Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, ημέρα καύσωνα, εργαζόμενος καθαριότητας στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, καθαρίζει τους προαύλιους χώρους από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Η θερμοκρασία υπό σκιά φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς. Λίγο πριν τελειώσει την εργασία του αισθάνεται έντονη αδιαθεσία και μεταφέρεται στα επείγοντα του νοσοκομείου, όπου και αφήνει την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.
Η είδηση μαθεύτηκε μετά από πολυήμερες προσπάθειες να μείνει κρυφό το περιστατικό από τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον εργολάβο καθαριότητας. Κανείς δεν ενημέρωσε επίσημα τους συναδέλφους του εργαζομένου, οι οποίοι ανησυχούσαν γνωρίζοντας το περιστατικό.
***
Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες παρότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Με αφορμή το θάνατο του συναδέλφου τους, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωράνε σε στάση εργασίας αύριο Πέμπτη 11:00 – 13:00 και σκοπεύουν να συνεχίσουν με επίσχεση εργασίας.
Τα αιτήματά τους είναι:
- Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας που να εξασφαλίζουν να γυρίζουμε ζωντανοί και υγιείς στις οικογένειες μας.
- Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων μας.
- Άμεση υπογραφή σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εργοδότη το ίδιο το νοσοκομείο.
***
Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου καθαριστών-καθαριστριών Πειραιά και του Συνδικάτου καθαριστών-καθαριστριών Αττικής και περιχώρων, οι εργολάβοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους στα χρόνια της κρίσης, ενώ οι αυξημένοι θάνατοι στον κλάδο της καθαριότητας το ίδιο διάστημα, μόνο τυχαίο γεγονός δεν είναι.
«Eίναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, της ανασφάλειας, της απληρωσιάς, της έλλειψης ατομικών μέσων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Η εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των εργολάβων που βλέπουν ως κόστος την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων έχει ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές».
αναφέρεται μεταξύ άλλων στις επίσημες ανακοινώσεις των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων των εργαζομένων.
***
Η ύπαρξη εργολάβων ειδικά στον τομέα της καθαριότητας αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή για δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο λόγος όπως αναφέρεται σε εμπειρική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ είναι ότι εξασφαλίζει τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων την ώρα που πολιτικοί και αξιωματούχοι του δημοσίου εξυπηρετούν τα συμφέροντα φίλων και γνωστών επιχειρηματιών.
Το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνουν οι εργολάβοι είναι αυτό των χαμηλών αμοιβών, της εντατικής δουλειάς και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ένα εργατικό δυναμικό που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, καθώς ένα μεγάλο μέρος του αποτελείται από αλλοδαπούς εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη γλώσσα και την ισχύουσα νομοθεσία.
***
Πολλές φορές η προσφυγή σε εργολαβίες είναι επιζήμια σε σχέση με τη σύναψη άμεσων συμβάσεων με τους εργαζόμενους της εταιρείας. Ο λόγος που επιλέγεται όμως, είναι ο τεχνητός διαχωρισμός των εργαζομένων και το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες.
«Η εκτεταμένη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργολάβους συντελείται με την ανοχή και εκείνων που αναθέτουν το έργο»
αναφέρει η σχετική έρευνα της ΓΣΕΕ.
Μεγαλοεργολάβοι εκμεταλλεύονται τον δημόσιο πλούτο και την χαμηλόμισθη εργασία ανειδίκευτων ανθρώπων, προκειμένου να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους. Μεγάλες επιχειρήσεις υπέρκερδοφόρες, αναθέτουν την καθαριότητα και τη φύλαξη των χώρων τους σε εργολαβίες, απλά γιατί τους συμφέρει.
Οι εργαζόμενοι δέχονται να εργάζονται κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή τους, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Πράγματι, η μόνη επιλογή που έχουμε σαν εργαζόμενοι, είναι να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης και χρησιμοποιώντας αυτό το όπλο, να παλέψουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.