«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη υπό το κατοχικό καθεστώς και αυτό το δικαστήριο είναι παράνομο…»
Δήλωσε η Ahed Tamimi μετά την ανακοίνωση της ποινής της από το στρατιωτικό δικαστήριο που την καταδίκασε σε οκτάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 1.400 δολαρίων. Τον περασμένο Δεκέμβρη, η δεκαεξάχρονη ακτιβίστρια που έχει μετατραπεί σε σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων, συνελήφθη επειδή χτύπησε έναν Ισραηλινό στρατιώτη, προσπαθώντας να τον απωθήσει από την αυλή του σπιτιού της, στο χωριό Ναμπί Σαλέχ της Δυτικής Όχθης. Της απαγγέλθηκαν συνολικά δώδεκα κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες η βίαιη επίθεση και η υποκίνηση σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ η δίκη της διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.
***
Η Ahed δήλωσε ένοχη για τέσσερις από τις δώδεκα κατηγορίες, μετά από διαπραγματεύσεις με τους κατηγόρους της, προκειμένου να αποφύγει μια ακόμη χειρότερη ποινή, που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε πολυετή φυλάκιση. Θα αποφυλακιστεί το καλοκαίρι μαζί με τη μητέρα της που καταδικάστηκε επίσης, επειδή βιντεοσκόπησε το περιστατικό, ενώ ο πατέρας της κατάφερε να τις επισκεφθεί μόλις μία φορά μετά από την πολύμηνη προφυλάκισή τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ahed παραμένει δυνατή και εξακολουθεί να ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους.
Πέρα από το «συμβιβασμό», αυτό που συντέλεσε σημαντικά στη σχετικά μικρή ποινή που επιβλήθηκε στην Ahed Tamimi, ήταν το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης και η μαζική κατακραυγή ενάντια στις βάρβαρες μεθόδους που χρησιμοποιεί το ισραηλινό κράτος ενάντια στον παλαιστινιακό αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύλληψη της Ahed ακολουθήθηκε από εκδικητικές δηλώσεις του ισραηλινού κατεστημένου, από υπουργούς, δημοσιογράφους, κλπ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι πρέπει να πληρώσει το «έγκλημα» της περνώντας την υπόλοιπη ζωή της στη φυλακή.
***
Η διεθνής αλληλεγγύη όμως, τους ανάγκασε να «μετριάσουν» την εκδικητικότητά τους, προτείνοντας στην Ahed το συμβιβασμό, αφού καταλάβαιναν καλά ότι μια ενδεχόμενη πολυετής φυλάκισή της, θα ξεσήκωνε νέα κύματα αντίστασης, όχι μόνο ανάμεσα στους Παλαιστινίους, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και σε τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας που βλέπουν με συμπάθεια τον αγώνα των Παλαιστινίων, όπως για παράδειγμα το νεολαιίστικο κίνημα των αρνητών στράτευσης.
Και ενώ η Ahed έχει μετατραπεί σε σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα, κυρίως χάρη στο βίντεο της επίθεσης στον Ισραηλινό στρατιώτη που έκανε το γύρο του κόσμου, δεν είναι η μόνη ανήλικη Παλαιστίνια που κρατείται από τις ισραηλινές αρχές. Υπολογίζεται ότι από το 2000 μέχρι και σήμερα, πάνω από 8.000 παιδιά Παλαιστινίων έχουν φυλακιστεί, ενώ πολλά από αυτά έχουν υποστεί κάποιας μορφής βασανισμό από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους.