Θανάσης Μαρίνης, εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα
Μετά τους «χαλαρούς» Θεσσαλονικείς που βολτάρουν στην παραλία ή τους ανεύθυνους Αθηναίους που κατακλύζουν τον Υμηττό χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση φέρεται να έχει βρει έναν νέο αποδιοπομπαίο τράγο για να φορτώσει τις ευθύνες. Αυτός είναι οι απείθαρχοι παππούδες και γιαγιάδες που αρνούνται πεισματικά να κατεβάσουν τις εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής στα κινητά τους και συνωστίζονται έξω από τις Τράπεζες.
Η αλήθεια είναι ότι τις μέρες των συντάξεων, από τα τέλη Μαρτίου έως αρχές Απρίλη, όντως οι ουρές ήταν μεγάλες και σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε συνωστισμός. Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι/ες στις τράπεζες καλούμαστε να εκτελέσουμε σχεδόν πάσης φύσεως τραπεζικές εργασίες, δουλεύοντας «στα κόκκινα» και σε ένα περιβάλλον άκρως ανθυγιεινό, καθώς στις τράπεζες δεν υπάρχει φυσικός αερισμός.
Με δεδομένο ότι οι τράπεζες είναι ένας κλειστός χώρος, πρόκειται για κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, και για τους πελάτες και για τους εργαζόμενους, όμως οι διοικήσεις δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους, παρά τα τεράστια κέρδη που βάζουν στην άκρη!
Τα καταστήματα εργάζονται με το ελάχιστο προσωπικό για λόγους ασφαλείας, κάτι το οποίο προφανώς είναι σωστό. Αυτό όμως κι αν μεγαλώνει τις ουρές!
Βέβαια, κανένα ΜΜΕ δεν είδε κάποιο πρόβλημα όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατέθεσε το… δυσθεώρητο ποσό των 2.462 ευρώ από το βουλευτικό μισθό του για τη μάχη κατά του κορονοϊού, όχι μέσω e-banking αλλά σε γκισέ της Εθνικής Τράπεζας, όπως φαίνεται και απ’ το καταθετήριο! Εδώ ούτε «κιχ» δεν ακούσαμε για τον συνωστισμό που προκάλεσε!
Αναστολή πληρωμής λογαριασμών και δανείων για όσους πλήττονται
Αν δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα, εύλογα θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε το εξής. Αφού οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αγωνιούν τόσο πολύ για την υγεία των πολιτών γιατί δεν προχωρούν άμεσα σε προσωρινή αναστολή της πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ και των δανείων προς τράπεζες και τρίτες εταιρείες για όσους πλήττονται;
Σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Χατζηδάκη η απάντηση ήταν ότι σε περίπτωση διακοπής πληρωμών οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας θα καταρρεύσουν και η ΔΕΗ θα έχει σοβαρά προβλήματα καθώς δεν είναι ανθούσα επιχείρηση. Το λέει αυτός, η κυβέρνηση του οποίου και τώρα και στο παρελθόν έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να την διαλύσει αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους ιδιώτες.
Πέρα από την υποκρισία έχουμε όμως και ψέματα: αλήθεια τόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας; Αν δεν μπορούν να αντέξουν μερικές βδομάδες χωρίς εισπράξεις, τότε μάλλον είναι ώρα να εθνικοποιηθούν. Έτσι κι αλλιώς πάντως η οικονομία έχει αρκετή ρευστότητα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, για να καλύψει τις ανάγκες όποιας επιχείρησης έχει ανάγκη με προσωρινό δανεισμό αν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί καν να χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία τους περιορισμούς που της επιβάλλουν τα Μνημόνια, αφού σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ των προηγούμενων ημερών οι μνημονιακές δεσμεύσεις καταργούνται προσωρινά και παρέχεται μεγάλη ρευστότητα με μηδενικά επιτόκια από την ΕΚΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Κυβέρνηση: Όλα για τις τράπεζες και τους ιδιώτες
Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που έφερε τις προηγούμενες μέρες η Κυβέρνηση δήθεν ως δίχτυ προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να επιβάλλει μειώσεις μισθών κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες, να βάλει στον πάγο εργαζόμενους και να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία τους, να αναστείλει συμβάσεις εργασίας, να επιβάλει μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου, να κάνει λάστιχο τον χρόνο και τον χώρο εργασίας.
Όλες αυτές οι διατάξεις είναι φωτογραφικές για τις τράπεζες. Η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται ήδη, ενώ οι ενδο-ομιλικές μετακινήσεις (μετακινήσεις σε διαφορετικές επιχειρήσεις μέσα στον ίδιο όμιλο) ήταν ένα μεγάλο διακύβευμα το προηγούμενο διάστημα, καθώς αποτελούν όχημα για απολύσεις και χειροτέρευση των όρων εργασίας.
Μετά την Πειραιώς, την Eurobank και την Alphabank και η τράπεζα Αττικής μετακίνησε υπαλλήλους σε τρίτη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων εξωθώντας πολλούς από αυτούς σε αποχώρηση, που μετά την ονόμασαν εθελουσία. Την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και η τηλε-εργασία, που μπορεί να φαίνεται ότι αποτελεί ένα μέτρο για την αποσυμφόρηση εργασιακών χώρων, θέλει όμως εξαιρετική προσοχή γιατί οι εργοδότες που την εφαρμόζουν επιδιώκουν την διεύρυνση του εργάσιμου χρόνου αυξάνοντας κατακόρυφα την εντατικοποίηση.
Να παλέψουμε για ουσιαστικά μέτρα υπέρ της κοινωνίας
Λέγοντας όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αφού πρώτα τα τάισε με 11 εκατομμύρια για να προβάλλουν τις διαφημίσεις προφύλαξης από την πανδημία, για να διαμορφώσει ένα κλίμα όπου θα κυριαρχούν ο φόβος, η ατομική ευθύνη και ο κοινωνικός αυτοματισμός, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις και φορτώνοντας το βάρος στους εργαζόμενους.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη απουσία των συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι μαχητικές αριστερές δυνάμεις και οι αγωνιστές/αγωνίστριες της βάσης πρέπει να δώσουν συντονισμένους αγώνες διεκδικώντας:
- Προσωρινή αναστολή των πληρωμών λογαριασμών ΔΕΚΟ, εταιρειών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ενοικίων και δανείων για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται. Αυτά είναι μέτρα που άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ρουμανία, ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν.
- Να δοθεί άμεσα επαρκής αριθμός μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους/ες (μάσκες, προστατευτικά τζάμια, κτλ).
- Να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης του συναλλακτικού κοινού τηλεφωνικά ή μέσω mail. Να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες e-banking με στόχο την κάλυψη συναλλαγών που δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν αυτή τη στιγμή ηλεκτρονικά (διακανονισμοί, δάνεια ειδικού σκοπού, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, κ.α.)
- Να υπάρξει μέριμνα, μέσω των ταχυδρομείων, να παραδίδονται συντάξεις, μισθοί και επιδόματα στις κατοικίες των ατόμων που αδυνατούν να μετακινηθούν ή λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας είναι σε πολύ επισφαλή θέση.
- Οι διοικήσεις των τραπεζών να διασφαλίσουν ώστε να γίνουν μαζικά και δωρεάν τεστ για για τις οικογένειες και το κοντινό περιβάλλον των συναδέλφων που έχουν νοσήσει αλλά και όλων των συναδέλφων. Το ΤΥΠΕΤ έχει την δυνατότητα πραγματοποίησης τεστ. Αντίστοιχα να κινηθούν και οι άλλες τράπεζες.
- Η εκ περιτροπής εργασία να μην οδηγήσει σε μειώσεις μισθών. Κατάργηση των αντίστοιχων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
- Απαγόρευση απολύσεων και ανάκληση όσων έγιναν. Ανάκληση των μετακινήσεων σε εταιρείες διαχείρισης δανείων που έγιναν υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης.
- Γενναία ενίσχυση του σώματος επιθεώρησης εργασίας, μαζικοί έλεγχοι και αυστηρές συνέπειες σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
- Να καταργηθούν οι υπέρογκες προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μόνο το 2019 οι εισπράξεις των τραπεζών από τις προμήθειες που χρεώνουν στον συναλλακτικό κοινό ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.
- Θεσμοθέτηση της πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας. Απαγόρευση της λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν στήσει ακόμα ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι πάνω στο δικαίωμα στην κατοικία.
Η ΕΤΕ στην πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών της αποτελεσμάτων ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 484 εκ.€. για το 2019. Ένα άμεσο μέτρο θα ήταν η έκτακτη φορολόγηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας και την προστασία της κοινωνίας, όπως επίσης και των μεγάλων αλυσίδων supermarket που αυτήν την περίοδο έχουν πολύ αυξημένη κίνηση και κέρδη.
Από την άλλη, η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να ρίξει στις οικονομίες 750 δισ. ευρώ. Μιλάμε για πολλά λεφτά. Να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των μεγαλομετόχων. Το τραπεζικό σύστημα να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία, να λειτουργήσει κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων με στόχο να γίνουν μαζικές επενδύσεις ξεκινώντας από την γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ.