Ανακοίνωση από το Ξεκίνημα Βόλου
Να μην δημιουργηθεί εργοστάσιο SRF-RDF!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας:
Δευτέρα 11 Μαΐου, 6:00μμ Δημαρχείο Βόλου
Τη Δευτέρα 11Μαΐου ολοκληρώνεται η «δημόσια διαβούλευση» για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων» (ΟΕΔΑ) στη Μαγνησία.
Τι θα είναι η ΟΕΔΑ;
Ουσιαστικά θα είναι ένα εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια του Βόλου (πιθανώς και γειτονικών νομών) και θα παράγει SRF/RDF (το 36% επί του συνόλου των εισερχόμενων αστικών αποβλήτων). Το SRF/RDF είναι αφυδατωμένα και συμπιεσμένα σκουπίδια με μεγάλη περιεκτικότητα σε πλαστικό. Στη συνέχεια το SRF/RDF θα οδηγείται στους κλιβάνους ΑΓΕΤ για καύση αφού η μελέτη προβλέπει ότι το SRF/RDF που θα παράγεται θα είναι κατάλληλο για χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία!
Το εργοστάσιο θα παράγει ακόμη βιοαέριο από την αναερόβια ζύμωση των αστικών αποβλήτων (42% επί του συνόλου) ενώ η ανακύκλωση υπολογίζεται να φτάνει στο 15% και το υπόλειμμα στο 24%. Δεν υπάρχει εδώ ο χώρος για πλήρη ανάλυση σε σχέση με το βιοαέριο, τα υπολείμματα κοκ. Το κύριο είναι ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας ουσιαστικά απορρίπτουν την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων – για να μην μιλήσουμε για την πρόληψη και μείωση τους – και προχωράνε σε διαχείριση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγαλοεργολάβων και της ΑΓΕΤ.
Γίνονται έτσι συνένοχοι στο έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος της υγείας των Βολιωτών, διότι όπως είναι γνωστό η καύση σκουπιδιών (SRF/RDF)εκλύει διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα τα οποία ρυπαίνουν τον αέρα, το νερό και το έδαφος και προκαλούν καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες του νευρικού, καρδιαγγειακού, αναπνευστικού, ενδοκρινικού συστήματος!
Ποια η εναλλακτική πρόταση;
Με τα 42 εκ ευρώ (και πιθανά πολύ λιγότερα από αυτά) ο Δήμος Βόλου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων με βασικούς άξονες:
- Αντικατάσταση των μπλε και πράσινων κάδων από ένα σύστημα 4 ή 5 διαφορετικών κάδων για προδιαλογή των απορριμμάτων σε διαφορετικά ρεύματα (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, απόβλητα κουζίνας κλπ) από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
- Δημιουργία πράσινων σημείων για τη συγκέντρωση βαριών και επικίνδυνων απορριμμάτων, ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών, συσκευασιών χρωμάτων-φυτοφαρμάκων, φαρμάκων κοκ.
- Εκπαίδευση της κοινωνίας για την σημασία της προδιαλογής των απορριμμάτων στην πηγή.
- Δημιουργία μικρών μονάδων συγκέντρωσης των προδιαλεγμένων απορριμμάτων όπου τα μεν ανακυκλώσιμα θα δεματοποιούνται και θα πωλούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες (π.χ. τα μέταλλα στις χαλυβουργίες), τα δε οργανικά θα μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) μέσα από αερόβια ζύμωση.
- Πώληση από το Δήμο των ανακυκλώσιμων μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου και να αξιοποιηθεί, αν υπάρχει η πολιτική θέληση, για τη μείωση των δημοτικών τελών και για έργα υπέρ των δημοτών
- Αξιοποίηση του λιπάσματος για τις ανάγκες του Δήμου (πράσινο) ή/και η πώλησή του σε παραγωγούς.
- Αξιοποίηση των αδρανών υλικών για αποκατάσταση παλιών/ανενεργών λατομείων.
- Διάθεση του υπολείμματος σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολείμματος. Το υπόλειμμα αυτό θα είναι μόλις το 10-15% του συνόλου των απορριμμάτων και επιπλέον θα είναι πολύ πιο καθαρό από ότι τα σύμμεικτα απορρίμματα.
- Η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται εξολοκλήρου από τον Δήμο, σε συνθήκες διαφάνειας, δηλαδή κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας, με παράλληλη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού πλήρους και μόνιμης εργασίας.
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων
Προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της καύσης των απορριμμάτων καθώς και από τις επιπτώσεις της μαζικής ταφής σύμμεικτών απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ. Δίνει έσοδα στο Δήμο και μειώνει τα δημοτικά τέλη.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που απαιτείται είναι πιο φθηνός σε σχέση με την Μονάδα Παραγωγής SRF/RDF. Δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την Μονάδα Παραγωγής SRF/RDFκαι είναι ασύγκριτα πιο φιλική προς το περιβάλλον και την υγεία μας.
Αυτή η πρόταση έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ (είναι συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) που θέλει να επεκτείνει την καύση των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ιδιωτικοποιεί τα πάντα, μειώνει συνεχώς το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, πετσοκόβει τους αναγκαίους πόρους από τους Δήμους και δεν προχωρά στις προσλήψεις που χρειάζονται οι Δήμοι για να λειτουργήσουν.
Μπεός και Αγοραστός στην υπηρεσία των μεγαλο-εργολάβων και της Lafarge
Η επιμονή της δημοτικής αρχής Μπέου και της περιφερειακής διοίκησης Αγοραστού σε εργοστάσιο παραγγωγής SRF/RDF δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης. Οι Μπέος και Αγοραστός προωθούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που θέλουν να μπουν στη διαχείριση των απορριμμάτων για να βγάλουν πολλά και εύκολα κέρδη (εις βάρος μας) και στηρίζουν έμπρακτα την ΑΓΕΤ-Lafarge διεκδικώντας τον ρόλο των καλύτερων dealer σκουπιδιών προς καύση.
Να τους σταματήσουμε!
Διόλου τυχαία όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που κυριαρχεί η κρίση του κορονοϊού και η προσοχή της κοινωνίας είναι στραμμένη εκεί. Με την ίδια ακριβώς μέθοδο ψηφίστηκε και ο νέος καταστροφικός νόμος για το περιβάλλον από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Όμως, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι πολίτες του Βόλου έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Τη Δευτέρα 11/5/2020 στις 6:00μμ συλλογικότητες, οργανώσεις, κινήσεις κι επιτροπές της πόλης καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο του Βόλου όπου θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συζητήσει και αυτό το θέμα.
Καλούμε όλους τους πολίτες να δώσουν το παρόν τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον SARS Cov2 (αναγκαίες αποστάσεις, μάσκες, γάντια). Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου και της Περιφέρειας να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην προχωρήσουν τα καταστροφικά σχέδια για τη διαχείριση των σκουπιδιών!
Για να δώσουμε αυτό τον αγώνα χρειάζεται οργάνωση και συντονισμός. Έλα σε επαφή μαζί μας!