Array

Αβεβαιότητα για το μέλλον των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Κρίσιμες ώρες για τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ιδιοκτησία τα τελευταία χρόνια της γερμανικής πολυεθνικής THYSSEN KRUPP. Από τις αρχές Ιούνη, όταν η διοίκηση των ναυπηγείων ανακοίνωσε τις απολύσεις 12 εργαζομένων, στον Σκαραμαγκά επικρατεί αναβρασμός.

Η κακοδιαχείριση και η έλλειψη παραγγελιών έχουν κάνει τα συγκεκριμένα ναυπηγεία ζημιογόνα, από τη στιγμή που η γερμανική πολυεθνική ανέλαβε ρόλο αφεντικού. Στην ουσία, το πρόβλημα ξεκινά από τη μέρα που το δημόσιο δεν παρέλαβε το πρώτο από τα 4 υποβρύχια που είχε παραγγείλει στα ναυπηγεία, επειδή το υποβρύχιο “έγερνε αδικαιολόγητα”.

Οι διοικούντες της Thyssen αποφάσισαν να ασκήσουν πίεση στο ελληνικό κράτος με τον άθλιο εκβιασμό εις βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αφού αφήνουν να εννοηθεί πως αν το κράτος παραλάβει τα συγκεκριμένα υποβρύχια μπορεί να ανακληθούν οι απολύσεις. Από την άλλη, διαρρέουν πως αν δεν παραληφθούν τα υποβρύχια, οι απολύσεις θα συνεχιστούν.

Οι εργαζόμενοι πέρασαν όλον τον Ιούνη με συνεχόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας και απεργία στις 20 Ιούνη, όπου έγινε και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο απασχόλησης. Εκεί, είχαν σύσκεψη με τον υφυπουργό, Γεράσιμο Γιακουμάτο, αλλά πήραν μόνο κούφιες υποσχέσεις. Έτσι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις.

Όταν επί κυβέρνησης Σημίτη ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων ναυπηγείων, οι τότε κυβερνώντες βεβαίωναν την κοινή γνώμη πως δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και πως το κράτος θα επιβλέπει την κατάσταση.

Τώρα, η κυβέρνηση λέει πως δεν μπορεί να επέμβει στα εσωτερικά μιας επιχείρησης.

Προσοχή λοιπόν εργαζόμενοι: Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ακούσουμε για κάποια ιδιωτικοποίηση ας μην πιστέψει κανείς ούτε ένα ψέμα απ’ όσα θα πουν, κυβέρνηση και καπιταλιστές.

Γιώργος Κασαμπαλάκος

Βιβλίου και Χάρτου:
να σταματήσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία

άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου Β. Παπαθανασίου από τα “Ελληνικά Γράμματα”

Οι αυθαίρετες και καταχρηστικές απολύσεις στο χώρο του βιβλίου συνεχίζονται.

Στις 18/06/07 η διεύθυνση των εκδόσεων “Ελληνικά Γράμματα” (ιδιοκτησίας ΔΟΛ – Δημοσιογρ. Οργανισμός Λαμπράκη) προχώρησε στην απόλυση του συναδέλφου Β. Παπαθανασίου, με το αιτιολογικό ότι έκανε πολλές απουσίες τον Μάιο.

Ο συνάδελφος όμως δεν έκανε αδικαιολόγητες απουσίες από τον χώρο εργασίας του τον Μάιο. Ζήτησε κανονική άδεια από την επιχείρηση διότι έπρεπε αναγκαστικά να λείψει. Ο λόγος που τον ώθησε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια ήταν τα σοβαρά οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η μητέρα του διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο και για ευνόητους λόγους θα έπρεπε να είναι μαζί της.

Το επιχειρησιακό Σωματείο των εργαζομένων στα “Ελληνικά Γράμματα” πιστεύει ότι η απόλυση είναι εκδικητική και μιλάει για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”. Αναφέρεται στην άρνηση του συναδέλφου να συνεχίσει να εργάζεται σαν οδηγός αφού είχε σύμβαση αποθηκάριου. Απόλυτα σωστό από τη μεριά του συνάδελφου ο οποίος είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου στα “Ελληνικά Γράμματα”.

Ήταν τότε που ο διευθυντής προσωπικού απείλησε τους εργαζόμενους ότι “πρώτα θα σας γ…ω και μετά θα σας απολύσω”. (Ο “ερωτύλος” διευθυντής είναι πρώην αστυνομικός – προφανώς έχει μπερδέψει τους αστυνομικούς με τους εργαζόμενους. Πάντως δεν κατάφερε να κάνει ούτε το ένα ούτε τ’ άλλο).

Η πρώτη απάντηση από την μεριά των εργαζομένων ήταν η 24ωρη απεργία στα “Ελληνικά Γράμματα”, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 22/06/07. Η απεργία έκλεισε το κεντρικό βιβλιοπωλείο και τις αποθήκες και συμμετείχαν σε αυτή εργαζόμενοι από τα γραφεία της επιχείρησης. Σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου μας (Βιβλίου και Χάρτου) αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με πρώτη φάση την πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Δ.Ο.Λ. στις 04/07/07.

Τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο βρισκόμαστε στο στάδιο προετοιμασίας της κινητοποίησης. Η πορεία και η συγκέντρωση πρέπει να έχει την μαζικότητα που αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Οι εξελίξεις στα “Ελληνικά Γράμματα” αφορούν όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Βιβλίου και Χάρτου. Η αυθαιρεσία των εργοδοτών και η τρομοκράτηση των εργαζομένων είναι κοινό γνώρισμα του χώρου. Απολύσεις δεν έγιναν μόνο στα Ελληνικά Γράμματα αλλά και στον Πατάκη, στον Ελευθερουδάκη, στον Ιανό, στον Κέδρο, στις εκδόσεις Κέρκυρα, Εστία, Μεταίχμιο και αλλού.

Η νίκη των συναδέλφων στα “Ελληνικά Γράμματα” θα έχει πολύ σημαντικό θετικό αντίκτυπο σε όλους τους συναδέλφους. Θα δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ο εργαζόμενος και θα δώσει τον στόχο: δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων όπου μπορούν να γίνουν, μαζικοποίηση των ήδη υπαρχόντων, μαζικοποίηση του Συλλόγου μας, μαχητική αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Με αυτήν την έννοια η προετοιμασία των επόμενων βημάτων, έχει κομβικό χαρακτήρα για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων. Μαζικό μοίρασμα και κείμενο υπογραφών σε όλους τους χώρους.

Συζητήσεις σε όποιους χώρους μπορούν να γίνουν. Πρέπει ο κάθε συνάδελφος να είναι ενήμερος της υπόθεσης και να έχει αντιληφθεί καθαρά τις διαστάσεις του θέματος.

Ενημερωτική αφίσα, δελτία τύπου, υπογραφές συμπαράστασης από σωματεία, φορείς οργανώσεις κ.λ.π. για να ξέρουν όλοι τι συμβαίνει στο χώρο μας και ποιο συγκεκριμένα ποιος είναι ο ρόλος του Δ.Ο.Λ.

Εργαζόμενος από το χώρο του βιβλίου και χάρτου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα