Η Tesla είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες εταιρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έρευνας τεχνολογίας αιχμής, του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ (Elon Musk), η οποία έγινε πολύ πρόσφατα ευρέως γνωστή λόγω της εκτόξευσης ενός αυτοκινήτου στο διάστημα -για διαφημιστικούς λόγους – και στη χώρα μας λόγω του πλάνου της για δημιουργία HUB (ερευνητικού κέντρου) σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος.
Ποια είναι λοιπόν αυτή η εταιρία που στέλνει σε τροχιά στο διάστημα ένα διθέσιο αξίας 100.000 δολαρίων, ενώ παίζει στο repeat το «Space Oddity» του David Bowie και γιατί δει είναι τόσο «κουλ» όσο θέλει να παρουσιάζεται;
Εκατοντάδες απολύσεις επειδή ήθελαν να κάνουν σωματείο
Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, ήρθε στη δημοσιότητα καταγγελία τριών εργαζομένων στην αντίστοιχη επιθεώρηση εργασίας των Η.Π.Α. (National Labor Relations Board), οι οποίοι κατηγόρησαν την Tesla για αντεργατικές πρακτικές.
Η υπηρεσία βρήκε βάσιμες τις καταγγελίες και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με αυτή, η Tesla παραβίασε την εργατική νομοθεσία, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με βάση το οποίο τους απαγορεύεται να μιλούν (είτε δημόσια, είτε στα ΜΜΕ) για τις συνθήκες εργασίας και για ζητήματα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια. Επίσης, εάν προχωρούσαν σε κάτι τέτοιο θα αντιμετώπιζαν απόλυση ή/και ποινικές διώξεις.
Σε αυτή τους την ενέργεια οι εργαζόμενοι είχαν υποστήριξη και από το συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (UAW), το οποίο ενθάρρυνε τους εργαζόμενους στην Tesla να συνδικαλιστούν. Πρόκειται για μια εταιρία με 33.000 εργαζόμενους, χωρίς σωματείο, στην οποία ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο «Ένα δίκαιο μέλλον στην Tesla» (δείτε τη σελίδα της εκστρατείας στο fb εδώ).
Η «απάντηση» της εταιρείας σε όλα τα παραπάνω ήταν η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων* όλων των ειδών, από βιομηχανικούς εργάτες, μηχανικούς, διοικητικούς μέχρι και στελέχη. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Tesla, δεν πρόκειται για στοχευμένες απολύσεις αλλά για ανανέωση του εργατικού δυναμικού κατόπιν διαδικασιών αξιολόγησης με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Στην πραγματικότητα όμως είναι ηλίου φαεινότερον περί τίνος πρόκειται… Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι δεν τήρησαν ούτε καν τα προσχήματα, καθώς θα έπρεπε να ειδοποιήσουν 60 ημέρες νωρίτερα σε περίπτωση που ετοιμάζονταν για πάνω από 50 διακοπές συμβάσεων, κάτι το οποίο δεν έγινε. Επίσης, οι νέοι εργαζόμενοι που προσέλαβε αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς από τους απολυμένους, ακόμα και κάτω απ’ τον κατώτατο μισθό.
Επιπρόσθετα στα παραπάνω, υπάρχουν καταγγελίες ότι στελέχη της εταιρείας έχουν κάνει ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις σε εργαζόμενους, χωρίς να υπάρχει επίσημη αντίδραση.
Tesla = Καινοτόμος εκμετάλλευση
Όλα τα προηγούμενα δείχνουν ότι η Tesla, αν και παρουσιάζεται να κινείται στη σφαίρα της «καινοτόμου επιχειρηματικότητας», στην πραγματικότητα εφαρμόζει εργατικές πρακτικές που δε μοιάζουν καθόλου καινοτόμες. Άλλωστε και η επιλογή της Ελλάδας για δημιουργία HUB δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για την φθηνή εκμετάλλευση του υψηλού επιπέδου των μηχανικών, αποφοίτων από πολυτεχνεία της χώρας που κάνουν εδώ και χρόνια έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα. Των ίδιων πανεπιστημίων που με κάθε ευκαιρία δυσφημούν οι λάτρεις των ιδιωτικοποιήσεων…
Βέβαια στην πλειοψηφία των ΜΜΕ θα συναντήσουμε πανηγυρισμούς για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως επίσης και από τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Κώστα Φωτάκη. Το παραπάνω «βιογραφικό» της Tesla φαίνεται τους είναι άγνωστο!
Όλοι αυτοί που πανηγυρίζουν βέβαια δεν μας λένε αυτή η «ανάπτυξη» τι σημαίνει για τους εργαζόμενους. Το περιτύλιγμα της «καινοτομίας» είναι φανταχτερό, αλλά από κάτω βρίσκεται η γνωστή παλιά εκμετάλλευση των εργαζομένων προκειμένου να πνίγονται στα κέρδη οι εργοδότες.
*Δεν υπάρχει επίσημος αριθμός των απολύσεων, εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 400