Μειωμένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια – Αυξημένοι κίνδυνοι για τους επιβάτες

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με τίτλο: «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας».

Η ουσία του νομοσχεδίου αφορά την κατάργηση της εποπτείας και των ελέγχων από το κράτος στα αεροδρόμια της χώρας σε κρίσιμους τομείς όπως η ασφάλεια πτήσεων και επιβατών, η τήρηση της διεθνούς και εγχώριας νομοθεσίας και η προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι δημιουργεί μια αυτοτελή αρχή με καθαρά ρυθμιστικό ρόλο την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) αναλαμβάνοντας μέρος του έργου που επιτελούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) μέχρι σήμερα.

Ο τρόπος βέβαια που το κάνει δεν πείθει κανέναν καθώς καταργεί τις θέσεις αερολιμενικών ελεγκτών στα ίδια τα αεροδρόμια, μειώνει κατά 65% των αριθμό των εργαζομένων της υπηρεσίας και τοποθετεί ως διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας τον Χρήστο Τσιτούρα, πρώην διευθυντικό στέλεχος εταιρείας του Κοπελούζου (ο όμιλος Κοπελούζου μαζί με την Fraport AG έχουν αναλάβει την ιδιωτική διαχείριση 14 αεροδρομίων της χώρας μας)!

«Εξωφρενικό να καταργείται η κρατική εποπτεία στα αεροδρόμια»

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αερολιμενικών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Μανώλης Καμηλάκης, δήλωσε όταν ρωτήθηκε ότι

«το νομοσχέδιο είναι εξωφρενικό»και πρόσθεσε: «Η κατάργηση των αεροπορικών αρχών στα αεροδρόμια είναι μία πράξη που στρέφεται κατάφωρα κατά του δημοσίου συμφέροντος και είναι φανερό ότι η κατάργησή τους από τα αεροδρόμια υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα που θέλουν να δρουν και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα μέσα στα αεροδρόμια χωρίς εποπτεία του κράτους».

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν συνολικά 41 αεροδρόμια, 72 αδειοδοτημένα ελικοδρόμια, αρκετά διάσπαρτα πεδία προσγείωσης και υδατοδρόμια τα οποία θα ελέγχονται από μειωμένο προσωπικό και μάλιστα εξ’ αποστάσεως, με έδρα την Αθήνα!

Μέχρι τώρα οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκονταν στο ίδιο το αεροδρόμιο ελέγχοντας παραβάσεις των ιδιωτικών εταιρειών, προλαμβάνοντας περιπτώσεις ατυχημάτων, εποπτεύοντας τους ανεφοδιασμούς αεροσκαφών και έχοντας τη δυνατότητα να εφαρμόζουν διαδικασίες όπως κράτηση αεροσκάφους λόγω οφειλών τελών προς το αεροδρόμιο.

Αυξημένοι κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιβατών

Η απουσία κρατικών αεροπορικών αρχών από τα αεροδρόμια θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου τα πάντα ιδιωτικοποιούνται, η αντίστοιχη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Federal Aviation Administration) παραμένει κρατική, όπως και οι υπάλληλοι ασφάλειας (security), και ασκεί επιτόπιο έλεγχο σε κάθε αεροδρόμιο της χώρας.

Στη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στην Fraport και συγκεκριμένα στις σελίδες 158-163 αποτυπώνεται ρητά η πρόθεση και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει σταδιακά το ρόλο της κρατικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Στη σελίδα 161 αναφέρεται ο ρόλος του «ανεξάρτητου» μηχανικού, ο οποίος πληρώνεται από την Fraport, εάν χρειαστούν υπερωρίες τις πληρώνει… το Ελληνικό κράτος και κυρίως διαθέτει τον πρώτο λόγο στην εποπτεία των έργων απέναντι στις κρατικές αρχές.

Για δεκαετίες εκπρόσωποι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων εμφανίζονταν ως «ειδικοί» στα ΜΜΕ και σε διεθνή συνέδρια επιμένοντας ότι η απελευθέρωση των μεγάλων επιχειρήσεων από τον κρατικό έλεγχο θα λειτουργούσε προς όφελος όλων.

Ως αποτέλεσμα είχαμε την μείωση των κρατικών ελέγχων και της επίδειξης αυστηρότητας ακόμη και σε θέματα ασφάλειας.

Για παράδειγμα η πολυεθνική Boeing κατάφερε να αναλάβει η ίδια, αντί του κράτους, τους ελέγχους ασφαλείας για την παραγωγή και διάθεση των Boeing 737 MAX. Αυτό είχε τελικά σαν αποτέλεσμα 2 τραγικά δυστυχήματα πέρυσι, που οφείλονταν σε πρόβλημα του αισθητήρα των συγκεκριμένων αεροσκαφών και στοίχισαν τη ζωή σε 346 άτομα.

Ανάγκη κοινωνικοποίησης και εργατικού ελέγχου

Όταν η ποιότητα και η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και προέχει η μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων είναι επακόλουθο να αυξάνονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τους τελικούς καταναλωτές (επιβάτες).

Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων στον καπιταλισμό είναι τεράστιος και συνεχής. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προκειμένου να «επιβιώσουν» στην αγορά υποβαθμίζουν συνεχώς τους κανονισμούς ασφαλείας και οποιοδήποτε παράγοντα μειώνει την κερδοφορία τους.

Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν, με λιγότερο ή περισσότερο εμφανή τρόπο, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα επιδοτούν με ζεστό κρατικό χρήμα και φοροαπαλλαγές ενώ αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους.

1.300 εργαζόμενοι ηλεκτρονικοί, τηλεπικοινωνιακοί και τεχνικοί των αεροδρομίων προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στις αρχές Σεπτέμβρη αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που υπονομεύει το μέλλον της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων του προσωπικού σε υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες εδώ και 6 μήνες.

Για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των επιβατών, των εργαζομένων και του δημόσιου/κοινωνικού συμφέροντος είναι επιτακτική ανάγκη η κοινωνικοποίηση των μεγάλων εταιρειών σε τομείς κλειδιά της οικονομίας.

Ο τραπεζικός τομέας, οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες, η βιομηχανία Υγείας και φαρμάκων, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, ανάμεσα σε άλλους, είναι κλάδοι οι οποίοι πρέπει να ελέγχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την κοινωνία, στους οποίους πρέπει και τελικά να ανήκουν.

Τα κέρδη των καπιταλιστών μπαίνουν συνεχώς πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν αν δεν τους σταματήσει η μόνη ικανή δύναμη να φέρει αλλαγές στην πορεία εξέλιξης της ανθρωπότητας, η οργανωμένη και μαζική κινητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα