Της Μαρίας Μπουτζαρέλου, ΡΩΓΜΗ – αριστερή κίνηση αμφισβήτησης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Την στιγμή που οι ομοσπονδίες και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων (ΠΟΣΔΕΠ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) καθώς και ο ΣΥΝ, η ΑΣΓΜΕ (γονείς) και το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) έχουν αποχωρήσει από τον “διάλογο” του Υπουργείου Παιδείας, το ΕΣΥΠ και τα δυο Συμβούλια Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης -ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ- συνεχίζουν να συνεδριάζουν, με στόχο να εγκρίνουν κάτι που στην ουσία είναι ήδη προσυμφωνημένο και δεν είναι άλλο από την αξιολόγηση.
Οι αποχωρήσεις συνεχίζονται…
Το χρονικό των αποχωρήσεων ξεκίνησε με τους δασκάλους, τους γονείς και τους καθηγητές ενώ μια εβδομάδα αργότερα συνεχίστηκε με την αποχώρηση των πανεπιστημιακών. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς ως υπεύθυνοι φορείς πήραμε στα σοβαρά τον διάλογο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης. Από το υπουργείο, αντίθετα, δεν υπήρξε ούτε ένα γραπτό κείμενο, ούτε μια αράδα ακόμη και για το υπερεπείγον για αυτήν θέμα της αξιολόγησης των ΑΕΙ». Οι τρεις ομοσπονδίες μπορεί να αποχώρησαν από τον “εθνικό διάλογο”, δεν αποχώρησαν όμως από την μάχη για μια καλύτερη παιδεία. Συντονίζονται, προτείνουν από κοινού και συνεχίζουν τον διάλογο εκτός ΕΣΥΠ πλέον.
Η Μαριέτα Γιαννάκου από την άλλη εξακολουθεί να τους καλεί πίσω στο “διάλογο” προσπαθώντας να νομιμοποιήσει μια διαδικασία που τυπικά ξεκίνησε σαν διάλογος και κατέληξε μονόλογος.
…το ίδιο και ο «διάλογος»
Παρόλες τις αποχωρήσεις και τις αντιδράσεις, από την πλευρά τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των φοιτητών και των μαθητών, ο «Εθνικός Διάλογος» συνεχίζεται. Στις 28 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις των Συμβουλίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης -ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ- στα οποία συζητήθηκαν η αξιολόγηση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ.
Στο τραπέζι του «διαλόγου» έχουν απομείνει μόλις 8 από τους 23 πρυτάνεις που συμμετείχαν αρχικά, οι πρόεδροι και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση και οι εκφραστές της αγοράς είναι οι εναπομείναντες σε αυτό το διάλογο.
Στην συνεδρίαση του ΣΑΠΕ έγινε σαφές, δια στόματος του προέδρου του ΕΣΥΠ, Θ. Βερέμη, ότι η «διασφάλιση της ποιότητας» δεν είναι “τίποτα παραπάνω από την αξιολόγηση”, καθώς και ότι “στόχος της θα είναι η κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων και τελικά των αποφοίτων”.
Τα κριτήρια της αξιολόγησης δεν έγιναν σαφή για ακόμα μια φορά και απλά αναφέρθηκε ότι η αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων θα γίνει με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία…
Ακόμα, ορίστηκε και η δημιουργία νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου που θα αναλάβει τον συντονισμό της διαδικασίας της αξιολόγησης, στο ΔΣ του οποίου διεκδικεί θέση ο ΣΕΒ θέτοντας το επιχείρημα ότι «εμείς θα είμαστε αυτοί που τελικά θα αξιολογούμε»(!!).
Η μόνη απάντηση στο διάλογο-παρωδία δεν μπορεί παρά να είναι σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα που θα αντιτάξει τις δικές του προτάσεις, έξω από τον στημένο διάλογο του Υπουργείου. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης και μόνο έτσι θα υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι της αγοράς και του ΣΕΒ.