λαμβάνουν ισόβια «χορηγία» επιπλέον οποιουδήποτε άλλου εισοδήματος από τα ΚΤΕΛ, μισθού, σύνταξης, κλπ. Για όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους 30-35 οχήματα η μηνιαία χορηγία είναι γύρω στα 1500 ευρώ. Η κυβέρνηση της «αριστείας» επιχείρησε μάλιστα να επεκτείνει αυτή τη «χορηγία» και στους αντιπροέδρους των ΚΤΕΛ του νομού ….Κρήτης(!) ωστόσο αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τα χρήματα της εν λόγω «χορηγίας» προέρχονται από κονδύλια που έχουν ως στόχο τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και τον εκσυγχρονισμό των ΚΤΕΛ (κυρίως σταθμούς, πρακτορεία κλπ). Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει τα ΚΤΕΛ θα διαπιστώσουν ότι τέτοιες επενδύσεις δεν έγιναν στην πραγματικότητα ποτέ, ενώ πολλές φορές είναι ελλιπής ακόμα και η στοιχειώδης καθαριότητα.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι όταν πρόκειται να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ η κυβέρνηση τονίζει τον χαρακτήρα τους ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ όταν θέλει να επιδοτήσει τους ιδιοκτήτες (με περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) θυμάται τον κοινωφελή χαρακτήρα τους. 

Οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των ιδιοκτητών των ΚΤΕΛ είναι πρακτική όλων των δεξιών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή δεν ξεχνάμε βέβαια πως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει υπέρ των ιδιοκτητών ΚΤΕΛ ανοίγοντας τους τον δρόμο νομικά για να πάρουν κομμάτι των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εκχωρώντας συγκεκριμένα δρομολόγια του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ. 

Οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ, στις αστικές συγκοινωνίες αλλά και στις μεταφορές συνολικά πρέπει να οργανώσουμε κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και των αμοιβών μας. 

Την ίδια στιγμή πρέπει να διεκδικήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών και υπεραστικών μεταφορών, με αξιοπρεπείς συνθήκες, ασφάλεια και φτηνά εισιτήρια για τους επιβάτες, καθώς και αξιοπρεπείς μισθούς, εργασιακές συνθήκες και πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Για να γίνει αυτό με επιτυχία χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα σωματεία μας. Η αλληλοστήριξη στους αγώνες και η δικτύωση των εργαζομένων από τα κάτω είναι μερικά από τα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα