Η τραγωδία της Ουκρανίας και η γελοιότητα των G7 

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της συνάντησης των G7 στη Γερμανία (στις Βαυαρικές Άλπεις) ανάμεσα στις 26 και τις 28 του Ιούνη, αυτό που θα μείνει στην ιστορία, δεν ήταν ούτε το τι συζήτησαν, ούτε το τι αποφάσισαν. Είναι η πιο πάνω χαζοχαρούμενη φωτογραφία των ηγετών των G7 μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ εκ μέρους της ΕΕ. 

Οι G7, δηλαδή οι «7 μεγάλες οικονομίες του πλανήτη», είναι αυτοί που κρατάνε τις τύχες του πλανήτη στα χέρια τους: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία.

Ή τουλάχιστον νομίζουν πως τις κρατάνε. Αυτή η σύνθεση αντιπροσωπεύει μια εποχή που ανήκει στο πολύ μακρινό παρελθόν, όταν οι 7 αποτελούσαν τους κυρίαρχους αποικιοκράτες/ιμπεριαλιστές στον πλανήτη. Σήμερα, δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να μιλά για τους «μεγάλους» όταν αποκλείει απ’ αυτούς την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία κλπ.   

Η συνάντηση αυτή είχε να συζητήσει το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, την κρίση στην ενέργεια, τη νέα παγκόσμια κούρσα των εξοπλισμών, κλπ. 

«Όλες οι χώρες της G7 ανησυχούν για τις τρέχουσες κρίσεις: πτώση της ανάπτυξης, αύξηση του πληθωρισμού, ελλείψεις πρώτων υλών και παραπαίουσες αλυσίδες εφοδιασμού»

δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με την έναρξη της συνόδου κορυφής.[1]

Η αλήθεια όμως είναι πως η αναμνηστική φωτογραφία των G7 δεν δείχνει και πολλή ανησυχία. Ούτε και το γεγονός ότι έκαναν πλακίτσα αν θα έπρεπε να βγάλουν τα πουκάμισά τους για να δείξουν στον Πούτιν ότι είναι πιο μυώδεις απ’ αυτόν, με αφορμή τη γνωστή φωτογραφία των διακοπών του Πούτιν στην οποία κάνει ιππασία γυμνός από τη μέση και πάνω. 

***

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται καθόλου καλά για την Ουκρανία αλλά και για τη Δυτική Συμμαχία. Μετά την πτώση του Σεβεροντονέτσκ ο πόλεμος επικεντρώνεται γύρω από τη Λισισάνσκ, στην επαρχία Ντονμπάς. Η ρωσική προέλαση είναι αργή αλλά σταθερή και στο πέρασμα της μετατρέπει τα πάντα σε στάχτη. Οι Ρώσοι δεν διακινδυνεύουν μεγάλες απώλειες, γι’ αυτό το πεζικό προωθείται μόνο όταν το πυροβολικό και τα αεροπλάνα έχουν ισοπεδώσει τα πάντα. Η Ουκρανία, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της Ουκρανικής πλευράς, χάνει κάθε μέρα 1.000 στρατιώτες – που είτε σκοτώνονται είτε πετσοκόβονται από τις βόμβες και τις σφαίρες.

Οι ανησυχίες στη Δύση μεγαλώνουν και τα ΜΜΕ δεν προσπαθούν να το κρύψουν. Το capital.gr (29.06.2022) για παράδειγμα, περιγράφει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τον τίτλο «Η αυτοκτονία της Ευρώπης»[2] αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα πως

«…Η Ευρώπη οδηγείται σε πρωτοφανή ύφεση η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει κοινωνικές αναταράξεις και πολιτικές ανατροπές… Η Δύση και η Ευρώπη υπόκεινται σε μια γεωπολιτική ήττα και ταπείνωση αφού δεν είναι σε θέση να τιμωρήσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία…».

*** 

Την ίδια στιγμή η διεθνής οικονομία οδηγείται σε μια ύφεση που όλα δείχνουν πως οι συνέπειές της θα είναι χειρότερες απ’ αυτές που προκάλεσε η πανδημία το 2020. 

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 9 -10 % για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο πιο ψηλός για 40 χρόνια, και στην περίπτωση της Γερμανίας για 50 χρόνια. Οι βιομηχανικές χώρες αντιμετωπίζουν ανάπτυξη (μεγέθυνση) που δεν ξεπερνά το 1,5 % σε ετήσια βάση. Αυτό είναι το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, με στάσιμες οικονομίες και ψηλό πληθωρισμό, το οποίο μόνο να χειροτερέψει μπορεί αφού τα επιτόκια αυξάνονται ραγδαία και ωθούν τις οικονομίες πιο βαθιά σε ύφεση. 

Ο πληθωρισμός τρώει το εργατικό εισόδημα. Οι αυξήσεις που δίνονται, όταν δίνονται, κατά κανόνα είναι κάτω από τον πληθωρισμό – η φτωχοποίηση μεγαλώνει. 

Τα χρηματιστήρια είναι σε ελεύθερη πτώση, με πάνω από 20% πτώση από τις αρχές του χρόνου στις ΗΠΑ. Ένας μετά τον άλλο διεθνείς αναλυτές μιλούν για μια εποχή υποχώρησης ή στην καλύτερη περίπτωση εποχή στασιμότητας στις τιμές των μετοχών (εποχή «αρκούδων» σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ορολογία).

Ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση, τουλάχιστον 40 χώρες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με το φαινόμενο της πείνας, ενώ μια σειρά από φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με χρεοκοπίες. Ανάμεσα τους ο ευρωπαϊκός νότος (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) που με την άνοδο των επιτοκίων θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα μνημόνια.

***

Αν δεν μπορούσαν να ασχοληθούν σοβαρά, μ’ αυτά τα θέματα, οι G7 θα μπορούσαν τουλάχιστο να προσποιηθούν ότι το κάνουν. Έστω, σαν μικρή ένδειξη σεβασμού στα εκατομμύρια που υποφέρουν και που χάνουν τις ζωές τους την Ουκρανία και αλλού. 

Η φωτογραφία την οποία δημοσιοποίησαν και τα αστεία για τον Πούτιν δείχνει πως μάλλον δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας και του κόσμου στον οποίο ζουν. Στα σόσιαλ μίντια πολλοί τους παρομοίωσαν με μεθυσμένους μπαρμπάδες που μόλις έχουν βγει από γάμο στον οποίο γλεντοκοπούσαν. 

Πριν τη χαζοχαρούμενη φωτογραφία τους είχαν βέβαια αποφασίσει να συνεχίσουν να εξοπλίζουν μαζικά την Ουκρανία για να αποδυναμώνει τη Ρωσία. Άσε τους Ουκρανούς να σκοτώνονται, αυτοί τι έχουν να χάσουν…

______________________

[1] capital.gr: Αυτά είναι τα επτά μεγαλύτερα προβλήματα της συνόδου κορυφής του G7 στη Γερμανία

[2] capital.gr: Η αυτοκτονία της Ευρώπης…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα