Εκστρατεία συμπαράστασης στους εργαζόμενους στην αλυσίδα Aldi από το «Ξ» Θεσ/νίκης

Η οργάνωση του «Ξ» στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι τα κεντρικά γραφεία και ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της Aldi έχει ξεκινήσει εκστρατεία συμπαράστασης στους εργαζόμενους μοιράζοντας την προκήρυξη που ακολουθεί.

Θα αφήσουμε ακόμη 700 εργαζόμενοι να ριχτούν στην ανεργία;

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στην Aldi!

Πριν μερικούς μήνες η πολυεθνική εταιρία σούπερ μάρκετ Άλντι ανακοίνωσε ότι έχει σκοπό να κλείσει τα καταστήματα της στην Ελλάδα. Και να οδηγήσει τα 700 άτομα που εργάζονται σε αυτήν στην ανεργία.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση τους:

«…Και ενώ η πελατεία και οι τζίροι των καταστημάτων Aldi αυξάνονται, η εταιρεία ξαφνικά κλείνει… »

«…Ανεξήγητο πραγματικά πώς μία τέτοια εταιρεία που επένδυσε τεράστια οικονομικά μεγέθη για την ανέγερση των πιο εξελιγμένων εγκαταστάσεων σε καταστήματα αλλά και Logistics Center κλείνει σε λιγότερο από 2 χρόνια λειτουργίας της. … Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία ευνοεί την άνθιση των discount supermarket, αφού τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εμφανίζουν δυναμική ανάπτυξη με αύξηση του τζίρου κατά 5,1% έναντι μείωσης κατά 2,2 % του τζίρου των επωνύμων, η Aldi για πρώτη φορά στην ιστορία της αποσύρει την επένδυσή της. Ζητάμε να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησης, μα ακόμη δεν έχουμε λάβει σοβαρές και πειστικές απαντήσεις. »

«Ένα παρόλα αυτά είναι σίγουρο: η εταιρεία αποφάσισε να αφήσει στο δρόμο 700 οικογένειες σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που περνά αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Η κατάσταση είναι απελπιστική στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται εκτός από τα έξι καταστήματα και τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, αφού η ανεργία ξεπερνά το 22%. Εξίσου τραγικά είναι τα πράγματα και στις άλλες πόλεις, όπου η Aldi διατηρεί τα καταστήματά της.»

«Η κοινωνική ευθύνη απέναντι σε όλους τους εργαζομένους της εταιρείας είναι τρομακτικά μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς τις συνεχείς μέχρι πρόσφατα διαβεβαιώσεις περί συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης….»

«…Και ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη, ανακοινώνεται η διακοπή των εργασιών η οποία βρήκε τους εργαζόμενους παντελώς απροετοίμαστους στη στοιχειώδη αντιμετώπιση των νέων συνθηκών και δικαιολογημένα, αφού άλλωστε είχαν πιστέψει στα λόγια των στελεχών της εταιρείας. …»

 

Μας αφορά όλους

Στην περίοδο που ζούμε, η απόλυση σημαίνει πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι θα γνωρίσουν τον εφιάλτη της μακροχρόνιας ανεργίας. Και για αυτό αντιδρούν στην απόφαση αυτή της εταιρίας. Πρέπει όμως να αντιδράσουμε όλοι και να τους στηρίξουμε. Μια απόλυση δεν έχει μόνο επίπτωση στον απολυμένο αλλά επηρεάζει τους γύρω του και τελικά όλη την κοινωνία. Το κλείσιμο της εταιρίας θα οδηγήσει και σε προβλήματα τους προμηθευτές της, αλλά και τα καταστήματα από τα οποία αγόραζαν οι εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει επιπλέον ανεργία στις τοπικές κοινωνίες. Σαν γενικός κανόνας για κάθε ένα απολυμένο, χάνεται άλλη μία θέση εργασίας, που σημαίνει κοντά στις 1500 οικογένειες θα πληγούν από την ανεργία.

Τι κάνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες;

Σε αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν συμμάχους σωματεία και συνδικάτα της περιοχής. Θα έπρεπε να αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης από όλους τους εργαζόμενους για να πιεστεί η εταιρία να πάρει πίσω την απόφαση. Δυστυχώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι για άλλη μια φορά κατώτερες των περιστάσεων και δεν κάνουν τίποτα για το θέμα.

Στηρίξτε τους εργαζόμενους

Στην μάχη τους ενάντια στην εταιρία οι εργαζόμενοι πρέπει να μας βρούνε στο πλευρό τους. Ζητάνε να «βομβαρδίσουμε» την εταιρία με email διαμαρτυρίας (βλ συνέχεια) και σ’ αυτό χρειάζεται να ανταποκριθούμε. Εκτός από αυτό, πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους σε κάθε τους κίνηση για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. Γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Ο αγώνας ενάντια στην κρίση (για την οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη εμείς αλλά προσπαθούν να μας επιβάλλουν να πληρώσουμε το κόστος της) περνάει μέσα από τέτοιες μάχες, ενάντια στο κλείσιμο κάθε μικρής ή μεγάλης επιχείρησης.

 

Ξεκίνημα
Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

____________________________

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων της Aldi

Οι εργαζόμενοι στην Aldi προτείνουν να στείλουμε στις παρακάτω διευθύνσεις το σημείωμα που ακολουθεί:

1) roland.steinwender@aldi.gr

2) emmanouel.christodoulou@aldi.gr

Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να διαμαρτυρηθούμε για την απόφαση της εταιρίας σας να κλείσει τα καταστήματα της στην Ελλάδα.

Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, πιστεύουμε ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και για τις οικογένειες τους, ενώ συγχρόνως θα συμβάλλει στην περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα, όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των εργαζομένων, η κατάσταση με την ανεργία είναι απελπιστική.

 Έχουμε ενημερωθεί από τους εργαζομένους της εταιρίας ότι λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις από την πλευρά της ανώτατης διοίκησης καθώς επίσης και η «κακοδιαχείριση» των οικονομικών της, οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Γιατί θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το κόστος για τα λάθη αυτά με την απώλεια των θέσεων εργασίας τους, ενώ δε φέρουν οι ίδιοι καμία ευθύνη;

 Επίσης, έχουν δημοσιευτεί άρθρα στο διεθνή τύπο τις τελευταίες ημέρες που αναφέρουν ότι σκοπεύετε να πουλήσετε την εταιρία αφού πρώτα «απαλλαγείτε» από τους εργαζόμενους. Θεωρούμε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτη και πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να ανακαλέσετε την απόφασή σας.

Θα υποστηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, προς όφελος τους, με όποιο τρόπο μπορούμε, ακόμη και εάν χρειαστεί να προβούμε σε ενέργειες που θα δυσφημούν τον όμιλο Aldi και τα προϊόντα του.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα