Ανακοίνωση της Νεολαίας ενάντια στον Εθνικισμό
Με πρόσφατη εγκύκλιό του, το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τις διευθύνσεις των σχολείων να είναι πιο "χαλαρές" ως προς τις ποινές που επιβάλλουν στους μαθητές τους για την υποχρεωτική στολή των δημόσιων κυπριακών σχολείων. Παράλληλα, με τους κανονισμούς για την παιδεία που θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο, προβλέπεται αντικατάσταση του όρου "στολή" με τον όρο "ενδυμασία". Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Πέρα από την αλλαγή της ορολογίας, με τα μέτρα αυτά δεν αλλάζει τίποτα από τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία. Είναι ανεπαρκή, επιφανειακά και στην ουσία δεν λύνουν το πρόβλημα της ανελευθερίας και της έλλειψης δημοκρατίας που επικρατεί στα κυπριακά σχολεία, καθώς η στολή αποτελεί ένα μέτρο καταπίεσης της μαθητικής έκφρασης. Με τα μέτρα αυτά ο θεσμός της στολής παραμένει, απλώς ονομάζεται πλέον "σχολική ενδυμασία" για σκοπούς αποπροσανατολισμού.
Διάφορες απόψεις που ακούγονται για τον δήθεν προοδευτισμό της στολής και το ότι η διατήρηση της στολής στα κυπριακά σχολεία δείχνει το δρόμο στα σχολεία της υπόλοιπης Ευρώπης είναι τουλάχιστον υποκριτικές. Τα σχολεία στην Ευρώπη είχαν στολή και την κατάργησαν, ενώ η Κύπρος παρόλο που θέλει να ονομάζεται "ευρωπαϊκή" χώρα παραμένει οπισθοδρομική. Διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι δήθεν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη η επανεφαρμογή της σχολικής στολής είναι υπό συζήτηση είναι ψευδείς.
Το πρόβλημα δε λύνεται με ημίμετρα και προσπάθειες συγκάλυψης ή ωραιοποίησης της υφιστάμενης κατάστασης. Η στολή πρέπει να καταργηθεί και όχι να αλλάξει. Αυτό αποτελεί μαζικό αίτημα των μαθητών όπως φάνηκε και από την απήχηση που είχε η εκστρατεία η οποία άρχισε στα μέσα Νοεμβρίου με μάζεμα υπογραφών, προωθώντας αυτό το αίτημα. Μέσα σε πολύ λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 1200 υπογραφές μόνο στη Λευκωσία, με πρωτοβουλία μιας πολύ μικρής ομάδας μαθητών. Με τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών, από όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, ο αγώνας θα πετύχει τον στόχο του.
Αυτό φάνηκε από τα μέτρα χαλάρωσης που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιό του. Είναι ένα δείγμα ότι η κυβέρνηση ανησύχησε από το κίνημα των μαθητών για κατάργηση της στολής. Αποτελεί λοιπόν μια πρώτη επιτυχία του κινήματος των μαθητών. Πολύ μακριά όμως από τις ανάγκες για ένα σχολείο ελεύθερο και δημοκρατικό. Γι’ αυτό, ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί.