Την Δευτέρα 25/10 ο λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, στην προβλήτα ΙΙ του λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά) ο συνάδελφός τους είχε δουλέψει 12ώρη βάρδια 19:00 – 07:00 το προηγούμενο βράδυ, μέχρι το πρωί και την ημέρα του εργατικού δυστυχήματος δούλευε ξανά στην απογευματινή βάρδια 15:00 – 23:00.
Το ίδιο ωράριο είχε και ο χειριστής του γερανού στην προβλήτα καθώς και πολλοί ακόμη εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά οι οποίοι εργάζονται κάτω από εξαντλητικά ωράρια και αφόρητη πίεση καθημερινά.
Παραβιάσεις της νομοθεσίας
Στο κέντρο πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ υπάρχει αναρτημένη η ισχύουσα εργατική νομοθεσία σχετικά με την ημερήσια ανάπαυση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Καθιερώνεται για κάθε περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση έντεκα (11) συνεχών ωρών… Η ελάχιστη ημερήσια αυτή ανάπαυση, η οποία προβλέπεται ρητώς από την Οδηγία 93/104/ΕΚ (νυν 2003/88/ΕΚ) ισχύει και για τις περιπτώσεις των βαρδιών έτσι όπως αυτές προβλέπονται ως σύστημα εργασίας στο Π.Δ. 88/99. Ως εκ τούτου, σε εργαζόμενο που απασχολείται με σύστημα βαρδιών θα πρέπει από τη λήξη της μιας βάρδιας μέχρι την έναρξη της επόμενης, να μεσολαβεί ημερήσια ανάπαυση 11 συνεχών ωρών».
Δεν είναι η μόνη νομοθεσία την οποία φαίνεται να παραβιάζει η Cosco και οι εργολαβικές της εταιρείες στο λιμάνι του Πειραιά.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, το Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΟΛΠ Α.Ε (έχει αναλάβει την επίβλεψη των μνημείων της Πειραϊκής), για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πειραϊκή. Ο λόγος αφορούσε την ρύπανση της θάλασσας από την Cosco η οποία προχωρά σε επιχωματώσεις και βυθίσεις τσιμεντοκιβωτίων με υλικά που έχουν πλήρως διαρρεύσει στη θάλασσα, αλλά και στο χώρο του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή.
Με τις πλάτες των κυβερνήσεων
Το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, στην κινέζικη κρατική Cosco, προχώρησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με τις θετικές ψήφους ΚΙΝΑΛ και ΝΔ.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε τα στραβά μάτια σε μια σειρά αυθαιρεσίες της Cosco όπως η κατασκευή της προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική μελέτη.
Πρόσφατα η κυβέρνηση παραχώρησε και το υπόλοιπο 16% του μετοχικού πακέτου του ελληνικού δημοσίου χωρίς η Cosco να έχει πραγματοποιήσει τις προαπαιτούμενες επενδύσεις αξίας περίπου 293 εκ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όμως, είναι το γεγονός ότι ακόμη και τα ελάχιστα έργα – επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως η υπό κατασκευή προβλήτα της Πειραϊκής, δεν χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της Cosco αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω προγράμματος που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Αττικής!
Οι εργαζόμενοι στην Cosco καταγγέλλουν τη διοίκηση της εταιρείας αναφέροντας στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι ο θάνατος του συναδέλφου τους:
«Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελλιπών μέτρων ασφάλειας της υγείας μας και της ακεραιότητας μας. Είναι αποτέλεσμα των απανωτών κόντρα βαρδιών, των υπερωριών, το πετάμε «νέους εργάτες» να κολυμπήσουν χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Είναι αποτέλεσμα των εκβιασμών από την εργοδοσία μπροστά στις ανανεώσεις των συμβάσεων, να μην υπολογίζεται κούραση, ασθένειες, να “φοβόμαστε” να πούμε όχι».
Τις απλήρωτες υπερωρίες κατόπιν «συμφωνίας» με τον εργοδότη ήρθε να νομιμοποιήσει ο νέος νόμος Χατζηδάκη και διαπιστώνουμε στην πράξη με τον πλέον οδυνηρό τρόπο που μπορεί να οδηγήσει η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.
Παρατηρούμε επίσης ότι οι υποσχέσεις των κυβερνήσεων και των μεγάλων επιχειρήσεων για ασφαλείς επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ευημερία και ανάπτυξη στον τόπο το μόνο που φέρνουν τελικά είναι αφόρητες εργασιακές συνθήκες, εργατικά δυστυχήματα, διασπάθιση δημοσίων πόρων και περιβαλλοντική καταστροφή.
Μόνη απάντηση ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων
Η απάντηση των εργαζομένων στον τραγικό θάνατο του συναδέλφου τους ήταν μαζική και άμεση. Πραγματοποίησαν απευθείας συνέλευση και αποφάσισαν 24ωρη απεργία καταθέτοντας το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:
- Κανένας εργαζόμενος να μην ξαναδουλέψει 12 ώρες και κόντρα βάρδιες.
- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε συνεννόηση με το Σωματείο, με πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα.
- Τέρμα οι εργατικές ομάδες με μόνο 4 άτομα. Να είναι 6, γιατί έχουμε και πολλούς σακατεμένους.
- Άμεση σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.
- Σε κάθε πόστο και ειδικότητα να υπάρχει εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς.
- Κυρίως ζήτημα είναι τα μηχανήματα που λειτουργούν να είναι πλέον ασφαλή.
- Αυτά τα αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με την υπογραφή ΣΣΕ για να είναι δεσμευτικά, με μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα (με βάση την απόφαση νέας συνέλευσης που έγινε χθες βράδυ – 30/10) και μάλιστα με 100% συμμετοχή καθώς οι διοικήσεις της Cosco και των υπόλοιπων εργολαβικών εταιρειών αποποιούνται των ευθυνών τους και αρνούνται να δεχτούν τα αιτήματα των απεργών.
Από την αρχή της χρονιάς είναι ο 18ος νεκρός εργάτης στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει η εφημερίδα Ριζοσπάστης.
Την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Cosco δηλώνουν δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα, φορείς και εργαζόμενοι της χώρας.
Τη στήριξή τους εκφράζουν ακόμη εργατικά σωματεία και ενώσεις εργαζομένων από την Τουρκία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Σουηδία μέχρι την Λατινική Αμερική δίνοντας διεθνείς διαστάσεις στον απεργιακό αγώνα των λιμενεργατών.
Η εκμετάλλευση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης και ο τραγικός θάνατος του Δημήτρη Δαγκλή πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για όλους τους εργαζόμενους ώστε να διεκδικήσουμε συλλογικά και οργανωμένα ασφαλείς συνθήκες εργασίας και να αγωνιστούμε συνολικά για μια καλύτερη ζωή, ενάντια σε κυβέρνηση, πολυεθνικές και το ίδιο το σύστημα που μας ξεζουμίζει καθημερινά.