Της Ερίντας Ντίνου
Το παραμυθάκι είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια: "η εκπαίδευση διευρύνεται κάθε χρόνο" θα ακούσετε να λένε πρώην και νυν κυβερνητικοί παράγοντες. Από το 1993 μέχρι το 2000 υπήρξε μια άνοδος των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΤΕ), που επιτεύχθηκε κυρίως με την ίδρυση πολλών νέων τμημάτων ΤΕΙ αλλά και από διασπάσεις ήδη υπαρχόντων τμημάτων ΑΕΙ (π.χ. στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) από 3 τμήματα που υπήρχαν σήμερα έγιναν 8).
Το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας τις υποδείξεις των σχολών, αποφασίζει εκείνο για το πόσοι θα είναι οι εισακτέοι σε κάθε τμήμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ όπου ενώ η σχολή "χωράει" 250-270 φοιτητές από άποψη υποδομών και προσωπικού στέλνονται ετησίως 70-100 περισσότεροι χώρια τις μεταγραφές (πάνω από 30). Το αποτέλεσμα; Φοιτητές όρθιοι ή στο πάτωμα να προσπαθούν να κρατήσουν σημειώσεις, καμία επαφή με τους καθηγητές και αρκετή φασαρία ώστε να μην είναι δυνατή η παρακολούθηση των διαλέξεων παρά μόνο στα μπροστινά καθίσματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί η διεύρυνση δε συνοδεύτηκε με την απαιτούμενη αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας.
Υπάρχει όμως κι η άλλη πλευρά της "διεύρυνσης". Μας λένε πως φέτος 5 στους 6 αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου θα εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε αυτή την περίπτωση όμως μιλάμε για αύξηση του ποσοστού των εισακτέων και ταυτόχρονη μείωση των μαθητών που φτάνουν στην Γ΄ Λυκείου. Αυτό συμβαίνει γιατί το 11-15% των μαθητών εγκαταλείπουν το σχολείο μετά το Γυμνάσιο, ενώ από τους υπόλοιπους το 37.3% (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ και της ΟΛΜΕ) πηγαίνει στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ. Δηλαδή μικραίνει ο παρονομαστής του κλάσματος (μαθητές λυκείου) και με σταθερό ή μικρότερο αριθμητή (εισακτέοι) προκύπτει μεγαλύτερο ποσοστό εισακτέων.
Μετά το 2000 οι θέσεις στις σχολές μειώνονται σταδιακά. Πιο συγκεκριμένα στα ΑΕΙ το 2000 υπήρχαν 40.205 εισακτέοι για το 2004 ο αριθμός φτάνει στους 36.755 ενώ αντίστοιχα για τα ΤΕΙ από 42.020 σε 41.550 κι η μείωση παρατηρείται κύρια σε σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως Νομική, ΟΠΑ, Πολυτεχνείο κλπ.
Τα συμπεράσματα δικά σας…