Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου
Το Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η 4η πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων που ασχολούνται με το θέμα του νερού στα πλαίσια της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό.
Η συνάντηση καλέστηκε και οργανώθηκε από την «Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό» και από τη «Συμμαχία Βόλου για το Νερό» και σε αυτήν πήραν μέρος εκπρόσωποι από 18 συλλογικότητες από όλη τη χώρα. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι από τη συνάντηση απουσίαζαν σχεδόν εξολοκλήρου εκπρόσωποι των περισσότερων και των πιο μαζικών σχηματισμών της Αριστεράς.
Το βασικό θέμα του 2ημέρου ήταν το πώς μπορεί να οργανωθεί ένα πανελλαδικό, μαζικό κίνημα αντίστασης στην προωθούμενη, από την κυβέρνηση και τους δανειστές, ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού.
Συγκεκριμένα, η πρώτη συζήτηση αφορούσε την οργανωτική συγκρότηση της Πανελλαδικής Συμμαχίας (ΠΣ). Την εισήγηση έκανε ο Πέτρος Μπαστέας, εκ μέρους του «ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ».
Με βάση την εισήγηση, τις αποφάσεις των προηγούμενων πανελλαδικών συναντήσεων και με στόχο τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία της Πανελλαδικής Συμμαχίας αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας Συντονιστικής Επιτροπής η οποία θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο κάθε συλλογικότητας – μέλους της ΠΣ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι η ΣΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις σε μια προσπάθεια σύνθεσης, ενότητας αλλά και αποτελεσματικής λειτουργίας. Επιπλέον αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια το blog της ΠΣ να ενημερώνεται πιο τακτικά τόσο με ανακοινώσεις της ΠΣ όσο και των κατά τόπους συλλογικοτήτων.
Η απογευματινή συζήτηση της πρώτης μέρας είχε θέμα το πώς μπορεί να οργανωθεί ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού. Την εισήγηση έκανε ο σύντροφος και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής (εκ μέρους της Συμμαχίας Βόλου για το Νερό).
Αρχικά έγινε μια σύντομη ανάλυση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού και των επιπτώσεών της. Στη συνέχεια κατατέθηκε η πρόταση της Συμμαχίας του Βόλου για οργάνωση μιας πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού στο τέλος Μαρτίου.
Πριν την πανελλαδική μέρα δράσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια δυναμική καμπάνια ενημέρωσης σε όλη τη χώρα οργανωμένη από την Πανελλαδική Συμμαχία, με κοινό φυλλάδιο, αφίσα κοκ. Επιπλέον συζητήθηκαν ιδέες για άλλες δράσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην πανελλαδική μέρα δράσης όπως καταλήψεις σε κτίρια των επιχειρήσεων ύδρευσης, ανοιχτές συνελεύσεις κοκ.
Η συζήτηση της δεύτερης μέρας αφορούσε τους κατά τόπους αγώνες για το νερό. Σε αυτήν τοποθετήθηκαν αγωνιστές από το Βόλο, τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, το δίκτυο Μεσοχώρα – Αχελώος SOS, τη Θάσο και άλλες περιοχές οι οποίοι μίλησαν αναλυτικά για τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για τις κινηματικές παρεμβάσεις που οργανώνουν. Μπορείτε να ακούσετε όλες τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις και των δυο ημερών εδώ: http://radioparasita.org/node/1158.
Εν κατακλείδι, η συνάντηση διεξήχθη σε ένα καλό κλίμα. Βέβαια, η ουσιαστική λειτουργία της ΠΣ και ο πραγματικός συντονισμός των συλλογικοτήτων της παραμένει ένα ανοιχτό στοίχημα. Ο λόγος για αυτό είναι από τη μια η γενική υποχώρηση των αγώνων και των κινημάτων, που επηρεάζει και το κίνημα του νερού. Ο άλλος είναι ότι, αναπόφευκτα, στα πλαίσια της ΠΣ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα όπως η οργανωτική συγκρότηση της ΠΣ, το πώς εννοεί κάθε συλλογικότητα τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού κ.α. Οι διαφορές αυτές έχουν τη σημασία τους και πρέπει να λυθούν με διάλογο. Για αυτό αποφασίστηκε άλλωστε η 5η πανελλαδική συνάντηση να έχει θέμα το μοντέλο της δημόσιας διαχείρισης του νερού που επιζητάμε.
Όμως, με δεδομένη την επίθεση της κυβέρνησης και των δανειστών, αυτό που θεωρούμε πως προέχει είναι η οργάνωση ενός μεγάλου κινήματος αντίστασης στην πώληση των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και την εφαρμογή της ΚΥΑ. Στο βαθμό που η ΠΣ καταφέρει να οργανώσει ένα τέτοιο κίνημα τότε θα μπορούμε από καλύτερη θέση να συζητήσουμε τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες.