Σχόλιο από το Ξ
Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair είναι γνωστή όχι μόνο για τα φτηνά εισιτήρια, αλλά και για τις συνθήκες γαλέρας στις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοί της, για την άρνηση αναγνώρισης σωματείων και συλλογικών διαπραγματεύσεων, για το καθεστώς ενοικιαζόμενης εργασίας, κλπ.
Από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ο γνωστός για την απέχθειά του προς τα εργατικά δικαιώματα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mάικλ Ο’ Λίρι αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκή απεργιακό αναβρασμό. Γιατί παρά τις εξαγγελίες για την αναγνώριση των σωματείων στην εταιρεία, στην πράξη κάθε διεκδίκηση για συλλογική διαπραγμάτευση καθυστερεί, ή παρακωλύεται με κάθε δυνατό τρόπο από την εταιρεία.
Έτσι, τους τελευταίους μήνες οι πιλότοι της Ryanair διοργανώνουν διαρκώς απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα, 10 Αυγούστου, βρίσκεται σε εξέλιξε η 5η μέρα απεργιακής δράσης. Η απεργία αγκαλιάζει πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία και Ολλανδία) έχοντας ήδη πετύχει τη ματαίωση εκατοντάδων πτήσεων, που αντιστοιχούν στο 6% των 2.400 προγραμματισμένων πτήσεών της εταιρείας.
Στην Ιρλανδία, που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, η Ryanair εδώ και καιρό απολαμβάνει την στήριξη του πολιτικού κατεστημένου. Εξαίρεση αποτελούν οι βουλευτές του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» (αδελφή οργάνωση του «Ξ») Πολ Μέρφι, Ρουθ Κόπιντζερ και Μικ Μπάρι, που στήριξαν τις κινητοποιήσεις των πιλότων της Ryanair με κάθε τρόπο. Η Ρουθ Κόπιντζερ, σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο facebook αναφέρει:
«Σήμερα, οι εργαζόμενοι σε πέντε χώρες συμμετέχουν σε μια συντονισμένη απεργιακή δράση. Πρόκειται για μια ιστορική απεργία, που μπορεί να δείξει στους εργαζόμενους όλου του κόσμου πως μπορούν να οργανωθούν ενάντια στις πολυεθνικές εταιρείες που τους εκμεταλλεύονται. Αν αυτή η απεργία είναι νικηφόρα, θα πετύχει ένα σημαντικό πλήγμα ενάντια στο μοντέλο των χαμηλών μισθών που δημιούργησε η Ryanair για να εξαχθεί στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο από τον Mάικλ Ο’ Λίρι».
Μετά τη διεθνική απεργία της Amazon, βλέπουμε την εξέλιξη άλλης μιας απεργίας εργαζομένων πολυεθνικής που σπάει τα εθνικά σύνορα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζομένους της Ryanair σε αυτό τους τον αγώνα!