Της Μαρίας Καπαράκη – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στις 25 Οκτωβρίου το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την απόφαση του να μειώσει τις θέσεις των συμβασιούχων καθηγητών στα πανεπιστήμια (των λεγόμενων 407). Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγκεκριμένα, οι περικοπές αγγίζουν το 35%, δηλαδή οι διδάσκοντες 407 πρόκειται να μειωθούν από 125 σε 85! Μάλιστα αυτές οι περικοπές ισχύουν και για το τρέχον εξάμηνο, δηλαδή το υπουργείο δεν θα δώσει τα απαραίτητα χρήματα για να πληρωθούν όλοι οι 407 που τώρα διδάσκουν! Αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των σχολών, και ιδιαίτερα των τμημάτων ΕΠΕΑΕΚ που το ποσοστό των 407 είναι ακόμα μεγαλύτερο (πχ στην Αρχιτεκτονική το 70% των διδασκόντων είναι 407!).
Καταρχάς, είναι πολύ πιθανό να κοπούν μαθήματα που θεωρούνται λιγότερο «σημαντικά», ή να γίνεται συνδιδασκαλία μαθημάτων ανάμεσα σε παρεμφερή τμήματα, όπως πρότεινε ήδη ο, πρύτανης του ΠΘ, Μπαγιάτης, στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Όλα αυτά, όμως, κάθε άλλο παρά λύση θα αποτελέσουν, καθώς όλο το βάρος θα πέσει στις πλάτες των μελών ΔΕΠ, καθώς θα είναι αναγκασμένοι να διδάσκουν περισσότερες ώρες για ν’ αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μαθημάτων, όπως και να αναλάβουν περισσότερους φοιτητές για πτυχιακές/ διπλωματικές εργασίες, κάτι που μέχρι στιγμής φέρουν εις πέρας αρκετοί 407. Όλα αυτά θα υποβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα των σπουδών μας και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συνολικότερα.
To ΥΠΕΠΘ προτείνει απροκάλυπτα στα πανεπιστήμια να μειώσουν τους μισθούς των 407 και έτσι να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό διδασκόντων με λιγότερα όμως χρήματα. Όμως οι 407 δουλεύουν ήδη με τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις: οι συμβάσεις τους είναι εξάμηνες, οι μισθοί τους είναι ήδη πολύ χαμηλοί, πληρώνονται μια φορά το χρόνο ενώ ελάχιστοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του Βόλου και έτσι αναγκάζονται να επισκέπτονται την πόλη 2-3 μέρες την εβδομάδα πληρώνοντας και όλα τα έξοδα για μεταφορές και διαμονή. Δυστυχώς και αυτή η πρόταση του ΥΠΕΠΘ βρήκε σύμφωνο τον Μπαγιάτη στην ίδια συνεδρίαση της συγκλήτου.
Η Ρωγμή, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης, ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα και έθεσε το θέμα σε δύο γενικές συνελεύσεις φοιτητών (των Μηχανολόγων και των Αρχιτεκτόνων) όπου πρότεινε να συντονιστούν οι φοιτητικοί σύλλογοι με τους καθηγητές ΔΕΠ και 407 για μια κοινή εκδήλωση με ενημερωτικό χαρακτήρα που σκοπό θα είχε το πάρσιμο αποφάσεων για κοινές κινητοποιήσεις. Το πλαίσιο προέβαλε αιτήματα για καμία περικοπή των 407, για καθηγητές πλήρους και μόνιμης απασχόλησης και για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια. Το πλαίσιο υιοθετήθηκε και από τους δύο συλλόγους.
Έτσι, την Τρίτη 30 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση οργανωμένη από τους συλλόγους Μηχανολόγων, Αρχιτεκτόνων, μελών ΔΕΠ και διδασκόντων 407, με αρκετή συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών.
Οι βασικές τοποθετήσεις συμφωνούσαν πως το μέτρο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση ενάντια στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης κυρίως μέσω της υποχρηματοδότησης. Ως πρώτη κινητοποίηση, συμφωνήθηκε η συμμετοχή στην πορεία που πραγματοποιείται την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στην οποία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, καθώς και η ΠΟΣΔΕΠ.
Το ζήτημα των συμβασιούχων αποδεικνύει πως αρχίζουν και γίνονται πραγματικότητα οι εκτιμήσεις που υπήρχαν από την αρχή της χρονιάς για σκληρά μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης, που θα μειώνουν κι άλλο τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα πανεπιστήμια, και θα υποβαθμίζουν γενικότερα το χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, το μέτρο αυτό αποτελεί ένα χτύπημα για τους συμβασιούχους καθηγητές, οι εργασιακές συνθήκες των οποίων είναι ήδη χείριστες. Σε αυτό το εγχείρημα της κυβέρνησης θα πρέπει να δοθεί μια δυναμική απάντηση, με κοινές κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών, σε πανελλαδικό επίπεδο.