Που είναι η Χρυσή Αυγή σήμερα;

Η δεύτερη δίκη (εφετείο) της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε σήμερα, 15 Ιουνίου. Κατά τις εκτιμήσεις των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής θα διαρκέσει ως και 2 χρόνια.

Πέρα από το δικονομικό σκέλος –που ασφαλώς έχει την αυτοτελή σημασία του–  υπάρχει ένα γενικότερο ερώτημα που αφορά το που βρίσκεται η Χρυσή Αυγή σήμερα. Υπάρχει; Δρα; Έχει προοπτικές ανάκαμψης; 

Τμήματα του αντιφασιστικού κινήματος και της Αριστεράς θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή έχει τελειώσει, είναι διαλυμένη, κοκ.

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη σημερινή εικόνα που εμφανίζει η ΧΑ είναι ο κατακερματισμός της, με πιο σημαντικές διασπάσεις αυτές του Γ. Λαγού (ΕΛΑΣΥΝ), που συνεχίζει να είναι ευρωβουλευτής και του Κασιδιάρη (Έλληνες για την πατρίδα), οι οποίοι προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν δράσεις. 

Ακόμα, μια σειρά άλλες φασιστικές ομάδες, όπως ο Ιερός Λόχος, η ΕΝΕΘ, η Propatria, κλπ, παρουσιάζουν σποραδικές δράσεις – πράγμα που δείχνει ότι ο κίνδυνος του φασισμού παραμένει υπαρκτός. Περισσότερα για τις διασπάσεις της ΧΑ μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει το περασμένο φθινόπωρο με τίτλο: «Διεργασίες στον ακροδεξιό και νεοφασιστικό χώρο: η Χρυσή Αυγή και τα “παιδιά” της».  

Σ’ αυτό το άρθρο θα επικεντρώσουμε στην ίδια τη Χρυσή Αυγή, για να δούμε που βρίσκεται και αν όντως έχει «τελειώσει» όπως ελπίζει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Το ότι η Χρυσή Αυγή έχει δεχτεί καίριο πλήγμα με την εκπαραθύρωσή της από τη βουλή, την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση και τις αλλεπάλληλες διασπάσεις και αποχωρήσεις μελών και στελεχών, είναι γεγονός. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το να πούμε με σιγουριά ότι έχει διαλυθεί υπάρχει απόσταση. Ας δούμε όμως τα δεδομένα όπως έχουν.

Ο ρόλος του Μιχαλολιάκου

Ο «Φύρερ» Μιχαλολιάκος βγήκε στις 18 Μαΐου από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λάρισας μετά από 65 μέρες νοσηλείας λόγω επιπλοκών του κορονοϊού.

Η κατάσταση της υγείας του Μιχαλολιάκου είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον της Χρυσής Αυγής, αφού χωρίς αυτόν πολύ δύσκολα θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν φαίνεται να υπάρχει διάδοχη λύση, ενώ και η κόρη του, Ουρανία Μιχαλολιάκου, που προοριζόταν για αυτό το πόστο δεν φαίνεται ικανή να το αναλάβει.

Με τον Μιχαλολιάκο παρόντα η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να κάνει προσπάθειες ανάκαμψης, στηριγμένη στο όνομα και στην εμπειρία της προηγούμενης περιόδου.

Πριν την είσοδό του στο νοσοκομείο ο Μιχαλαλιάκος διαλαλούσε ότι η Χρυσή Αυγή «υπάρχει» και ετοιμάζεται, πέρα από την ανάληψη δράσεων, να κατέβει και στις εκλογές.

Η παρουσία της ΧΑ

  • Τα βασικά σάιτ της ΧΑ είναι το antepithesi.gr και το nmichaloliakos.gr.
  • Έχει διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή κάθε Δευτέρα, τα «Κρούσματα Αντίστασης».
  • Λειτουργεί πολυχώρο νεολαίας, την «ΣΑΡΙΣΑ», στη Θεσσαλονίκη με τακτικές εκδηλώσεις, ενώ έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει αντίστοιχο χώρο στην Αθήνα.
  • Διαθέτει δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.
  • Μέλη της συμμετέχουν σε μια σειρά παρακρατικές ακροδεξιές συσπειρώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, που αφορούν κυρίως δράσεις με ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό περιεχόμενο.

Τα γεγονότα στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Οκτώβρη, πιστοποίησαν την προσπάθειά της να επιστρέψει και «στον δρόμο». Ακολούθησε σειρά δράσεων όπως:

  • Παρεμβάσεις και δημιουργία πυρήνων σε Ρέθυμνο, Λαγκαδά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σάμος), Λακωνία, Δυτική Αθήνα κοκ.
  • Παρεμβάσεις επιχείρησε επίσης σε άλλες γειτονιές της Αθήνας όπως Κορυδαλλός, Αγία Παρασκευή, Παλιά Κοκκινιά κτλ.
  • Οργάνωσε ανοιχτή συγκέντρωση 100 περίπου ατόμων για την επέτειο των Ιμίων στην πλατεία Κολοκοτρώνη στις 29 Γενάρη. Η συγκέντρωση δεν είχε ανακοινωθεί δημόσια και δεν έγινε στην πλατεία Ρηγίλλης όπως τα παλιότερα χρόνια λόγω της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος.
  • Οργάνωσε παρέμβαση και τοπική πορεία για την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.
  • Στις 19 Μάη οργάνωσε συγκέντρωση στην Μενεμένη Θεσσαλονίκης για την ημέρα μνήμης των Ποντίων.
  • Στις 24 Μάη προχώρησε σε «οικολογική παρέμβαση» στο όρος Αιγάλεω με παράλληλη επαφή με το τοπικό Δασαρχείο και το Δημαρχείο για το θέμα.
  • Κάλεσε «συγκεντρώσεις μνήμης» στον Μυστρά στις 16 Μάη και στη Μητρόπολη Αθηνών στις 29 Μάη, επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Και μαθήματα σκάκι από φασίστες!

Έπειτα από καταγγελίες μελών του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Καισαριανής προκύπτει ότι Χρυσαυγίτες διδάσκουν σκάκι στα παιδιά του 3ου δημοτικού σχολείου!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη»:

«…διαπιστώσαμε ότι ο Σύλλογος Πνευματικών Αθλημάτων “ΑΘΗΝΑ”, που προσφέρει εθελοντικά μαθήματα σκακιού σε μαθητές, εμπλέκεται με την εγκληματική ναζιστική φασιστική Χρυσή Αυγή!

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω πρωτοβουλία που εμφανίζεται με το ανιδιοτελές προσωπείο της δωρεάν παροχής μαθημάτων σκακιού σε μαθητές και ήδη έχει πρόσβαση στο 3ο Δημοτικό Καισαριανής με ευθύνη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, διοικείται από γνωστό και μη εξαιρετέο στέλεχος της εγκληματικής-φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»! Ευτυχώς τα αντανακλαστικά γονέων που συμμετείχαν τα παιδιά τους, τους οδήγησαν σε σοβαρή ανησυχία εξαιτίας της στρατιωτικής πειθαρχίας που επιβάλλεται στους συμμετέχοντες μαθητές αλλά και της εμφάνισης των υπευθύνων του σκακιστικού συλλόγου (τατουάζ με φασιστικό περιεχόμενο).»

Το φαινόμενο οι φασίστες να προσπαθούν να προσηλυτίσουν μέλη ακόμα και από μαθήματα σκακιού δεν είναι καινούργιο. Αξιοποιούν οτιδήποτε μπορεί να τους φανεί πρόσφορο και αποτελεσματικό. 

Παλιότερα οι βασικοί χώροι δράσης τους ήταν οι γειτονιές, τα σχολεία, τα γήπεδα, οι αστυνομικοί. Μετά έκαναν απόπειρες δημιουργίας συνδικαλιστικών παρατάξεων σε γιατρούς, δικηγόρους, ταξί, αστικές συγκοινωνίες, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη  Περάματος κοκ.

Τώρα επεκτείνουν τη δράση τους και σε υποτιθέμενους επιστημονικούς φορείς που αφορούν ζητήματα υπογεννητικότητας, συνέδρια για το αγέννητο παιδί που στρέφονται κατά των αμβλώσεων, θεωρούν ψέμα την κλιματική αλλαγή, ανακινούν αντιδραστικές θεωρίες περί της «Μεγάλης Αντικατάστασης» (την αντικατάσταση της λευκής φυλής από μουσουλμάνους κα).

Παραμένοντας πάντα φασίστες προσπαθούν να «εκσυγχρονιστούν» και να αξιοποιήσουν το διεθνές ρεύμα ανόδου της Ακροδεξιάς που πατάει πάνω στην οικονομική και προσφυγική κρίση, την φτώχεια, τον ανορθολογισμό και την έλλειψη μαζικής εναλλακτικής πολιτικής λύσης που να πείθει και να εμπνέει.

Ο Μιχαλολιάκος και η Χρυσή Αυγή δηλώνουν σταθεροί στις απόψεις τους, δηλαδή Ναζί που παριστάνουν ότι δεν είναι Ναζί, αλλά απλά ένα ακόμα νόμιμο πολιτικό κόμμα. Στην πανσπερμία των πάνω από 8 νέων ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία μερικά χρόνια, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να παίρνει ποσοστά γύρω στο 1% στις δημοσκοπήσεις. 

Ο Κασιδιάρης και η συμμαχία Τζήμερου-Μπογδάνου-Κρανιδιώτη εμφανίζονται πιο ενισχυμένοι από την Χ. Αυγή στις δημοσκοπήσεις.

Δεν έχουν τελειώσει – να τους τελειώσουμε!

Το σίγουρο, όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, είναι ότι δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι έχουμε τελειώσει οριστικά ούτε με το χώρο του νέο-φασισμού γενικά, ούτε και με τη Χρυσή Αυγή πιο ειδικά. 

Και βέβαια δεν πρέπει να περιμένουμε τη μαζική επανεμφάνιση ταγμάτων εφόδου στους δρόμους και νέους νεκρούς για να κινητοποιηθούμε και να δημιουργήσουμε ενωτικές δομές του αντιφασιστικού κινήματος.

Πρέπει: 

  • Να αξιοποιήσουμε την πρωτόδικη καταδίκη τους και να διασφαλίσουμε ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα και στη νέα δίκη.
  • Να μην τους αφήσουμε να επανεμφανιστούν πουθενά δημόσια.
  • Να απαντήσουμε πολιτικά και με επιχειρήματα στην ξενοφοβική, εθνικιστική, ομοφοβική και σεξιστική προπαγάνδα τους. Να αποκαλύψουμε ότι όχι μόνο δεν είναι αντισυστημικοί, όπως παρουσιάζονται, αλλά αντίθετα αποτελούν τους μπράβους του κεφαλαίου και του συστήματος.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να οργανωθούμε. Το τέρας του φασισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τον/την καθένα/μιά ατομικά.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά και η καμπάνια «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ! – Οι Ναζί στην φυλακή» αποτελούν εδώ και 9 χρόνια παραδείγματα ενωτικών και δημοκρατικών λειτουργιών και δράσεων πολλών διαφορετικών πολιτικών και άλλων συλλογικοτήτων και ανένταχτων, με πολύ σημαντική συνεισφορά στον αγώνα κατά του φασισμού. Πέρα από αυτά υπάρχουν και πολλές τοπικές συσπειρώσεις, επιτροπές, στέκια κτλ που δρουν σε γειτονιές.

Υπάρχουν, επομένως, αρκετές δομές και χώροι υποδοχής για αντιφασίστες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Ας τις αξιοποιήσουμε για να έρθει πιο γρήγορα η μέρα που θα πούμε η Χρυσή Αυγή, αλλά και συνολικά ο φασισμός και η Ακροδεξιά σε όλες της τις εκφάνσεις, τελειώσανε. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα