31ο Συνέδριο ΟΤΟΕ: Ανάγκη για ανασυγκρότηση και αντεπίθεση

Το 31ο συνέδριο της ΟΤΟΕ διεξάγεται το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 27, 28 και 29 Νοέμβρη. Το «Ξ» συμμετέχει στο συνέδριο και παρεμβαίνει μοιράζοντας την ακόλουθη προκήρυξη. 

Το 31ο συνέδριο της ΟΤΟΕ γίνεται σε μια περίοδο κρίσιμη για τους εργαζόμενους, μιας και βιώνουμε την μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που ετοιμάζουν κυβέρνηση-τραπεζίτες και τρόικα.

Ο κατάλογος των «προαπαιτούμενων» που ψηφίστηκαν, το τρίτο μνημόνιο, το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» και ο επερχόμενος νόμος για το ασφαλιστικό, η νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα (πχ ΕΝΦΙΑ) το ξεπούλημα του Δημοσίου πλούτου, το πέρασμα του τραπεζικού συστήματος στα χέρια των Δανειστών και κερδοσκοπικών funds, οι πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας, κ.α. αποτελούν συνέχεια του «πολέμου» που είχαν κηρύξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα εργατικά και τα λαϊκά στρώματα και που συνεχίζει η νέα κυβέρνηση.

Τα μέτρα αυτά διαμορφώνουν ένα ριζικά νέο σκηνικό, όπου το δικαίωμα στην εργασία, τη σύνταξη, την ασφάλιση και την περίθαλψη θα είναι «άπιαστο όνειρο» για μεγάλα τμήματα των εργαζομένων (ιδιαίτερα των νέων). Επιπλέον, η συνέχιση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου και ο ασφυκτικός έλεγχος της δημόσιας σφαίρας από τους δανειστές καθιστούν «όνειρο θερινής νυκτός» την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επομένως, την προσεχή περίοδο οι τραπεζοϋπάλληλοι, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, θα βρεθούμε κι εμείς στο «στόχαστρο». Πιο συγκεκριμένα:

1. Ανακεφαλαιοποίηση

Η 3η κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος κινείται στην ίδια καταστροφική κατεύθυνση με τις δύο προηγούμενες και είναι άρρηκτα δεμένη με το 3ο μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο πυρήνα της βρίσκεται η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που επιδιώκει το βάρος της κρίσης να φορτωθούν οι εργαζόμενοι/ες και η κοινωνία. Ταυτόχρονα ολοκληρώνει το οικονομικό έγκλημα με βάση το οποίο οι λαοί έσωσαν τους χρεωκοπημένους τραπεζίτες, παρόλα αυτά τους άφησαν να ελέγχουν τις τράπεζες με τα κρατικά χρήματα, και τώρα τους τις επιστρέφουν πίσω σχεδόν τζάμπα! Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι:

  • Νέα «στήριξη» των Τραπεζών με δημόσιο χρήμα, που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση του Δημοσίου Χρέους (στο όνομα του οποίου παίρνονται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα).
  • Ιδιοκτησία και απόλυτος έλεγχος της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος από κερδοσκοπικά funds (και μάλιστα «αντί πινακίου φακής») και από τους Δανειστές ενώ τις έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός.
  • Τιτλοποίηση δανείων (επιχειρηματικών και στεγαστικών) και πώλησή τους σε κερδοσκοπικούς ομίλους. Αυτό, προφανώς, συνδέεται με το νέο νόμο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών Α κατοικίας, καθώς τα «αρπακτικά» (που επίσημα ονομάζονται distress funds) θεωρούν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ως τη νέα μεγάλη ευκαιρία για γρήγορο πλουτισμό.
  • Το πιο πάνω οδηγεί με τη σειρά του στον έλεγχο, μέσω των τραπεζών, της πλειοψηφίας της καλλιεργήσιμης γης αλλά και χιλιάδων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Αν τα πιο πάνω τα συνδυάσουμε με το νέο ταμείο ξεπουλήματος του Δημοσίου πλούτου (Λιμάνια, Παραλίες, κ.α.) και των στρατηγικών επιχειρήσεων της Ελληνικής οικονομίας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, κ.α.) αντιλαμβανόμαστε ότι με τη μέθοδο αυτή όχι μόνο δε λύνεται το πρόβλημα (ύφεση-ανεργία) που παράγει κόκκινα δάνεια και κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά αντίθετα οξύνεται .

Πρέπει να αντιταχθούμε στη νέα ανακεφαλαιοποίηση και ούτε για αστείο να σκεφτούμε τη συμμετοχή των ταμείων μας σε αυτήν, καθώς ήδη μετράμε τεράστιες απώλειες. Αντίθετα, πρέπει να προτάξουμε το αίτημα για εθνικοποίηση των Τραπεζών και λειτουργία του κάτω από συνθήκες κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης. Μόνο έτσι, μπορούμε να θέσουμε το τραπεζικό σύστημα στην υπηρεσία της κοινωνίας και να εξαλείψουμε την διαφθορά και την διαπλοκή που το ταλανίζουν.

2. Πλάνα αναδιάρθρωσης Τραπεζών και Συλλογικές Συμβάσεις

Στα πλάνα αναδιάρθρωσης των Τραπεζών, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενο της ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρεται ρητά η περιστολή του λειτουργικού κόστους – που δημαίνει μείωση καταστημάτων και προσωπικού).

Η επίθεση, λοιπόν, των τραπεζιτών απέναντί μας, εν όψει της διαπραγμάτευσης νέων ΣΣΕ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη οφείλει να είναι και η απάντησή μας: Ως εργαζόμενοι στις τράπεζες έχουμε δύναμη στα χέρια μας – μπορούμε να σταματήσουμε με καθολικές απεργιακές κινητοποιήσεις την ροή του χρήματος! Πρέπει άμεσα να εκπονήσουμε ένα σχέδιο αγώνων και δυναμικών κινητοποιήσεων που να χαρακτηρίζεται από διάρκεια-συντονισμό-κλιμάκωση-έλεγχο από τη «βάση» και να παλέψουμε για:

  • Καμία μείωση του προσωπικού (είτε με εθελούσια, είτε με διαθεσιμότητα)
  • «Ξήλωμα» των χρυσοπληρωμένων ειδικών Συμβούλων
  • Κατάργηση της ενοικίασης και των ελαστικών μορφών απασχόλησης
  • Υπογραφή ΣΣΕ με αποκατάσταση των απωλειών
  • Αποκατάσταση των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων

3. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Η ΟΤΟΕ οφείλει άμεσα να απαιτήσει την κατάργηση αυτού του εγκληματικού νόμου. Επιπλέον, πρέπει να συντονιστούμε με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε δεκάδες περιοχές πανελλαδικά. Αν θέλουμε οι διεκδικήσεις μας να έχουν την υποστήριξη της κοινωνίας, πρέπει να στεκόμαστε και εμείς αλληλέγγυοι σε αυτήν. Η Ομοσπονδία και οι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι οφείλουν, σε συνεργασία με άλλα συνδικάτα, κοινωνικές και τοπικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, κτλ να πρωτοστατήσουν στο κίνημα προστασίας της κατοικίας των λαϊκών οικογενειών ενάντια στις απειλητικές διαθέσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου.

4. Ασφαλιστικό

Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα-έκτρωμα της επιτροπής «σοφών» του Υπουργείου εργασίας. Επιχειρεί να ανατρέψει πλήρως μια από τις πιο μεγάλες και ιστορικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος: τον κοινωνικό, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο, ανάμεσα στις γενιές, χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αντικατάσταση αυτού, προτείνεται το κεφαλαιοποιητικό σύστημα (στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών) με μόνη εξασφάλιση μια πενιχρή κατώτατη σύνταξη της τάξης 300-400 €. Η απάντησή μας πρέπει να είναι καθαρή και κάθετη: «Δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον μας για χάρη των δανειστών-Ο κοινωνικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι προς διαπραγμάτευση».

Το ασφαλιστικό και οι πλειστηριασμοί, επειδή αφορούν όλους τους εργαζόμενους/ες και την κοινωνία μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για την ανασυγκρότηση και τον συντονισμό του κινήματος με στόχο να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές, που και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει.

Καμία εμπιστοσύνη στην ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ, Πρωτοβουλίες «βάσης»

Όλο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία της ΟΤΟΕ απέδειξε ότι βρίσκεται «χιλιόμετρα» μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Έχει μετατραπεί σε μία χούφτα γραφειοκρατών, με ειδικά προνόμια και μεταχείριση, αποκομμένη από τη «βάση».

Αποκορύφωμα αυτής της μετάλλαξης ήταν η θέση υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και η ταύτιση με τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς κατεστημένου.

Δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτήν την ηγεσία.

Το βάρος της αντίστασης και του αγώνα πέφτει στις πλάτες των αγωνιστικών παρατάξεων, που δεν έχουν κυβερνητικές και εργοδοτικές εξαρτήσεις, και στους αγωνιστές/στριες της «βάσης». Αντλώντας ριζοσπαστικά συμπεράσματα από τους μεγάλους αγώνες και τις ήττες των προηγούμενων ετών, με ενωτική διάθεση, συντονισμό και πρωτοβουλίες «από τα κάτω» μπορούμε να επιβάλλουμε στην πράξη τον σχεδιασμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

«Ξεκίνημα»
Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση
www.xekinima.org
Τηλ. επικοινωνίας: 2102283018 και 6971 894 851

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα