Με σκληρή καταστολή απαντάει η κυβέρνηση της Νιγηρίας στις μαζικές διαδηλώσεις

Από το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (Revolutionary Socialist Movement) στη Nigeria

Την 1η Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκαν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Νιγηρία ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους τροφίμων και καυσίμων, την ανασφάλεια και την εκτεταμένη πείνα που έχουν επιδεινωθεί από τις 29 Μαΐου 2023, όταν η κυβέρνηση Τινούμπου ανέλαβε την εξουσία. Μέσα στους 15 μήνες της διακυβέρνησης του Τινούμπου, έχουν διοργανωθεί μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας άλλες τέσσερις φορές.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά, αλλά η ένταση κλιμακώθηκε όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αληθινά πυρά ενάντια στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από πενήντα άνθρωποι σε όλη τη χώρα. Έγιναν επίσης πάνω από δύο χιλιάδες συλλήψεις. Η κατάσταση επιδεινώθηκε την Κυριακή, 4 Αυγούστου, όταν ο Πρόεδρος Τινούμπου, σε πανεθνική τηλεοπτική εκπομπή μίλησε απαξιωτικά για τις διαμαρτυρίες και απέρριψε όλα τα αιτήματα των διαδηλωτών. Σε απάντηση, καλέστηκαν άμεσα νέες διαδηλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ένα νέο κύμα καταστολής.

Γιατί βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους;

Ο πρώτος χρόνος της προεδρίας του Τινούμπου (Μάιος 2023 – Μάιος 2024) χαρακτηρίστηκε από διαρκή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους της Νιγηρίας. Η χώρα αντιμετώπισε αύξηση του κόστους διαβίωσης, αλλά και πολιτικές όπως η κατάργηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα, η υποτίμηση του νάιρα (νόμισμα της Νιγηρίας), οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, οι υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φτωχούς, η εκτίναξη των τιμών των βασικών τροφίμων και η ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας.

Τα δίδακτρα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 225% σε όλα τα ομοσπονδιακά και κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η εισαγωγή φοιτητικών δανείων αντί για υποτροφίες, όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στα προβλήματα των φοιτητών, αλλά θα οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις διδάκτρων και αύξηση του φοιτητικού χρέους. Η ατελείωτη διαφθορά, η συμπίεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι διακοπές ρεύματος και το υψηλό κόστος της ενέργειας, η κακή κατάσταση του τομέα των μεταφορών, έπαιξαν επίσης ρόλο στο ξέσπασμα των τελευταίων διαμαρτυριών.

Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Όπως και ο προκάτοχός του, ο Πρόεδρος Τινούμπου συνεχίζει να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δικαστική απόφαση με βάση την οποία έπρεπε να καταβληθεί αποζημίωση ύψους 50 εκατομμυρίων νάιρα (περίπου 27.000 ευρώ) στην οικογένεια του εκλιπόντος Alex Ogbu, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία. Μέχρι σήμερα, η Αστυνομία της Νιγηρίας αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση. Η κυβέρνηση του Τινούμπου αρνήθηκε επίσης να εφαρμόσει τα πορίσματα της έρευνας για τις δολοφονίες διαδηλωτών από τον στρατό και την αστυνομία στην πύλη διοδίων Lekki στις 20 Οκτωβρίου 2020 (στα πλαίσια του κινήματος #EndSARS κατά της αστυνομικής βίας).

Συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον νιγηριανό στρατό, τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και την αστυνομία της Νιγηρίας. Οι παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνουν αθρόες συλλήψεις, εξωδικαστικές εκτελέσεις, εξαφανίσεις, αυθαίρετες κρατήσεις και στέρηση του δικαιώματος επικοινωνίας των κρατουμένων. Επιπλέον, εφαρμόζεται μια πολιτική τρομοκράτησης του εργατικού κινήματος, με τα συνδικάτα να αντιμετωπίζουν απειλές και εκβιασμούς κατά τη διάρκεια απεργιών και διαδηλώσεων. 

Στις αρχές Αυγούστου, η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία του Εργατικού Κογκρέσου Νιγηρίας (NLC) ενός από τα βασικά συνδικάτα της χώρας, συλλαμβάνοντας συνδικαλιστές. Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν, μετά από εισβολές σε σπίτια και χώρους εργασίας συνδικαλιστών και ακτιβιστών του κινήματος, ενώ σε κάποιους απαγγέλθηκαν εξωφρενικές κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες η κατηγορία για προδοσία, όπως και για άλλα εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα.

Οι βασικοί 10 κατηγορούμενοι ως «ηγέτες» της «συνωμοσίας» αποφυλακίστηκαν με εγγύηση (10 εκατομμύρια νάιρα – περίπου 5.400 ευρώ ο καθένας) και η δίκη τους ορίστηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου. Πολλοί ακόμη παραμένουν κρατούμενοι και δεν γνωρίζουν αν θα δικαστούν με κατασκευασμένες κατηγορίες για συνωμοσία, τρομοκρατία, προδοσία και απόπειρα ανατροπής του προέδρου Τινούμπου. Οι κατηγορίες αυτές επισείουν ως και θανατική ποινή!

Νέες κινητοποιήσεις – διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης

Το κίνημα στη Νιγηρία δεν τρομοκρατείται παρά τη σκληρή καταστολή. Για το επόμενο διάστημα έχουν καλεστεί νέες κινητοποιήσεις με κεντρικό τίτλο «Fearless in October» (Χωρίς Φόβο τον Οκτώβρη) με σκοπό την κλιμάκωση των διαμαρτυριών στη διάρκεια του επόμενου μήνα. Οι εργαζόμενοι/ες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας, δίνουν μια σκληρή μάχη, απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν διστάζει να φυλακίζει, να απειλεί, να δολοφονεί ανθρώπους που διεκδικούν μια αξιοπρεπή ζωή. 

Αυτό το κίνημα έχει άμεση ανάγκη από διεθνή αλληλεγγύη, κυρίως καθώς πολλοί συλληφθέντες των μεγάλων κινητοποιήσεων του Αυγούστου, είτε εξακολουθούν να κρατούνται, είτε αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές διαμαρτυρίες. Το Internationalist Standpoint έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών υποστήριξης των διωκόμενων των διαδηλώσεων στη Νιγηρία, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες και τον τερματισμό της άγριας καταστολής που δέχεται το κίνημα. 

Μπορείτε να υπογράψετε το κείμενο διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στο κίνημα των Νιγηριανών εργαζομένων και νεολαίας, εδώ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα