Να σταματήσουμε τη σφαγή στη Γάζα!

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ» (τεύχος 595) που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 13 Ιούνη.

Το Σάββατο 8/6, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 247 Παλαιστίνιους, ανάμεσα στους οποίους τουλάχιστον 64 παιδιά, σε επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, κατά την οποία κατάφερε να απελευθερώσει τέσσερις ομήρους που κρατούνταν από την Χαμάς, αλλά και να σκοτώσει άλλους τρεις (όπως ισχυρίζεται η τελευταία). Σύμφωνα με την περιγραφή του δημοσιογράφου Ακράμ Αλ Σατάρι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία περιλάμβανε ταυτόχρονα βομβαρδισμούς και χερσαία επιδρομή, ο στρατός του Νετανιάχου πυροβολούσε οποιονδήποτε κινούνταν στην περιοχή, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένους, ενώ ώρες μετά το τέλος της, άνθρωποι έψαχναν επιζώντες στα ερείπια των δεκάδων σπιτιών που ισοπεδώθηκαν.

Πρόκειται για το τελευταίο (μέχρι την ώρα που το «Ξ» βρίσκεται στον δρόμο για το τυπογραφείο) επεισόδιο μαζικής σφαγής αμάχων από την ισραηλινή πολεμική μηχανή, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο βαρβαρότητας. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, με σχετικά μικρότερη ένταση. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι και τις αρχές του Ιούνη έχει ξεπεράσει τις 37.000 και των τραυματιών τις 84.000. Σύμφωνα με τη Unicef, εννέα στα δέκα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας, υφίστανται σοβαρό υποσιτισμό. 

Τα ελάχιστα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν, αποτελούν ταυτόχρονα καταφύγια για τους εκτοπισμένους, ενώ οι λιγοστοί γιατροί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στον αριθμό των τραυματιών που κατακλύζουν μέχρι και τα πατώματα των διαδρόμων. Η Γάζα εξακολουθεί να είναι μια παγίδα θανάτου για τους κατοίκους της, αφού εδώ και μήνες δεν υπάρχει καμία διαφυγή, κανένα ασφαλές σημείο για τους εκτοπισμένους, παρά μόνο μια διαρκής μετακίνηση από τον βορά προς τον νότο και πίσω, ανάλογα με το που αποφασίζει να χτυπήσει κάθε φορά με μεγαλύτερη αγριότητα ο ισραηλινός στρατός. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει στην ακραία, δολοφονική πολιτική της, που έχει αναγκάσει ακόμη και τους πιο στενούς της συμμάχους να πάρουν αποστάσεις. Στις αρχές του Ιούνη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να παρατείνει τον πόλεμο για να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Την ίδια ώρα βέβαια, μετά από πρόταση εκπροσώπων των Ρεπουμπλικανών, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ υπερψήφισε πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης(!)σαν απάντηση στο ένταλμα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου που εξέδωσε στα τέλη του Μάη.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ πήρε πρόσφατα την απόφαση να εντάξει το Ισραήλ στη λεγόμενη «Λίστα της Ντροπής», δηλαδή την κατάλογο των κρατών και των οργανώσεων που διαπράττουν εγκλήματα ενάντια σε παιδιά κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Και στο εσωτερικό της χώρας όμως, ο Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Την ώρα που πανηγύριζε τη διάσωση των τεσσάρων ομήρων χαρακτηρίζοντάς την ιστορικό γεγονός, το μέλος του πολεμικού του συμβουλίου και πρώην στρατηγός Μπένι Γκαντζ, παραιτήθηκε κατηγορώντας τον ότι απομακρύνει το Ισραήλ από τη νίκη στη Λωρίδα της Γάζας. 

Μόλις λίγες ώρες μετά την επίθεση, το βράδυ του Σαββάτου 8/6, χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων μεγάλων πόλεων του Ισραήλ, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό του πολέμου με συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων, αλλά και την παραίτηση του Νετανιάχου. Η αστυνομία απάντησε με βία και δεκάδες συλλήψεις εναντίον των διαδηλωτών. 

Πέρα από τις κινητοποιήσεις μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, το αντιπολεμικό κίνημα επιμένει σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις αρχές του Ιούνη έξω από τον Λευκό Οίκο, διεκδικώντας τον άμεσο τερματισμό της στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Ισραήλ, που συνεχίζεται σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο παρά τη δημόσια κριτική από στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ ωστόσο, τον τόνο στο αντιπολεμικό κίνημα εξακολουθούν αν δίνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που όλο το τελευταίο διάστημα έδωσαν μεγάλες μάχες στις καταλήψεις των πανεπιστημίων τους, ρισκάροντας ακόμη και τα πτυχία τους. 

Για κάποιους από αυτούς, αυτή η απειλή είναι αρκετά υπαρκτή και κοντινή. 13 από τους φετινούς απόφοιτους του Χάρβαρντ, δεν έχουν ακόμη παραλάβει ακόμη τα πτυχία τους από το πανεπιστήμιο, ως «τιμωρία» για τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τον τερματισμό της σφαγής στη Γάζα. Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαδηλώνουν στη Βρετανία, τον Καναδά και άλλες χώρες του κόσμου, παρά τη σκληρή καταστολή και τις συκοφαντίες του συστήματος διεθνώς. Αυτός ο αγώνας είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να ενταθεί, μέχρι να βάλουμε φρένο στο έγκλημα που συντελείται εδώ και μήνες ενάντια στον λαό της Γάζας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα