20/9: Εκατομμύρια νέοι στους δρόμους του πλανήτη ενάντια στην κλιματική αλλαγή! [φωτο]

Ρεπορτάζ από το «Ξ» και το worldsocialist.net

Για άλλη μια φορά, στις 20 Σεπτέμβρη ο πλανήτης σείστηκε από τις μαζικές, ηχηρές διαδηλώσεις της νεολαίας, που απαιτούν άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και προς το παρόν ο συνολικός αριθμός δεν έχει υπολογιστεί, τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα μιλάνε για πάνω από 4 εκ. ανθρώπων που πήρε μέρος στις διαδηλώσεις, που ξεπερνάνε σημαντικά σε όγκο τις αντίστοιχες πορείες για το κλίμα της περασμένης άνοιξης, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1,6 εκατομμύρια μαθητές και νέοι σε 128 χώρες του κόσμου.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Κάποιες από τις διαδηλώσεις της 20ης Σεπτέμβρη ξεχώρισαν: πάνω από 300.000 συμμετείχαν στις πορείες στην Αυστραλία και περίπου ενάμισι εκατομμύριο στη Γερμανία, με όλες τις μεγάλες πόλεις τους να κατακλύζονται από νεολαία. 15.000 στις Βρυξέλες, 3.000 στο Μάντσεστερ, 2.000 στην Πράγα, πολλές δεκάδες χιλιάδες ακόμη σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στη Βιένη, έγιναν μικρές τοπικές διαδηλώσεις, ενώ η κεντρική πορεία προγραμματίζεται για την Παρασκευή 27/9. Οι ΗΠΑ συμμετείχαν μαζικά στο νεολαιίστικο ξεσηκωμό για το κλίμα. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά διαδήλωσαν στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη δείχνουν το τεράστιο μέγεθος της, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

Όπως και στις διαδηλώσεις της άνοιξης, μπορεί η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία να έδωσαν τον τόνο, αλλά δεν έλειψαν και οι συμμετοχές από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Στο Τελ Αβίβ, το κεντρικό σύνθημα της νεολαίας έλεγε: «Τα δάση είναι για να παράγουν οξυγόνο, όχι λεφτά». Στην Μπανγκόνγκ της Ταϊλάνδης, νεαροί διαδηλωτές και διαδηλώτριες φωτογραφήθηκαν κοντά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος παριστάνοντας τους νεκρούς, κάτω από στοίβες πλαστικών. Στην Καλκούτα της Ινδίας, ένας διαδηλωτής φωτογραφήθηκε με μια πρωτότυπη «φιάλη οξυγόνου» μέσα στην οποία είχε τοποθετήσει φυτά. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε πόλεις της Ινδονησίας, της Νότιας Αφρικής, των Φιλιππίνων, της Κένυας, κ.α.

Και στην Ελλάδα

Στην Αθήνα, η μαθητική κινητοποίηση στο Σύνταγμα ήταν επίσης μαζικότερη από αυτή της περασμένης άνοιξης, δείχνοντας ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος και στην ελληνική νεολαία. Πάνω από 1.000 μαθητές και μαθήτριες από πολλά σχολεία της πόλης διαδήλωσαν με πρωτότυπα πανό και συνθήματα. Στο Βόλο η συγκέντρωση είχε περίπου 300 άτομα, η οποία συνδέθηκε με το τοπικό κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Στη Θεσσαλονίκη έγινε μια μικρή συγκέντρωση – καθιστική διαμαρτυρία 40-50 ατόμων μπροστά από το Δημαρχείο, καθώς το βασικό κάλεσμα που έχει διαδοθεί, είναι για την ερχόμενη Παρασκευή 27/9 στις 6μμ στον Λευκό Πύργο.

Όλα δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κινητοποιήσεις της νεολαίας για το κλίμα προχωράνε, δυναμώνουν, αποκτούν όλο και πιο έντονο το στοιχείο του διεθνούς συντονισμού. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να περάσουν και στο συντονισμό με τα κατά τόπους περιβαλλοντικά και τοπικά κινήματα, αλλά πάνω απ όλα με το εργατικό κίνημα, το μόνο που έχει τη δύναμη να παραλύσει την παραγωγή και την οικονομία, να αμφισβητήσει την εξουσία του συστήματος των πολυεθνικών που απειλούν τον πλανήτη.

Διαβάστε την ανακοίνωση του “Ξ” με τίτλο:
Ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, όχι το κλίμα!”

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο:

Αυστραλία – Μελβούρνη

Σουηδία – Στοκχόλμη

ΗΠΑ – Μινεάπολη

Βέλγιο – Βρυξέλλες

Γερμανία

Ιρλανδία – Δουβλίνο

Β. Ιρλανδία – Μπέλφαστ

Ηνωμένο Βασίλειο – Λονδίνο

Ηνωμένο Βασίλειο – Μάντσεστερ

Πολωνία – Κρακοβία

Τσεχία – Πράγα

Ισραήλ – Τελ Αβίβ

Κύπρος

Νότια Αφρική

Βραζιλία

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα