Οι αναγνώστες του «Ξ» είναι ενήμεροι για το μεγάλο αγώνα των Ισπανών μαθητών (δείτε xekinima.org/ispania-2-000-000-mathites) ενάντια στην επίθεση της δεξιά κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος που επιβάλλει μια εξοντωτική διαδικασία εξετάσεων, εμπνευσμένη από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο. Στις 26 Οκτώβρη η Ισπανία συγκλονίστηκε από τη μαζική αποχή 2,5 εκατομμυρίων μαθητών που είχαν την υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω αλλά με την στήριξη των ΜΜΕ ξεκίνησε μια εκστρατεία ψεμάτων. Το Συνδικάτο Μαθητών και Σπουδαστών κάλεσε δεύτερη γενική αποχή στις 24 Νοέμβρη. 1.000.000 μαθητές βγήκαν ξανά εκτός αιθουσών διδασκαλίας. Λίγες μέρες μετά η αντιδραστική δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος αναγκάστηκε να πάρει τον αντι-εκπαιδευτικό της νόμο πίσω. Μιλήσαμε με το θέμα με τη συντρόφισσα Monica Caballero, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του Συνδικάτου Μαθητών-Σπουδαστών (Syndicate des Etudiantes) μέλος της οργάνωσης «Επαναστατική Αριστερά»
Μόνικα, πριν λίγες ημέρες η Ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης», που αποτελούσε μια σκληρή επίθεση ενάντια στους μαθητές. Πες μας πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την ιστορική νίκη;
Καταρχάς πρέπει να υπογραμμίσουμε την μεγάλη πολιτική αστάθεια της τελευταίας περιόδου στην Ισπανία. Οι εθνικές εκλογές που έγιναν πριν ένα χρόνο δεν έδωσαν την πλειοψηφία σε κανένα κόμμα και έτσι έγιναν επαναληπτικές εκλογές στις 26 Ιουνίου του 2016. Σε αυτές τις εκλογές ήρθε και πάλι πρώτο το δεξιό Λαϊκό Κόμμα το οποίο όμως και πάλι δεν είχε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Έτσι μετά τις εκλογές ανέλαβε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το λεγόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα (το PSOE – αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ) για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.
Το καλοκαίρι του 2016 η υπηρεσιακή κυβέρνηση νομοθέτησε τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική αντι-μεταρρύθμιση (χωρίς ο νόμος να ψηφιστεί από τη Βουλή) υπό το φόβο ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν θα μπορούσε να περάσει αυτή το νόμο από τη Βουλή καθώς είχε τη μειοψηφία.
Αυτή η κίνηση έγινε εσκεμμένα στα μέσα Ιουλίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών που τα σχολεία ήταν κλειστά, με ξεκάθαρο στόχο να αποφύγουν τις αντιδράσεις των μαθητών.
Τι προέβλεπε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;
Πρόκειται για μια επίθεση την οποία το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και η άρχουσα τάξη ήθελαν από καιρό να εξαπολύσουν από καιρό.
Στόχος των αλλαγών ήταν να μπουν εμπόδια στην εκπαιδευτική πορεία των παιδιών των εργατικών οικογενειών μέσα από συνεχείς και εξοντωτικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, προβλέπονταν εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτήριου γυμνασίου και για την εισαγωγή στο λύκειο. Σε περίπτωση αποτυχίας οι 14χρονοι μαθητές δεν θα μπορούσαν να πάρουν απολυτήριο βασικής εκπαίδευσης, ούτε να εισαχθούν στο γενικό λύκειο ούτε να μπουν στην Τεχνική Εκπαίδευση.
Επιπλέον, η μεταρρύθμιση προέβλεπε νέες εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτήριου λυκείου και διαφορετικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση (οι μόνες που υπήρχαν και πριν).
Όπως καταλαβαίνετε ήταν μια απίστευτα άγρια επίθεση.
Πως αντέδρασε το «Συνδικάτο Μαθητών – Σπουδαστών» όταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την επίθεση;
Με το που ανακοινώθηκε η αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση το «Συνδικάτο» μας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 24ωρη μαζική αποχή (γενική απεργία) σε όλα τα γυμνάσια, γενικά λύκεια και τεχνικά λύκεια τη χώρας και μαζικές διαδηλώσεις στις 26 Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα καλέσαμε τους φοιτητές να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τους μαθητές την ίδια ημέρα.
Για να κινητοποιήσουμε τους μαθητές ξεκινήσαμε μια πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που κράτησε για περισσότερο από ένα μήνα. Μοιράσαμε 300.000 χιλιάδες προκηρύξεις σε περισσότερα από 800 σχολεία όλης της χώρας, ενώ οι μαθητές που συμμετέχουν στο «Συνδικάτο» κάλεσαν γενική συνέλευση σε κάθε σχολείο και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες κάθε σχολείο αποφάσιζε για τη συμμετοχή του στην 24ωρη γενική απεργία.
Μέσα από αυτή τη δυναμική και μαζική εκστρατεία αναγκάσαμε τις ηγεσίες των συνδικάτων των εκπαιδευτικών να δηλώσουν ότι στηρίζουν τη μαθητική κινητοποίηση, ενώ η Πανεθνική Ομοσπονδία των Γονέων κάλεσε και η ίδια σε μαζική συμμετοχή όπως έκαναν και πολλά τοπικά συνδικάτα εκπαιδευτικών.
Τι έγινε στις 26 Οκτωβρίου;
Το αποτέλεσμα ήταν συνταρακτικό! 2,5 εκατομμύρια μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους και περίπου 250 χιλιάδες μαθητές, αλλά και φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα. Ήταν η πιο μαζική μαθητική κινητοποίηση από το 1987.
Αυτό το κίνημα έσπασε την κοινωνική ηρεμία που υπήρχε για περίπου δυο χρόνια και έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων η νέα κυβέρνηση δεν θα είχε περίοδο χάριτος.
Διόλου τυχαία τρεις μέρες μετά το κίνημα της 26ης Οκτωβρίου μια νέα μαζική διαδήλωση 200.000 ανθρώπων περικύκλωσε το κοινοβούλιο.
Ποια ήταν η αντίδραση της νέας κυβέρνησης;
Κυβέρνηση και ΜΜΕ ξεκίνησαν μια απίστευτη προπαγάνδα ψέματος ισχυριζόμενοι ότι κάνουν μια μικρή υποχώρηση και ότι οι εξετάσεις θα έμπαιναν σε εφαρμογή το 2017. Όμως ο νόμος που είχε περάσει προέβλεπε από την αρχή ότι το μέτρο δεν έμπαινε φέτος σε εφαρμογή.
Η απάντηση του «Συνδικάτου» ήταν ότι αν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε πίσω όλο το νόμο οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονταν.
Έτσι μέσα σε λίγες ημέρες ανακοινώσαμε νέα 24ωρη γενική απεργία-αποχή για τις 24 Νοέμβρη. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας εξαπατήσει, οι εξετάσεις δεν έχουν καταργηθεί».
Μέσα σε δυο βδομάδες καταφέραμε, ξανά, να μοιράσουμε εκατοντάδες χιλιάδες προκηρύξεις σε 650 λύκεια. Η 2η αυτή μέρα δράσης ήταν επίσης πολύ πετυχημένη καθώς περίπου 1εκ μαθητές συμμετείχαν στην αποχή και περίπου 30.000 κατέβηκαν στις διαδηλώσεις.
Κάτω από αυτή την πίεση η νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος αναγκάστηκε να καταργήσει τις νέες εξετάσεις.
Πες μας λίγα περισσότερα πράγματα για το Συνδικάτο Μαθητών και Σπουδαστών.
Το Συνδικάτο Μαθητών-Σπουδαστών είναι μια μαχητική νεολαιίστικη οργάνωση με παρουσία κύρια στη μαθητική νεολαία, με μέλη σε πάρα πολλά σχολεία, σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παίρνει αποφάσεις μέσα από συνέδρια και τη δράση του συντονίζει μια δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνική Επιτροπή.
Το Σεπτέμβριο η ΕΕ συναντήθηκε για να συζητήσει τα συνθήματα, το πρόγραμμα και το σχέδιο μάχης που θα πρότεινε στο μαθητικό κίνημα. Στη συνέχεια τα μέλη του Συνδικάτου έκαναν ενημερωτικές εξορμήσεις σε κάθε σχολεία και κάλεσαν γενικές συνελεύσεις όπου οι μαθητές συζήτησαν και πήραν αποφάσεις για συμμετοχή στο κίνημα. Μέσα από τις μαζικές αυτές κινητοποιήσεις περίπου 1000 νέοι μαθητές αποφάσισαν να οργανωθούν στο Συνδικάτο ενώ πριν λίγες ημέρες (19-20 Νοεμβρίου) πραγματοποιήσαμε ένα εθνικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 220 αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα.
Τώρα συζητάμε το πώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα προβάλλοντας το σύνθημα «Ο αγώνας έχει αποτέλεσμα – Ο αγώνας θα συνεχιστεί» για να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση να μην δοκιμάσει να ξαναφέρει παρόμοια μέτρα αλλά και για να προετοιμάσουμε το έδαφος για να πάρουμε πίσω περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης.
Η νίκη του μαθητικού κινήματος είναι ιστορική. Είναι η πρώτη γενική νίκη απέναντι στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος εδώ και πέντε χρόνια (από την αρχή της μνημονιακής επίθεσης) και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για ολόκληρο το μαζικό κίνημα της Ισπανίας.