Δημοσιεύουμε ανακοίνωση-καταγγελία της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», συνδικαλιστικής παράταξης στον χώρο της ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία Αθήνας) στην οποία συμμετέχει και το «Ξ», για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Διεύθυνσης του Αμαξοστάσιου του Ελληνικού προς τους εργαζόμενους.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά της διεύθυνσης του Αμαξοστάσιου Ελληνικού
15/2/2015
Με ανεπίσημο έγγραφο η διοίκηση του Α/Σ Ελληνικού (Τσακοπιακος-Τσινού) ειδοποίησε στις αρχές Φλεβάρη τους εργάτες γενικών καθηκόντων ότι ο τρόπος που θα προφέρουν τις υπηρεσίες τους θα καθορίζεται από την κρίση της διοίκησης και μόνο. Στη συνέχεια τους κοινοποίησε εγγράφως ένα πρόγραμμα καθαρισμού του αμαξοστασίου. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας καλούνταν από τη διοίκηση να εκτελέσουν πολύ βαριές εργασίες.
Το εργατοτεχνικό προσωπικό της εταιρίας προέρχεται υπό «κανονικές συνθήκες» από:
- τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί από την αρχή με αυτή την ειδικότητα και για αυτές τις δουλειές
- τους εργαζόμενους (κυρίως οδηγούς) που αλλάζουν ειδικότητα για λόγους υγείας.
(Σύμφωνα με τις Σ.Σ.Ε. μας, θέσεις όπως του εργάτη, του ελιγμοδηγού, του φύλακα, του κλητήρα, του πωλητή εισιτηρίων κ.α. ανατίθενται σε συναδέλφους (κυρίως) οδηγούς οι οποίοι για λόγους υγείας αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο τιμόνι το οποίο έχει πολύ μεγάλο βαθμό άγχους και δυσκολίας.)
Με τις μετατάξεις που προέβλεπε ο νόμος Ρέππα όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί ως εργατοτεχνίτες έφυγαν, με αποτέλεσμα στο αμαξοστάσιο να μείνουν ως εργατοτεχνίτες συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο κ. Τσακοπιάκος όχι μόνο δεν έδειξε κατανόηση στα προβλήματα υγείας των συναδέλφων, αλλά έβγαλε ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα καθαριότητας του αμαξοστασίου με το οποίο ζητούσε για παράδειγμα από συνάδελφο που πριν λίγο καιρό είχε κάνει «μπαλονάκι» να κουβαλάει πόρτες λεωφορείων και βαριά ανταλλακτικά.
Επίσης οι τρόποι και το ύφος του κ. Τσακοπιάκου και των συνεργατών του απέναντι στους συγκεκριμένους συναδέλφους είναι επιεικώς απαράδεκτα.
Συνάδελφος με 30 χρόνια προϋπηρεσία που είχε την ατυχία να πάθει έμφραγμα πάνω στο τιμόνι, όταν προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητούσε ο Τσακοπιάκος, πήρε την απάντηση: «να γλύψει το λάκκο» από το γράσα και τις λοιπές ακαθαρσίες!
Ότι δεν έπαθαν οι συνάδελφοι στο τιμόνι, κινδυνεύουν να το βρουν από τον Τσακοπιάκο και τους συνεργάτες του.
Πώς μπορεί όμως να σέβεται συναδέλφους και να καταλαβαίνει τις ανάγκες τους ένας άνθρωπος που προσελήφθη από την εταιρία σαν οδηγός, μέσα σε 2 χρόνια μετατάχθηκε στο διοικητικό προσωπικό και στη συνέχεια έγινε σε πολύ λίγα χρόνια διευθυντής!
Κάποιοι από τους εν λόγω συναδέλφους με τα προβλήματα υγείας πήγαν στο γραφείο του κ. Τσακοπιάκου για να διαμαρτυρηθούν. Σε αυτή την διαμαρτυρία κάλεσαν να συμμετέχει και ο Α. Κασιμέρης (σημ «Ξ»: μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ, εκπρόσωπος της «Ανεξ. Παρέμβασης»). Ο κ. Τσακοπιάκος ξεκίνησε εριστικά και επιθετικά να ρωτά «ποιος κάλεσε το συνδικάτο» και όταν ο Α. Κασιμέρης του υπενθύμισε το νόμο 1264 περί συνδικαλιστικών δικαιωμάτων εκείνος προσπάθησε να ελιχθεί, λέγοντας (ψευδώς) πως τέτοια δικαιώματα δεν τα έχουν τα απλά μέλη του ΔΣ, αλλά τα μέλη του προεδρείου του συνδικάτου, δηλαδή ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ (τυχαία αυτή η προτίμηση;).
Οι προαναφερόμενοι συνάδελφοι δεν έσκυψαν το κεφάλι, ούτε συμπεριφέρθηκαν με δουλοπρέπεια στον κ. Τσακοπιάκο και τους συνεργάτες του. Πήραν την απόφαση να μην εκτελούν καμία εργασία που θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία τους. Πρόκειται για μια απόφαση σωστή και αξιοπρεπή.
Η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα τους και να τους βοηθά να αποκρούουν τις επιθέσεις της διεύθυνσης και της υποδιεύθυνσης του αμαξοστασίου (Τσακοπιάκος – Λουλακάκης).
Τέλος, να θυμίσουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο Τσακοπιάκος και το επιτελείο του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε εργαζόμενους με τη συμπεριφορά του.
Τον Αύγουστο, η συνάδελφος Άννα Μ. διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο σε κατάσταση νευρικού κλονισμού ύστερα από την αφόρητη πίεση που της άσκησε ο Τσακοπιάκος για την απόδοση της στη δουλειά και τον εξευτελιστικό τρόπο με τον οποίο της απευθυνόταν.
Η συνάδελφος έχει καταγγείλει τον Τσακοπιάκο στο ΣΕΠΕ (σώμα επιθεωρητών εργασίας) ενώ έχει κινηθεί εναντίον του και δικαστικά.
Η συνάδελφος έπραξε σωστά και αυτό το παράδειγμα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι. Οι καταγγελίες και οι καταδικαστικές αποφάσεις από την επιθεώρηση εργασίας κ.α. αποτελούν ισχυρά στοιχεία και σε συνδυασμό με κινητοποιήσεις ασκούν πίεση στη διοίκηση να λάβει μέτρα!