Αλληλεγγύη στον αγώνα σπουδαστών & αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών! Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων!

Σήμερα, Τρίτη 10 Γενάρη, καλούνται κινητοποιήσεις από σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και σωματεία εργαζομένων του κλάδου, ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. 
Στην Αθήνα καλείται στις 12 συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ σωματεία του χώρου καλούν νωρίτερα και σε μοτο-πορεία ξεκινώντας στις 11.30πμ απ’ το Πεδίον του Άρεως με κατάληξη στο Υπουργείο. Στη Θεσσαλονίκη το κάλεσμα είναι επίσης στις 12 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Διαβάστε στη συνέχεια την ανακοίνωση αλληλεγγύης στον αγώνα των σπουδαστών και των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών που μοιράζει το «Ξ» και στο τέλος το κοινό κάλεσμα σωματείων για την κινητοποίηση της Αθήνας. 

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε μέσω Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 85/17-12-2022) μέτρο σύμφωνα με το οποίο όλοι/ες οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών, σχολών χορού, κινηματογράφου και ωδείων κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ)

Το χτύπημα αυτό στην Τέχνη δεν είναι βέβαια αποκομμένο από την υπόλοιπη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Aπό την αρχή κιόλας της θητείας της, η ΝΔ έχει επιτεθεί στη δημόσια Παιδεία, ξεπουλάει την δημόσια Υγεία και μια σειρά κοινωνικών αγαθών, ενώ παράλληλα έχει ψηφήσει αντεργατικούς νόμους ανατρέποντας πολλά από τα κεκτημένα των περασμένων δεκαετιών, όπως το 8ωρο. Έτσι και τώρα, η κυβέρνηση χτυπά έναν ακόμα επαγγελματικό κλάδο, και μάλιστα έναν από αυτούς που θεωρούνται από τους πιο επισφαλείς, τον κλάδο των καλλιτεχνών. 

Μέσα σε αυτά τα οποία προβλέπει το Π.Δ. 85, είναι η ακύρωση κάθε αναγνώρισης/διαβάθμισης των καλλιτεχνικών πτυχίων, επομένως και η υποβάθμισή τους σε ΔΕ. Αυτό θα επιφέρει στους εργαζόμενους του κλάδου:

 • πτώση μισθολογικού κλιμακίου,
 • αποκλεισμό από διεκδίκηση θέσεων εργασίας,
 • σε αρκετές περιπτώσεις αδυναμία ακόμα και διατήρησης της θέσης εργασίας,
 • ενώ αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη στους διάφορους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ούτως ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερο, καθώς πλέον δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι που τους κάνει πολύ πιο ευάλωτους εργασιακά. 

Το Π.Δ. αυτό, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε αυτοβούλως το εργασιακό μέλλον των καλλιτεχνών, είναι μία ακόμα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, μία ακόμα επίθεση στην νεολαία, μία ακόμα «επίθεση στην ελευθερία και την ζωή», όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών. 

Πριν τα Χριστούγεννα έγιναν οι πρώτες δυναμικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών, στις οποίες εκφράστηκε η αγανάκτηση που υπάρχει στον κλάδο. Η κυβέρνηση εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, αναφέροντας ότι οι κάτοχοι πτυχίων ωδείων εξαιρούνται από το Π.Δ. 85 και κατατάσσονται στη μισθολογική κατηγορία ΤΕ (τεχνικής εκπαίδευσης). Ωστόσο τα σωματεία των μουσικών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, παλεύοντας από κοινού για τη διεύρυνση του μέτρου για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των σπουδαστών και των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών και διεκδικούμε μαζί τους:

 • Ανωτατοποίηση του τίτλου σπουδών και την κατάργηση του Π.Δ.85
 • Ίδρυση ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, σύμφωνα με το πρότυπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
 • Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία σε όσες τάξεις έχουν καταργηθεί
 • Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων 
 • Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα

ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ 

Το Π.Δ. 85/22 ξεσήκωσε τον καλλιτεχνικό κόσμο και οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις μέσα στο Δεκέμβρη οι οποίες έφεραν στο επίκεντρο τα χρόνια προβλήματα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. 

Είναι ελπιδοφόρο ότι εκατοντάδες νέοι σπουδαστές βγήκαν στο δρόμο ζητώντας την αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παρά το ότι η χώρα μας διαθέτει ένα πλούσιο και αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό σε όλες τις μορφές της Τέχνης, προωθείται σταθερά από το Κράτος και από όλες τις Κυβερνήσεις, η απαξίωση του Πολιτισμού και ειδικότερα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.  

Μπροστά στη διευρυμένη αγανάκτηση η Κυβέρνηση επιχείρησε με ελιγμό να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των καλλιτεχνών. Με διευκρινιστική Εγκύκλιο αναφέρει ότι οι κάτοχοι Πτυχίων Ωδείων κατατάσσονται στην μισθολογική κατηγορία Τ.Ε. σύμφωνα με το ν. 4325/15. Ζητάμε τη διεύρυνση αυτού του μέτρου χωρίς διακρίσεις για το σύνολο των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών.   

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στο επίκεντρο το αίτημά μας για Μουσική Εκπαίδευση Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα. 

Σ’ αυτόν το δρόμο απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας 

 • προς τους επαγγελματίες μουσικούς, 
 • προς τους σπουδαστές μουσικής και 
 • το εκπαιδευτικό προσωπικό σε Ωδεία και σε Πανεπιστημιακά τμήματα, 

απέναντι σε λογικές που καλλιεργούν τον ανταγωνισμό 

των διαφορετικών επαγγελματικών προσόντων.

Καλούμε στη μοτο-πορεία τη Τρίτη 10 Γενάρη που θα ξεκινήσει από το Πεδίο του Άρεως  στις 11.30 π.μ. και θα καταλήξει στο Υπουργείο Παιδείας. 

Επίσης την ίδια μέρα, Παραρτήματα του Π.Μ.Σ. και Μουσικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα διοργανώνουν κινητοποιήσεις έξω από τα κτήρια των κατά τόπους Περιφερειακών Αρχών. 

Για όσους συναδέλφους δεν μπορούν να συμμετέχουν στην μοτο-πορεία, καλούμε σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι. 

Κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα με Συνελεύσεις και συσκέψεις για τη διαμόρφωση αιτημάτων που αφορούν την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Παραρτήματα: ΕΥΒΟΙΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΣΑΜΟΥ,  ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου ώρα 12.00), ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ και ΛΑΡΙΣΑΣ (στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα Πλατεία Νομαρχίας ώρα 12.30), ΧΑΝΙΩΝ (στην Περιφέρεια Χανίων ώρα 12.00)  

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο.Τ.Α.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΠΑΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΩΔΕΙΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα