Η τοποθέτηση της Ε. Πλουμπίδη στο Δ.Σ. Ζωγράφου για την ανακύκλωση συσκευών (3/9/15)

Από το blog της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στο δήμο Ζωγράφου 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ηςΣεπτεμβρίου η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε τη συνεργασία του Δήμου Ζωγράφου με την εταιρία «ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ». Η σύμβαση θα είχε διάρκεια 5 χρόνων και προέβλεπε πως η εταιρία «ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ» θα αναλάμβανε να μαζεύει τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απορρίμματα (π.χ. παλιά πλυντήρια, ψυγεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.α.) που παράγονται στα όρια του Δήμου.

Η Ειρήνη Πλουμπίδη από το «Ξεκίνημα Ζωγράφου»[1] δήλωσε πως θα καταψηφίσει την σύναψη σύμβασης συνεργασίας με την «ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ». Εξήγησε πως τα απορρίμματα έχουν μεγάλη αξία και δεν πρέπει να παραχωρούνται και μάλιστα δωρεάν σε ιδιωτικές εταιρίες. Εξήγησε επίσης πως ο Δήμος Ζωγράφου οφείλει και μπορεί να διαχειριστεί ο ίδιος αυτά τα απορρίμματα και μάλιστα να έχει έσοδα από αυτά.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση της Ειρήνης Πλουμπίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

***

«Είμαστε ενάντια στη σύναψη σύμβασης συνεργασίας του Δήμου Ζωγράφου με την εταιρία “ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ” για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Κατ’ αρχήν, από τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή έχει δηλώσει ότι θα καταρτίσει και θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ζωγράφου, θα πρέπει να εντάξει σε αυτό το συνολικό σχέδιο και την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων και να μην αντιμετωπίσει αυτή τη “ροή” αποσπασματικά και ξεκομμένα. Όταν έρθει δηλαδή για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου συνολικά, τότε να δούμε και τη διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Να δούμε τη διαχείριση τους στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου – παρεπιπτόντως θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό το συνολικό σχέδιο.

Δεύτερο ζήτημα: Η εταιρία “ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ” με την οποία προτείνεται συνεργασία θα μαζεύει τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απορρίμματα του Δήμου και θα τα πηγαίνει για ανακύκλωση σε μιαν άλλη εταιρία που ονομάζεται “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.”. Η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων της Αττικής έχει απευθείας σύμβαση με την “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.” και δεν χρησιμοποιεί “μεσάζοντες” όπως είναι η “ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ”. Γιατί στο Δήμο Ζωγράφου χρειάζεται ενδιάμεσος / μεσάζοντας;

Τρίτο ζήτημα: τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απορρίμματα έχουν αξία. Έχουν αξία τα μέταλλά τους, τα πλαστικά, τα τσιπάκια κ.α. Γι’ αυτό και τα μαζεύουν Ρομά, μετανάστες, κ.α. και βγάζουν μεροκάματο πουλώντας τα. Ο Δήμος Ζωγράφου μπορεί αντί να χαρίζει απορρίμματα με σημαντική αξία στην “ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ” και στην “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.”, αντί δηλαδή να τα παραχωρεί χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα, να τα μαζεύει ο ίδιος, να τα συγκεντρώνει σ’ έναν χώρο (ο χώρος αυτός μπορεί να είναι στην Κατεχάκη στο σημείο όπου έχει χωροθετηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και κάθε μερικούς μήνες να τα εκποιεί κάνοντας π.χ. έναν ανοιχτό διαγωνισμό. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, για να αρχίσει ο Δήμος να μπαίνει στη λογική της διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγονται στα όρια του. Στη συνέχεια αυτό το σύστημα μπορεί να εξελιχθεί – αν υπάρχει η βούληση – και εκτός από την αποκομιδή και τη συγκέντρωση των απορριμμάτων ο Δήμος (είτε μόνος του είτε μαζί με άλλους Δήμους) να κάνει π.χ. και τη διαλογή κοκ. Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος έχει έσοδα από τα απορρίμματα που παράγει αλλά και διασφαλίζει (και διεκδικεί) και θέσεις εργασίας.

Και μ’ αυτό ερχόμαστε στο τέταρτο ζήτημα: Τα ογκώδη απορρίμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πολλά από τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, τα μάζευαν μέχρι σήμερα εργαζόμενοι του Δήμου Ζωγράφου με ένα φορτηγό. Τώρα προτείνεται αυτή τη δουλειά – ένα κομμάτι αυτής της δουλειάς συγκεκριμένα – να το κάνει η “ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ”. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούμε καθήκοντα που αντιστοιχούν σε θέση / ή σε θέσεις εργασίας στον Δήμο Ζωγράφου και τις δίνουμε στην ιδιωτική “ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ”.[2]

Κλείνοντας να πω ότι εμείς παλεύουμε για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Για την διαχείριση των απορριμμάτων από τους ίδιους τους Δήμους (ή ενότητες Δήμων) στους οποίους παράγονται τα απορρίμματα και όχι από ιδιωτικές εταιρίες όπως η “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.”. Πιστεύουμε επίσης ότι στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να βρίσκεται κάτω από την έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» στην οποία εμείς συμμετέχουμε, έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για το πώς Δήμοι ή ενότητες Δήμων μπορούν να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους με τρόπο εξαιρετικά φιλικό στο περιβάλλον και προς όφελος της κοινωνίας. Η μελέτη αυτή διατίθεται δωρεάν – υπάρχει και στο μπλογκ της πρωτοβουλίας στο διαδίκτυο. Επίσης, μέλη της πρωτοβουλίας με εξειδικευμένες γνώσεις είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν, χωρίς αντάλλαγμα, κάθε Δήμο που θέλει να προσαρμόσει αυτό το σχέδιο στα δικά του δεδομένα. Αυτό το έχει κάνει για παράδειγμα ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.

Τέλος, επειδή πιθανά να πείτε ότι δεν έχουμε αρκετούς εργαζόμενους γι’ αυτές τις δουλειές, θα απαντήσουμε εκ των προτέρων πως παρότι αυτό σ’ ένα βαθμό μπορεί να ισχύει, κάποια στιγμή, αντί να επικαλείστε το πρόβλημα πρέπει να αρχίσετε να αγωνίζεστε για να το λύσετε και να διεκδικήσετε προσλήψεις στο Δήμο – με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα – και να τις διεκδικήσετε σοβαρά, όχι κάνοντας απλώς έγγραφα αιτήματα στο υπουργείο.»

***

Εκτός από την Ειρήνη Πλουμπίδη, ενάντια στη σύμβαση με ιδιωτική εταιρία τοποθετήθηκε και ο Α. Καραβίδας (Λαϊκή Συσπείρωση). Άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι από την αντιπολίτευση ζήτησαν να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης έτσι ώστε να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο, ενώ όταν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Στ. Αρμπιλιάς εξήγησε ότι επέλεξε τη σύμβαση με την «ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ» γιατί η εταιρία αυτή έχει δηλώσει πως θα πηγαίνει να παίρνει τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απορρίμματα από τα σπίτια των ζωγραφιωτών, ο κ. Άγης Παπακωσταντίνου και η κ. Βαρσαμιδάκη Μαρία του απάντησαν ότι από την εμπειρία τους, οι εταιρίες αυτές υπόσχονται τα πάντα πριν υπογραφεί η σύμβαση αλλά τηρούν ελάχιστα από τα συμφωνηθέντα στη συνέχεια. Τέλος, η κ. Καλποδήμου από την διοικούσα παράταξη είπε πως ο Δήμος θα μπορούσε να μαζεύει τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απορρίμματα και να τα εκποιεί, όπως άλλωστε κάνει με τα εγκαταλελειμμένα ΙΧ. Ο λόγος σύμφωνα με την κ. Καλποδήμου για τον οποίο δεν το κάνει, είναι γιατί δεν έχει χώρο – υπενθυμίζουμε ότι εμείς προτείναμε το χώρο που έχει οριστεί για Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο τέρμα της Κατεχάκη. Η Δημοτική Αρχή τελικά απέσυρε την πρόταση συνεργασίας με την «ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ» για να την επαναφέρει «βελτιωμένη» σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

_______________________________
[1] Οι υποψήφιοι από το ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ συμμετείχαν ως συνεργαζόμενοι στα ψηφοδέλτια της δημοτικής παράταξης «Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου» στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιοι του 2014.
[2] Για να υπάρχουν παρεξηγήσεις: Η Δημοτική Αρχή δεν εισηγήθηκε απολύσεις από υπηρεσία καθαριότητας με αφορμή τη «συνεργασία» με την «ΦΑΙΔΡΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ». Ωστόσο, όταν αρμοδιότητες και καθήκοντα μιας υπηρεσίας του Δήμου/Δημοσίου ανατίθενται σε ιδιώτες, δημιουργούνται οι βάσεις για ονομαστεί αργά ή γρήγορα ένα κομμάτι του προσωπικού του Δήμου/Δημοσίου «πλεονάζον προσωπικό» κοκ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα