Της Ηλέκτρας Κλείτσα
Στις 23 και 24 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη διεξάγεται η πρώτη συνάντηση της νέας υπουργού παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου με τους πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, κατά τη διάρκεια της συνόδου τους.
Το σοβαρότερο από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, για τα οποία οι πρυτάνεις ζητούν αύξηση κατά 25% των κρατικών πόρων και οι πανεπιστημιακοί αύξηση κατά 20% των αποδοχών τους. Σαν απάντηση -μέχρι στιγμής- η υπουργός παιδείας αναφέρει απλώς την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2008, που αφενός είναι αόριστη τη στιγμή που το 2004 τελειώνουν και τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ και αφετέρου δεν επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών.
4ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση, θα καθιερωθεί "4ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα" σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με σκοπό τον "χρονικό, ποσοτικό και οικονομικό προσδιορισμό των αναπτυξιακών αναγκών" των σχολών, ενώ αναφέρεται επίσης ότι για τα ιδρύματα που δε θα υλοποιούν τους στόχους των προγραμμάτων αυτών θα υπάρχει ποινή διακοπής της χρηματοδότησής τους.
Τα προγράμματα αυτά στην πραγματικότητα θα κρίνουν το ποιες σχολές είναι "ανταγωνιστικές" και μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ερευνητικές ανάγκες των επιχειρήσεων, και άρα δικαιούνται την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα βέβαια, οι σχολές που θα "υλοποιούν τους στόχους των προγραμμάτων", θα χρηματοδοτούνται κυρίως όχι από το κράτος αλλά από τις ίδιες τις επιχειρήσεις των οποίων την έρευνα αναλαμβάνουν.
2 κύκλοι σπουδών
Στα πλαίσια της εφαρμογής των δύο κύκλων σπουδών, σύμφωνα με το μοντέλο της Μπολόνια, η κυβέρνηση προτείνει: "Νέα διάρθρωση σπουδών: το πρόγραμμα θα χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος θα διαρκεί 4 εξάμηνα και θα περιλαμβάνει τις βασικές γνώσεις της αντίστοιχης επιστήμης. Προϋπόθεση για την παρακολούθηση των μαθημάτων της δεύτερης περιόδου, αποτελεί η επιτυχής εξέταση των μαθημάτων της πρώτης."
Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι μεταξύ εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και απόκτησης του πολυπόθητου πτυχίου, δε θα μεσολαβούν μόνο μερικές εξεταστικές και κάποιες δεκάδες μαθήματα. Αντίθετα θα υπάρχει πλέον ένα ακόμη εμπόδιο, που δε θα επιτρέπει στους φοιτητές που δεν περνάνε το σύνολο των μαθημάτων των δύο πρώτων ετών να συνεχίσουν να σπουδάζουν.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών που θα τελειώνουν τις σπουδές τους, ενώ όσοι δε θα τα καταφέρνουν να περάσουν στον δεύτερο κύκλο σπουδών θα αρκούνται σε μια απλή βεβαίωση μετά το τέλος του πρώτου κύκλου, που δε θα τους εξασφαλίζει ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα.