Μετά τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος από πολλά μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, τελικά αποσύρεται το άρθρο 40 του σχεδίου νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας µε τα ΤΕΙ Θεσσαλίας», το οποίο πρότεινε ριζικές αλλαγές στην εκπαιδευτική και τη διοικητική λειτουργία των Μουσικών Σχολείων.
Το συγκεκριμένο άρθρο θεσμοθετούσε στην ουσία την περαιτέρω υποβάθμιση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων με την κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων και την κατάργηση μαθημάτων αισθητικής παιδείας από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Το βασικό όμως σημείο κριτικής ήταν ότι το νομοσχέδιο πρότεινε να μην δηλώνεται πλέον ρητά ότι σκοπός των σχολείων είναι «η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής», αλλά «η ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις τέχνες, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν…». Προωθούσε δηλαδή την ακόμα λιγότερη στήριξη από το κράτος των συγκεκριμένων σχολείων.
https://www.facebook.com/mathxek/videos/257141338314984/?t=7
Ωστόσο, τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία έχουν ήδη αρκετές ελλείψεις και προβλήματα όπως η μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία σε όλη τη χώρα (αφού σε πολλά από αυτά φοιτούν παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές), το ζήτημα της στέγασης όπως πχ του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, τις ελλείψεις σε προσωπικό ή την έλλειψη πιστοποίησης των σπουδών των αποφοίτων.
Η απάντηση από πλευράς μαθητών, συλλόγων γονέων και διδασκόντων ήταν άμεση. Διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις, πρωτότυπες μουσικοχορευτικές διαμαρτυρίες, ενημερώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, από την Κρήτη έως την Αθήνα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διαμαρτυρίες των μαθητών και στην Αθήνα, στο Σύνταγμα.
Τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία κέρδισαν να μην περάσει το άρθρο 40 του νομοσχεδίου, αλλά ο αγώνας τους συνεχίζεται για τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών, για την θεσμοθέτηση πιστοποιήσεων στα αντικείμενα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και συνολικά για μια καλύτερη παιδεία για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.