Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Β. Δημάκη για συνέχιση των σπουδών του

Ο Βασίλης Δημάκης έχει ζήσει σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή του σαν κρατούμενος, καταδικασμένος για ληστείες. Το 2015 αποφασίζει να ξαναρχίσει το σχολείο, και αποφοιτεί από το Εσπερινό Λύκειο Πατρών. Στη συνέχεια δίνει πανελλήνιες εξετάσεις καταφέρνοντας να εισαχθεί στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων. Στην πορεία των σπουδών του στο ΕΚΠΑ αρίστευε στα μαθήματά του, κέρδισε μάλιστα και υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφίων (ΙΚΥ).

Πρώτη απεργία πείνας και νίκη

Βρέθηκε, ήδη από το 2018 αντιμέτωπος, όχι με επαίνους για αυτή του την προσπάθεια, αλλά με ένα ανάλγητο κρατικό μηχανισμό που του αρνήθηκε όλες τις φορές που το αιτήθηκε το δικαίωμα σε εκπαιδευτικές άδειες και το να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»), μια πρακτική που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Εν τέλει κέρδισε το δικαίωμα του στις εκπαιδευτικές άδειες μετά από απεργία πείνας και δίψας στην οποία κατέφυγε.

Η εκδίκηση ενός κράτους που θέλει τους κρατούμενους σιωπηλούς

Στις 17/4/2020 ο Β. Δημάκης μετήχθη εκδικητικά και παράνομα (με προσωπική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου) από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, γιατί συμμετείχε ως εκπρόσωπος των κρατούμενων στις ειρηνικές κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω πανδημίας.

Στις 21/4 ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας (από 27/4) ζητώντας την επαναμεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει την εκπαιδευτική του προσπάθεια με αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως είχε κερδίσει με τον αγώνα του το 2018. Μετά από τις αντιδράσεις των καθηγητών και των συμφοιτητών του, αλλά και με τη στήριξη ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης χιλιάδων πολιτών και δεκάδων φορέων, το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα της επαναμεταγωγής του στις 30/4/2020, οπότε και ο Βασίλης έληξε την απεργία πείνας και δίψας.

Όταν μετά από νέες πιέσεις και με καθυστέρηση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε τη μεταγωγή του στις 8/5/2020, ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη την επομένη πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού. Αντί όμως να οδηγηθεί στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα, απομονώθηκε από τους συγκρατούμενούς του και οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Παρόλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτης στις 10/5/2020 ότι ο Β. Δημάκης θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του και η μεταγωγή του στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού οφείλεται στην 14ημερη καραντίνα λόγω κορονοϊου, καμία από τις δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκε. Ο Β. Δημάκης παραμένει κλεισμένος στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού μετά την λήξη της 14ήμερης καραντίνας, χωρίς πρόσβαση σε υπολογιστή για τα μαθήματά του.

Ο Βασίλης Δημάκης με δήλωσή του στις 24/5/2020 ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε τροφή, νερό και επικοινωνία. Αυτή τη στιγμή η ζωή και η υγεία του κινδυνεύουν άμεσα.

Η βάναυση και απάνθρωπη στάση της Σοφίας Νικολάου, Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών χιλιάδων πολιτών, εκπαιδευτικών και φορέων που έχουν στηρίξει το αίτημα του Β. Δημάκη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (είναι ενδεικτικό πως στο Twitter το hashtag #Vdimakis έφτασε στην πρώτη θέση των τάσεων, με περισσότερα από 26.000 «τιτιβίσματα») ενώ στις 25/5 διοργανώθηκε μαζική συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπέρ του αγώνα του Β. Δημάκη.

Για την «κυρία» Σοφία Νικολάου

Η Σοφία Νικολάου, Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, που κρατάει αυτή την ανάλγητη και σαδιστική στάση, δεν είναι ένα οποιοδήποτε στέλεχος της ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι την επικοινωνιακή της πολιτική προεκλογικά (η Σ. Νικολάου ήταν υποψήφια στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, έχοντας πάμπολλες τηλεοπτικές εμφανίσεις και άρα αναγνωρισιμότητα), είχε αναλάβει ο Τζορτζ Τζιτζίκος, ένας από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο η εφημερίδα Καθημερινή χαρακτήριζε ως «ο Έλληνας του Τραμπ».

Στη συνέχεια, και αφού η Σ. Νικολάου ανέλαβε τη θέση της Γενικής Γραμματέως, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, εν μέσω πανδημίας δέσμευσε ποσό «24.800 ευρώ (με ΦΠΑ) για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης θεμάτων που αφορούν τις δημόσιες σχέσεις του γραφείου της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής». Να σημειωθεί ότι τα 25.000 ευρώ αποτελούν το όριο των απευθείας συμβάσεων και πως η σύμβαση θα παυθεί σε περίπτωση απομάκρυνσης της Νικολάου από τη θέση της – ουσιαστικά δηλαδή αφορά την προσωπική της προβολή…

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος, με αυτές τις προτεραιότητες επιλέχθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ σε μια τόσο σημαντική θέση. Η ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στον Β. Δημάκη δεν θα είναι μόνο της Σ. Νικολάου αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού!

Απέναντι σε αυτό το αίσχος, όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι οφείλουν να πάρουν θέση στο πλευρό του Β. Δημάκη, πριν να είναι αργά.

Υπογράφετε στο ήδη αναρτημένο ψήφισμα στην πλατφόρμα avaaz εδώ

Στα αγγλικά υπάρχει μεταφρασμένο αυτό το κείμενο: https://www.facebook.com/justicevdimakis/posts/114425210262512

Στέλνετε τα ψηφίσματά και τα αίτημά σας για επαναμεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στους αρμοδίους.

  • [email protected] (Υπουργείο ΠΡΟΠΟ, με την ένδειξη: Κοινοποίηση προς Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής)
  • [email protected] (Υπουργείο ΠΡΟΠΟ, με την ένδειξη: Κοινοποίηση προς Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής)
  • [email protected] (Υπουργείο Παιδείας)
  • [email protected] (Υπουργείο Δικαιοσύνης)
  • [email protected] (Γραφείο Πρωθυπουργού).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα