Από τη δράση μας

«Μας σκάβουν τον λάκκο»: δράσεις σε 29 πόλεις σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο

Την Παρασκευή 19 Μάρτη η νεολαιίστικη κίνηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή «Fridays for Future» είχε καλέσει σε διεθνή διαμαρτυρία για το κλίμα. Με αυτήν την αφορμή η ελληνο-τουρκο-κυπριακή πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τον πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig» προχώρησε σε συμβολικές δράσεις με σύνθημα «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».

Η ανταπόκριση ήταν αρκετά σημαντική, καθώς έγιναν δράσεις σε 14 πόλεις και περιοχές στην Ελλάδα, σε 12 στην Τουρκία και σε 3 στην Κύπρο – συνολικά δηλαδή σε 29 διαφορετικές πόλεις και περιοχές. Πέρα από τα καθιερωμένα σημεία των μεγάλων πόλεων, όπως το Σύνταγμα και ο Λευκός Πύργος, τα συνθήματα της πρωτοβουλίας έφτασαν και σε λιγότερο συνήθη μέρη, όπως η κορυφή του όρους Στρούμπουλα στην Κρήτη αλλά και στην Πρέβεζα στην ακτή που εφάπτεται στο «οικόπεδο εξόρυξης 3». 

Ιδιαίτερα συμβολική ήταν και η ταυτόχρονη δράση σε Χίο και τη γειτονική Σμύρνη! Μηνύματα έστειλαν αγωνιστές από την Κύπρο, τόσο απ’ τον Νότο όσο κι απ’ τον Βορρά. Τέλος, στην Τουρκία έγιναν δράσεις που ξεκινούσαν από την βροχερή Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, αλλά έφτασαν μέχρι και τα Άδανα (βόρεια της Κύπρου και κοντά στα σύνορα με Συρία) και περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπως το Akçakoca – σε πολλές από τις οποίες συμμετείχαν δεκάδες ακτιβιστές.

Η πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο» τονίζει ότι απέναντι στην απειλή του πολέμου και της περιβαλλοντικής καταστροφής, αυτό που έχουν να προτάξουν οι λαοί της περιοχής είναι τα κοινά τους συμφέροντα. Να ζουν ειρηνικά, προστατεύοντας από κοινού το περιβάλλον – πράγμα που σημαίνει να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στην κοινή επίθεση που δέχονται από τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων και τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Πετυχημένη η εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο»

Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 27/3 το απόγευμα η ελληνο-τουρκο-κυπριακή πρωτοβουλία ενάντια σε εξορύξεις και πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο», την οποία παρακολούθησαν είτε μέσω zoom είτε μέσω της ζωντανής μετάδοσης στο facebook κοντά στα 200 άτομα (ενώ το βίντεο έχει αρκετές χιλιάδες προβολές).

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Φρεγάτες και εξορύξεις: πως απαντάνε τα κινήματα σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο» και ομιλητές τους Ονούρ Γιλμάζ από την Τουρκία, τη Μυρτώ Σκουρουπάθη από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, τη Ρουγιάμ Οτζούνα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τον Νίκο Αναστασιάδη από Ελλάδα. Σημαντικό ήταν ότι μετά τις εισηγητικές ομιλίες έγιναν περίπου 15 σύντομες παρεμβάσεις από μέλη συλλογικοτήτων από μια σειρά περιοχές, όπως Κρήτη, Θράκη, Ήπειρο, Κέρκυρα, Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και αλλού, οι οποίες συνέβαλαν σε μια πλούσια συζήτηση.

Το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων έχει δύο πτυχές. Αφενός εντείνει τους πολεμικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των χωρών που διεκδικούν τα κοιτάσματα, που αν οδηγηθούν σε κάποιο θερμό επεισόδιο θα το πληρώσουν οι λαοί της περιοχής με το αίμα τους. Αφετέρου υπάρχει και η περιβαλλοντική πτυχή, καθώς αν ξεκινήσουν οι εξορύξεις η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι τέτοια που επίσης θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων και στις δύο πλευρές των συνόρων. Γι’ αυτό το αντιπολεμικό και φιλο-περιβαλλοντικό μήνυμα της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο» είναι ενάντια στις εξορύξεις σε κάθε περίπτωση και υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, κάτι το οποίο περνάει μέσα από τους μαζικούς και κοινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Μετά την τριεθνή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Γενάρη και τις συντονισμένες δράσεις σε 29 περιοχές και στις 3 χώρες που έγιναν στις 19 Μάρτη, η διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων που να απευθύνονται στα ακροατήρια κάθε χώρας ήταν το επόμενο βήμα. Η πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο» συνεχίζει τη δράση της, καλώντας κι άλλες περιβαλλοντικές συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένα άτομα να πλαισιώσουν την προσπάθειά της.

29/5: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης κατά της Καύσης Απορριμμάτων

Δέκα – μέχρι στιγμής – επιτροπές, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται ενάντια στην καύση/ταφή των απορριμμάτων συντονίζουν τις δυνάμεις τους και καλούν για μια Πανελλαδική Ημέρα Δράσης σε μια σειρά πόλεις, το Σάββατο 29 Μάη. Πρόκειται για συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται για το ζήτημα εδώ και καιρό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Εύβοια, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο και μετά από συναντήσεις συντονισμού της προηγούμενης περιόδου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτήν την δράση, με κεντρικά συνθήματα:

Όχι στην καύση απορριμμάτων ποτέ και πουθενά!

Θέλουμε ανάσα υγείας και ελευθερίας!

Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για τις δράσεις που θα γίνουν στις διάφορες περιοχές θα δημοσιεύσουμε τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα μας xekinima.org καθώς και στα επόμενα τεύχη της εφημερίδας μας.

Σάββατο 27/3: Μαχητικές συγκεντρώσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ & ενάντια στην καταστολή

Σε συνέχεια των πολύ πετυχημένων και μαζικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 12 και 13 Μάρτη σε δεκάδες γειτονιές και πλατείες της χώρας, τοπικές συλλογικότητες, φορείς και δημοτικά σχήματα κάλεσαν ξανά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Έτσι, δράσεις πραγματοποιήθηκαν στου Ζωγράφου, στη Θεσσαλονίκη, την Καλλιθέα, την Παλλήνη, τη Ν. Ιωνία και αλλού.

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στου Ζωγράφου!

Πάνω από 100 κάτοικοι του Ζωγράφου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ζωγράφου – Από Κοινού» και των δημοτικών κινήσεων «Ανυπότακτη Πόλη» και «Κίνημα στην Πόλη» για νέα συγκέντρωση στην πλατεία Τερζάκη στα Ιλίσια ενάντια στην καταστολή και τη φονική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Τερζάκη είχε ζωντάνια, μαχητικότητα και για άλλη μια φορά μουσική από τους μουσικούς της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ζωγράφου – Από Κοινού». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στις γειτονιές του Ζωγράφου, με τους μουσικούς στην κεφαλή της πορείας να δίνουν τον τόνο, η οποία κατέληξε στην πλατεία Γαρδένια.

Θεσ/νίκη: «Λεφτά για Υγεία & Παιδεία – όχι καταστολή»

Πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης, στην οποία καλούσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, ΕΛΜΕ, Πρωτοβουλίες, δημοτικές κινήσεις της πόλης, οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Το κάλεσμα ήταν για τις 12μμ στον Λευκό Πύργο και ακολούθησε πορεία μέσω Εγνατίας, Αριστοτέλους και επιστροφή μέσω παραλίας. 

Στα φοιτητικά μπλοκ κυριαρχούσαν τα συνθήματα ενάντια στην Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και για την ανατροπή του μισητού νόμου που μεταξύ άλλων θεσπίζει πανεπιστημιακή αστυνομία. Παρά το λοκντάουν και τα εδώ και 1 χρόνο κλειστά πανεπιστήμια, οι φοιτητές παραμένουν στους δρόμους και κινητοποιούνται, διατηρώντας τη φλόγα της αντίστασης.

«Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: η πρόκληση της μεθόδου» – Νέο βιβλίο του Σ. Σεφεριάδη

Από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μάρτη θα αρχίσει η κυκλοφορία του νέου βιβλίου του σ. Σεραφείμ Σεφεριάδη*, με τίτλο «Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: η πρόκληση της μεθόδου», από τις εκδόσεις «Τόπος». Το βιβλίο αναμετράται με τα αδιέξοδα των «λαϊκιστικών σπουδών», τα προβλήματα της σύγχρονης δημοκρατίας και τις προκλήσεις της Αριστεράς. Όσοι/ες θέλετε να προμηθευτείτε το βιβλίο μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα επικοινωνίας είτε να στείλετε e-mail στο [email protected]. Διαβάστε στη συνέχεια το απόσπασμα από το οπισθόφυλλο της έκδοσης:

«Οι έννοιες», έγραψε ο νομπελίστας φυσικός George Thomson είναι «ιδέες που ονοματίζονται· καθορίζουν τα ερωτήματα που θέτουμε και τις απαντήσεις που παίρνουμε». Οι μελετητές δημιουργούν λέξεις (εννοιολογούν) για να μας πουν τι «βλέπουν» στην πραγματικότητα, να στρέψουν την προσοχή μας σε ό,τι θεωρούν ενδιαφέρον και κρίσιμο. Είτε όμως το συνειδητοποιούν είτε όχι, αυτό απηχεί τις αξίες τους, τις κανονιστικές και ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Τις αξίες αυτές πρέπει να τις γνωρίζουμε και να τις αποτιμούμε, όμως αυτό για το οποίο τους κρίνουμε είναι τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου τους: το αν και κατά πόσον ο τρόπος με τον οποίο θέτουν και πραγματεύονται τα ερωτήματα προωθεί και διευρύνει τους γνωστικούς μας ορίζοντες ή ‒αντίθετα‒ τους συρρικνώνει. 

Με βασικό όπλο αρχές της κλασικής μεθοδολογίας, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη γνωστική δυστοκία που παρατηρείται σε τρεις κομβικές περιοχές της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης: στην τρέχουσα βιομηχανία των «λαϊκιστικών σπουδών», στους τρόπους με τον οποίους προσεγγίζονται τα προβλήματα της δημοκρατικής λειτουργίας, και στις ερμηνείες που προκρίνονται για να εξηγηθεί η αποτυχία των νέων αριστερών κομμάτων να αντισταθούν στην κατίσχυση του δόγματος ΤΙΝΑ. Υποστηρίζεται πως ενώ οι κυρίαρχες προσεγγίσεις λειτουργούν ως πρώτης τάξεως ιμάντες μεταβίβασης και διάχυσης των δυο βασικών αξιακών κινήτρων που τις συνέχουν (είτε της νεοσυντηρητικής υπεράσπισης της μεταδημοκρατίας είτε της προβολής του νέου ρεφορμισμού ως της μόνης δυνατής απάντησης στην ολοένα εντεινόμενη συστημική κρίση), εκβάλλουν εντούτοις σε μια κοινωνική επιστήμη με αποκαρδιωτικά ερευνητικά αποτελέσματα. 

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αναδεικνύει και καυτηριάζει τα πολλαπλά ερευνητικά αδιέξοδα των κυρίαρχων εννοιολογήσεων του «λαϊκισμού», και εισηγείται την άποψη πως ο όρος είναι χρήσιμο να ονοματίζει τη σημασία «ψευδείς επικλήσεις του λαϊκού». Το δεύτερο μέρος αξιοποιεί την εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναδείξει τη σημασία των περιεχομένων πολιτικής στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κρίση των κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό κατατίθενται επίσης επιχειρησιακά προσανατολισμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γραφειοκρατικοποίησης, καθώς και προβληματισμοί αναφορικά με την πρόκληση της δημοκρατικής επέκτασης και εμβάθυνσης.

*Ο Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης είναι Αν. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολίτικής και Life Member στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (CLH).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα