Array

Σημαντικός ο αγώνας των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Του Γιώργου Γρίσπου

Στα μέσα του Ιούλη έγινε η πιο πετυχημένη και πιο δυναμική κινητοποίηση, όσον αφορά τον κλάδο των ΜΜΕ, τα τελευταία χρόνια. Tα εργασιακά ζητήματα στο χώρο αυτό δε συζητούνται εδώ και 2 χρόνια ενώ ο κλάδος της Ενημέρωσης πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια σε απολύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες.Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι που στην απεργία πήραν μέρος όλοι όσοι έχουν σχέση με τα media, από τους δημοσιογράφους έως και τους τομείς εκτύπωσης και διανομής.

Το μείζον αίτημα της κινητοποίησης ήταν η υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ, το οποίο οι εργοδότες το απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι. Σ’αυτό το αίτημα συμπεριλαμβάνονται και οι αυξήσεις. Το διεκδικούμενο ποσοστό αύξησης φτάνει το 15%, το οποίο είναι λογικό, αν κρίνουμε από τους μισθούς των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα των νέων δημοσιογράφων στο ραδιόφωνο, που δεν ξεπερνάει τα 640 ευρώ μεικτά.

Ένα άλλο αίτημα που αναφέρθηκε είχε να κάνει με το επιστημονικό επίδομα (το επίδομα αυτό χορηγείται σε κάποιον δημοσιογράφο από τη στιγμή που μπαίνει στην ΕΣΗΕΑ, 5 χρόνια μετά την είσοδό του στην αγορά εργασίας), και αφορά τη μείωση του χρόνου εργασίας σε 3 χρόνια προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος δημοσιογράφος να το εισπράττει.

Και ενώ η απεργία ήταν τόσο μαζική που προβλημάτισε τους εργοδότες έτσι ώστε να μη διανοηθούν να στήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, εξαίρεση αποτέλεσε η περίπτωση του ΣΚΑΙ. Ο συγκεκριμένος σταθμός φημίζεται για την απεργοσπαστική τακτική που εφαρμόζει εδώ και χρόνια. Αυτό έκανε και τώρα. Στις 16 Ιούλη, ιδιοκτήτης και μεγαλοστελέχη του σταθμού προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία και να μπουν στο κτίριο, αλλά εμποδίστηκαν από τους απεργούς που είχαν αναλάβει την περιφρούρηση. Προκλητικές μάλιστα ήταν οι δηλώσεις τόσο του Αλαφούζου, ο οποίος σε ζωντανή σύνδεση επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφο του, όσο και του Καρκαγιάννη, γνωστού ως «το δεξί χέρι» του ιδιοκτήτη, ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους κατά της ΕΣΗΕΑ, τη στιγμή βέβαια που αυτός είναι από τους ελάχιστους ακριβοπληρωμένους «δημοσιογράφους».

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στις 8 και 9 του Σεπτέμβρη σε μια σειρά από ΜΜΕ, γνωστά για τον αυταρχισμό τους, όπως «η ΧΩΡΑ», το «DERBY», ο «PLANET», ο «FLASH» και φυσικά ο «ΣΚΑΙ».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα