Ακρίβεια: υπερκέρδη για τους λίγους, φτώχεια για τους πολλούς

Το 2022 δεν ήταν για όλους ίδιο. Μπορεί για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να σήμαινε τη ραγδαία φτωχοποίησή τους, για μερικούς όμως ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά!

Όπως για παράδειγμα για τους τραπεζίτες, οι οποίοι είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται «πέραν των προσδοκιών τους», όπως οι ίδιοι ανέφεραν. 

Συγκεκριμένα, τα οργανικά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας ήταν ενισχυμένα κατά 41%, ενώ η Eurobank είδε τα βασικά λειτουργικά της κέρδη να αυξάνονται κατά 66%! 

Συνολικά, οι 4 «συστημικές τράπεζες» (Eurobank, Εθνική, Alpha και Πειραιώς) είχαν καθαρά έσοδα από τόκους αθροιστικά περίπου 4 δισ. ευρώ ενώ ακόμα 1,3 δισ. ήταν τα καθαρά τους έσοδα από προμήθειες.

Αυτοί βέβαια που κάνουν πραγματικό πάρτι τον τελευταίο χρόνο είναι οι εταιρείες στον χώρο της ενέργειας, καταγράφοντας αμύθητα κέρδη. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Motor Oil, η οποία το πρώτο 9μηνο του 2022 έφτασε να έχει κέρδη 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερα σε σχέση με το 2021!

40% απώλειες για χαμηλά εισοδήματα

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα χτυπήθηκαν τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. Ο συνδυασμός αύξησης των τιμών κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτίναξαν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40%. Έρευνα της ΓΣΕΕ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, κατέγραψε ότι λόγω των παραπάνω το 71% των εργαζομένων αναγκάστηκε να περιορίσει τα βασικά αγαθά διατροφής του. 

Ο πληθωρισμός, οι αυξημένες τιμές και η γενικότερη ακρίβεια είναι πλέον η νέα «κανονικότητα» που έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος για την πλειοψηφία των νοικοκυριών που προσπαθούν να βγάλουν τον μήνα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός για τον Νοέμβρη «έκλεισε» στο 9%. Το γεγονός ότι μειώθηκε κατά λίγο σε σχέση με τον Οκτώβρη (που ήταν στο 9,5%) οδήγησε σε πανηγυρισμούς στην κυβέρνηση για την «επιτυχία» της πολιτικής της, ειδικά με το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού». Αν κοιτάξει βέβαια κανείς τα στοιχεία, θα δει ότι η πραγματικότητα είναι –για ακόμα μια φορά– διαφορετική από αυτήν που προσπαθεί να περάσει η ΝΔ. 

Ο βασικός λόγος για αυτήν την μικρή πτώση του πληθωρισμού (το 9% παραμένει πολύ ψηλό) έχει να κάνει με τη συγκράτηση των διεθνών τιμών της ενέργειας. Αντίθετα, ο δείκτης των τροφίμων πήγε από 12,3% στο 12,8% – δηλαδή όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κιόλας! Κατά τα άλλα, το «καλάθι του νοικοκυριού» ανακούφισε τα φτωχότερα στρώματα…

Σκληρά ταξικός προϋπολογισμός 

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι που κατατέθηκε και το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού για να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για έναν ακόμα σκληρό, ταξικό προϋπολογισμό, που για κανέναν λόγο δεν «ακουμπάει» τα υπερκέρδη της άρχουσας τάξης για να ελαφρύνει τα φτωχότερα στρώματα ή να ενισχύσει της κοινωνικές δαπάνες. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι έμμεσοι φόροι (όπως ο ΦΠΑ, ένας ταξικός φόρος που επιβάλλεται σε όλους το ίδιο) που ενώ σε συνθήκες ακρίβειας πληθωρισμού κλπ, θα μπορούσε το κράτος να τους μειώσει, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση.

Συγκεκριμένα για τον ΦΠΑ προβλέπονται αυξημένα έσοδα κατά 23,8%, δηλαδή 4,1 δισ. σε σχέση με τα περσινά. Δηλαδή το κράτος εκμεταλλεύεται την ακρίβεια για να αυξήσει τα έσοδά του, χωρίς βέβαια να τα αναδιανέμει! 

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όπως και οι κοινωνικές δαπάνες παραμένουν σχεδόν σταθερές, όμως στην πράξη η αξία τους μειώνεται λόγω του πληθωρισμού. Ακόμα, προβλέπεται επιτάχυνση του ξεπουλήματος και της εκποίησης της δημόσιας ιδιοκτησίας, καθώς τα έσοδα από το ΤΑΙΠΕΔ υπερτριπλασιάζονται (από 600 εκ. σε 2 δισ. ευρώ)!

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί 

Δεν υπάρχει καμία ευοίωνη πρόβλεψη για την οικονομική κατάσταση της επόμενης χρονιάς, ότι για παράδειγμα θα υπάρξει κάποιο σχέδιο ραγδαίας μείωσης του κόστους της ενέργειας ή ότι θα δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού. Η ανατροπή της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και μιας μελλοντικής κυβέρνησης που θα κινηθεί σε ανάλογο πλαίσιο, είναι μονόδρομος για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα