Συνέντευξη με την Ελ. Τομπατζόγλου για τη 2η δίκη της Χρυσής Αυγής

Εν όψει της έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό (εφετείο), το «Ξ» μίλησε με την Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα, σχετικά με το τι να περιμένει κανείς από αυτή τη διαδικασία. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Τάκης Γιαννόπουλος.

Ελευθερία, θέλεις να μας περιγράψεις ποιο είναι το γενικό περίγραμμα της δίκης της ΧΑ; Πόσοι είναι οι κατηγορούμενοι, ποιος ο εκτιμώμενος χρόνος διάρκειας και πόσοι είναι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής και της υπεράσπισης;

Η δίκη ξεκινάει ουσιαστικά από την αρχή, με 148 μάρτυρες να έχουν κληθεί, και με το τεράστιο αποδεικτικό υλικό που όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχε ήδη στην δικογραφία, συν ό,τι εισφέρθηκε από την υποστήριξη της κατηγορίας. 

Από την πλευρά των θυμάτων οι δικηγόροι θα είναι 7 – τέσσερις στην υπόθεση του Παύλου Φύσσα, δηλαδή ο Θοδωρής  Θεοδωρόπουλος, η Χρύσα Παπαδοπούλου, ο Αργύρης Συρίγος και εγώ και τρεις στην υπόθεση Αιγυπτίων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας. Από την υπεράσπιση δεν έχουμε εικόνα ακόμα, αλλά με βάση των αριθμό των κατηγορουμένων, οι συνήγοροι τους μπορεί να ξεπερνάν και τους 100, καθόσον έκαστος έχει δικαιώματα να εκπροσωπηθεί από τρεις συνηγόρους. 

Από τους αρχικά 69 κατηγορούμενους, δύο έχουν αποβιώσει, κάποιοι αθωώθηκαν και κάποιοι καταδικάστηκαν μόνο για πλημμελήματα. Έτσι, την στιγμή αυτή έχουμε 53 κατηγορουμένους για κακουργηματικές πράξεις, ενώ 29 εξ αυτών είναι κρατούμενοι. 

Ποιο είναι το ποινικό διακύβευμα; Πρακτικά μπορεί να αθωωθούν ή να μην θεωρηθούν εγκληματική οργάνωση; Για παράδειγμα τα 13 χρόνια των διευθυντών πόσο μπορεί να μειωθούν ή να αυξηθούν; 

Η πρωτόδικη απόφαση είναι πλήρως αιτιολογημένη, οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου θα έχουν στα χέρια του ένα σταχυολογημένο αποδεικτικό υλικό, και έτσι, παρά το γεγονός ότι έχουν ένα δυσκολότατο έργο να επιτελέσουν, θα διευκολυνθούν στην διαχείριση των στοιχείων. Προφανώς ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να οδηγηθεί σε πλήρως αντίθετη κρίση σε σχέση με το πρωτοβάθμιο, όμως εν προκειμένω θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα θα ανατραπεί η καταδίκη. Όσο αφορά τις ποινές, ενώ το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μπορεί να χειροτερεύσει την θέση του κατηγορουμένου, στην περίπτωση της Χ.Α. ο Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση στο σκέλος της απόφασης που αφορά τις ποινές, και έτσι εάν η καταδίκη παραμείνει και δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι ποινές μπορούν να φθάσουν έως τα 15 έτη. 

Πόσοι είναι οι ήδη κρατούμενοι Χρυσαυγίτες; Γιατί παραγράφηκε η υπόθεση του ΠΑΜΕ;

29 κατηγορούμενοι είναι ακόμα στην φυλακή εκτίοντας την ποινή τους. Όσο αφορά την υπόθεση του ΠΑΜΕ, η κατηγορία από κακουργηματική μετατράπηκε από το δικαστήριο σε πλημμελληματική, και άρα πλέον η παραγραφή από 20ετής έγινε 8ετής. Η πράξη είχε χρόνο τέλεσης τον Σεπτέμβριο του 2013 και έτσι τον Σεπτέμβριο του 2021 συμπληρώθηκε η 8ετία της παραγραφής. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα