Amazon: παιδική εργασία και υπάλληλοι που «αγαπούν πολύ» την εταιρεία τους

Η Amazon είναι μια εταιρεία γνωστή για τα αμύθητα κέρδη, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και τους ωμούς εκβιασμούς σε τοπικές κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη μικρότερη δυνατή -ως και μηδενική- φορολόγηση. Ο ιδιοκτήτης της, Τζεφ Μπέζος, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Παράλληλα, έχει καταφέρει να είναι και ένας από τους πιο μισητούς, ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους της εταιρείας του, που υποχρεώνονται να δουλεύουν κάτω από εξαντλητικές συνθήκες και με μισθούς πείνας. Τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορούν δύο ειδήσεις που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το πόσο τρομακτική είναι η «γαλέρα» που λέγεται Amazon για τους εργαζομένους της.

Παιδιά – σκλάβοι

Στην Κίνα, παιδιά ηλικίας 16 – 18 ετών στρατολογούνται σε σχολεία και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να δουλέψουν για την Amazon στην κατασκευή κάποιων από τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που πουλάει σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian. Η εργασία σε αυτή την ηλικία δεν είναι παράνομη στην Κίνα. Αυτό όμως που είναι παράνομο και παρόλα αυτά συμβαίνει μαζικά, είναι το να δουλεύουν τα παιδιά υπερωρίες και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εταιρεία μάλιστα, πληρώνει τους ίδιους τους καθηγητές των παιδιών, προκειμένου να τα συνοδεύουν στα εργοστάσια και να τα ενθαρρύνουν να δέχονται τις υπερωρίες και τη νυχτερινή εργασία!

«Προσπάθησα να πω στον μάνατζερ ότι δεν ήθελα να δουλέψω υπερωρίες. Αλλά ο μάνατζερ ενημέρωσε τον καθηγητή μου και αυτός μου είπε ότι … αυτό θα επηρέαζε την αποφοίτησή μου και τις αιτήσεις μου για υποτροφία … έπρεπε να το υποστώ».

«Αγαπημένη Amazon»

Τους τελευταίους μήνες και χρόνια, έχουν δει το φως της δημοσιότητας αμέτρητες ειδήσεις για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις αποθήκες της Amazon σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, η εταιρεία σκέφτηκε να «διορθώσει» το προφίλ της, μετατρέποντας κάποιους από τους υπαλλήλους σε «πρέσβεις» της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δωροδοκία ή η τρομοκρατία ενός αριθμού εργαζομένων, προκειμένου να μοιράζονται «ευχάριστες εμπειρίες» από την εργασιακή τους ζωή στην Amazon, ξεκίνησε περίπου πριν από ένα χρόνο. Όταν δηλαδή κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο η είδηση ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στις αποθήκες της κατουράνε σε μπουκάλια, για να μη χάνουν χρόνο από τη δουλειά, ώστε να μην κινδυνέψουν με απόλυση!

Οι πληρωμένοι (ή τρομοκρατημένοι) «πρέσβεις» της εταιρείας, «ενημέρωναν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Amazon πληρώνει μισθούς κατά 30% ψηλότερους από άλλες εταιρείες, ότι παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής! Τις τελευταίες μέρες όμως, αυτή η πρακτική γύρισε μπούμερανγκ στην εταιρεία, αφού η απάτη κυκλοφόρησε πλατιά στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί είναι πλέον αυτοί που αναρωτιούνται αν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχουν δεχτεί απειλές προκειμένου να γίνουν «πρέσβεις», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι λογαριασμοί τους είτε είναι κατασκευασμένοι, είτε έχουν αλλάξει κατόχους. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, το twitter έχει γεμίσει με λογαριασμούς – παρωδία, ανθρώπων που ειρωνεύονται την πρακτική της εταιρείας:

«… ήθελα διαρκώς να αυτοκτονήσω, αλλά τώρα πια θέλω να το κάνω μόνο τις ώρες που δεν είμαι στη δουλειά. Σε καμία περίπτωση δε με ανάγκασαν να τα γράψω αυτά. Αγαπάω την Amazon και μπορώ να πάω στο σπίτι μου ό,τι ώρα θέλω, όπως και να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα».

Οι καυστικοί αυτοί τρόποι διαμαρτυρίας δείχνουν καθαρά ότι η γαλέρα του Τζεφ Μπέζος δεν μπορεί πλέον να πείσει ότι είναι κρουαζιερόπλοιο… Το ίδιο μαρτυρούν και οι πολλές εθνικές και διεθνείς απεργίες που έχουν οργανώσει τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι της. Η αλληλεγγύη του εργατικού κινήματος ολόκληρου του πλανήτη σε κάθε εργαζόμενο που παλεύει ενάντια στις άθλιες συνθήκες και την τρομοκρατία της κάθε Amazon, είναι παραπάνω από απαραίτητη!  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα