Στα πλαίσια του 26ου κάμπινγκ Antinazizone – YRE, πραγματοποιήθηκε συζήτηση γύρω από το θέμα των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των τοπικών κινημάτων που αναπτύσσονται εναντίον τους. Μαζί μας είχαμε τον Σωτήρη Λιαμπώτη από την ομάδα Πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας ενάντια στις εξορύξεις, την Βάσω Αμπελογιάννη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Άρτας ενάντια στις εξορύξεις και τον Αλέξανδρο Σχισμένο από την Ανοιχτή Συνέλευση Ιωαννίνων. Τους ζητήσαμε να μας πουν δυο λόγια για το πώς αναπτύσσεται το κίνημα στις περιοχές τους και παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τις δηλώσεις τους.
Σωτήρης Λιαμπώτης, Ηγουμενίτσα
«Μετά την υπογραφή των συμβάσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τη συνέχιση της διαδικασίας από την τωρινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εδώ στην Ήπειρο οι εργασίες προχωρούν, οι πολυεθνικές οργώνουν, αλωνίζουν τον τόπο, κι εμείς καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις. Η δική μας Ομάδα Πρωτοβουλίας στη Θεσπρωτία ξεκίνησε εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Δραστηριοποιείται με ενημερώσεις σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και κωμόπολη στο νομό Θεσπρωτίας, αναδεικνύοντας το ζήτημα, προσπαθώντας να σπείρει το σπόρο της αντίστασης απέναντι στις πολυεθνικές της καταστροφής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνολικά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί αυτή η επιδίωξη. Σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι η ανεργία είναι σε πολύ μεγάλα ύψη στο νομό μας, και η προσπάθεια να συσπειρώσουμε κόσμο δεν έχει βρει την απαιτούμενη ανταπόκριση, είναι όμως στα σπάργανα, γιατί αυτή η υπόθεση θα κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια. Όπως ξέρουμε η έρευνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξόρυξη και όπως έχει πει χαρακτηριστικά και η προηγούμενη κυβέρνηση, η εξόρυξη έχει χαρακτηριστεί ως υπόθεση υψίστης εθνικής σημασίας.
Έτσι καλούμαστε να αντιτάξουμε την ύψιστη δική μας αντίσταση, για να ανατραπούν τα σχέδια των πολυεθνικών. Πιστεύουμε και είμαστε αισιόδοξοι, ότι το επόμενο διάστημα ο λαός αυτού του τόπου θα δώσει την απάντηση του, δίνοντας τη δική του μάχη, αλλά και με το συντονισμό με τις υπόλοιπες οργανώσεις, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και συνολικά της Ελλάδας. Πιστεύουμε στο συντονισμό των κινημάτων για να προστατέψουμε τη ζωή μας, να προστατέψουμε το περιβάλλον, να βάλουμε φρένο στους πολεμικούς ανταγωνισμούς, να σταθούμε απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες του κέδρους και της καταστροφής».
Βάσω Αμπελογιάννη, Άρτα
«Η Πρωτοβουλία Πολιτών Άρτας ενάντια στις εξορύξεις υπάρχει εδώ και δύο χρόνια περίπου, από τις αρχές του 2018. Η σύμβαση για τα οικόπεδα Άρτας – Πρέβεζας υπογράφηκε το Μάρτη του 2018. Μπορεί να φαίνεται σαν μια καινούρια ιστορία, αλλά ειδικά εδώ στην Ήπειρο, έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν, σχεδόν από τις αρχές του 2010, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται τα σχέδια από την πλευρά των κυβερνήσεων. Τα σχέδια αφορούν στη μετατροπή της Ηπείρου σε μια περιοχή με μοναδική παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Αποφασίσαμε να αντισταθούμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό θα αποτελέσει καταστροφή και για τον τόπο αλλά και για τους ανθρώπους. Οι διαδικασίες από την πλευρά της εξουσίας, δηλαδή της περιφέρειας, των δήμων, των κυβερνήσεων, εξελίσσονται με τη λιγότερη δυνατή δημοσιότητα, δεν έχουν ενημερωθεί οι τοπικές κοινωνίες, δεν έγινε κανενός είδους διαβούλευση. Μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά υπογράφηκαν και προχώρησαν εν κρυπτώ συνολικά στην Ήπειρο.
Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και για τις επιπτώσεις αλλά και για αυτά που σχεδιάζουν για το μέλλον τους, να ενημερώσουμε τους κατοίκους στα πιο απομακρυσμένα χωριά σε όλο το εύρος της περιοχής του νομού Άρτας, ώστε να αντισταθούν σε αυτή την επέλαση, καθώς μιλάμε τόσο για οικονομική, όσο και για οικολογική καταστροφή. Συντονιζόμαστε με τις πρωτοβουλίες της Ηπείρου, αλλά και της Αθήνας και ευελπιστούμε ότι από το Σεπτέμβρη θα έχουμε ένα συνολικότερο συντονισμό πανελλαδικά, γιατί αν δείτε το χάρτη, η χώρα είναι ολόκληρη περικυκλωμένη από την επιλογή των εξορύξεων. Από την πλευρά μας θεωρούμε απαραίτητο να παλέψουμε για μία Ήπειρο που θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να βρούμε τρόπους να αναπτύξουμε την περιοχή με τον τρόπο που γινόταν παραδοσιακά, δηλαδή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμό, κλπ, ενάντια στα εξορυκτικά σχέδια. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα νερά μας και τις θάλασσές μας καθαρές και όχι να δουλεύουμε για τα κέρδη της Total, της Repsol, των ΕΛΠΕ, των πολυεθνικών της πετρελαιοβιομηχανίας γενικά».
Αλέξανδρος Σχισμένος, Ιωάννινα
«Στα Ιωάννινα βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της ενημέρωσης και της παρέμβασης στο πεδίο. Ωστόσο, το να εντοπίζουμε πάντα τα συνεργεία δεν είναι εύκολο, επομένως δεν μπορούμε να τους ελέγχουμε απόλυτα, η παρέμβαση στο πεδίο είναι αποσπασματική, αφού οι εταιρείες προτιμούν να πηγαίνουν στα πιο απάτητα μέρη…
…Προσπαθούμε να ενημερώνουμε και να ενώσουμε τη Θεσπρωτία, την Άρτα, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα σε ένα μέτωπο όχι τυπικό, αλλά ουσιαστικό, που να καταφέρνει να οργανώνει από κοινού κινητοποιήσεις. Το τελευταίο διάστημα με τις πορείες που έχουν διοργανωθεί στα Ιωάννινα, ιδιαίτερα με τη δεύτερη μεγάλη διαδήλωση, καταφέραμε με ανθρώπινο, δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο να βρεθούμε μαζί, πρόσωπο με πρόσωπο, με όλες τις υπόλοιπες συνελεύσεις της Ηπείρου. Το πιο σημαντικό είναι ότι χωρίς να το έχουμε προγραμματίσει, βρεθήκαμε μαζί άνθρωποι με κοινό πνεύμα, κοινό πρόταγμα, και με κοινό τρόπο οργάνωσης».