3ο Αrt Against Fascism: πολύς κόσμος, πολύ κέφι, μαχητική διάθεση!

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα φεστιβάλ Art Against Fascism σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατάφεραν να ξεσηκώσουν όσους και όσες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, είτε συμμετείχαν ενεργά στη διοργάνωση, είτε ήρθαν απλά να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, ομιλίες, βίντεο, και φυσικά οι συναυλίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και ενθουσίασαν τον κόσμο. Κυρίως όμως αυτό που ξεχώρισε ήταν το κλίμα. Το κλίμα της ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης, το κλίμα της μάχης ενάντια στους φασίστες, το κλίμα της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των φεστιβάλ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε για τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, άφησε στοιχεία επικοινωνίας, δήλωσε συμμετοχή στις επόμενες δράσεις μας.

Αθήνα, θέατρο «Εμπρός»

Πάνω από 600 άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νεολαία, πέρασαν από το γεμάτο θέατρο «Εμπρός» στην Αθήνα.

Οι εκδηλώσεις του 3ου Art Against Fascism ξεκίνησαν με την προβολή δύο αντιφασιστικών ταινιών μικρού μήκους, από τις 17:30 το απόγευμα. Συνεχίστηκαν με την εκδήλωση για τις εξελίξεις γύρω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, με ομιλίες από την Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφου του Αθήνα 9,84 και μέλους του «Golden Dawn Watch» και τον Γιώργο Λυγουριώτη εκ μέρους του Antinazi zone.

Ακολούθησε συναυλία με ροκ και χιπ χοπ συγκροτήματα μαθητών, φοιτητών ή νέων εργαζομένων, που κατάφεραν να ξεσηκώσουν το ακροατήριο με τη μουσική, αλλά κυρίως με τον αντιφασιστικό στίχο τους, που κυριάρχησε στη σκηνή!

https://www.facebook.com/artagainstfascism/posts/119411149485732?__xts__[0]=68.ARB7mbK4_DOnFictvvVZMNb-0c_0GxPzridAEO0ukqIX4hPgD0xdPp3LG9ITAyy84HvlldAY2Y5wH7-DXRflRn6hjsJ6kcVTX_N2XRJfaMCFVjipgJAVfqzuwEy-mIFm4ZQMiQ1VHkysMjZa7qloPhs2reqOGytK39-I987_xH7iFTIEacjR9RlPk_bk3mDjATTAdoPltqG7enG7YIIgawfXlqPn1ziblbIAqNHGxD6qPvYgWRWlevOeWGOO3RcjX6txz4fBA41ZANzXJEqhDfLtsXN-uTnvS-EwmIN9h-tXHzSc4_Fsoug8pDmB1tcxd4cXeRP9lRUvZDYkYc_d7es&__tn__=-R

Παράλληλα με τις συναυλίες, το θέατρο Εμπρός φιλοξένησε και τις εκθέσεις αντιφασιστικής φωτογραφίας και σκίτσου, όπως και την έκθεση «Βάλ’ τους Χ», που συγκεντρώνει όλα τα βασικά περιστατικά ρατσιστικής και φασιστικής βίας στους δρόμους της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια.

Ξεχωριστή νότα έδωσαν φέτος τα μπλουζάκια «this machine kills fascists» που έβγαλε η διοργάνωση και που έφευγαν σαν ζεστά ψωμάκια από τα τραπεζάκια!

Όσοι και όσες περάσαμε από το 3ο Art Against Fascism, φύγαμε με κέφι και αναπτερωμένο ηθικό για τις αντιφασιστικές μάχες που έρχονται! Ανανεώσαμε το ραντεβού για το επόμενο, 4ο Art Against Fascism, αλλά και για μια σειρά εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου που θα μεσολαβήσει!

Ξεκινώντας από την απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, την Τετάρτη 6/11, συνεχίζοντας με την πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11, την έκθεση αντιφασιστικής φωτογραφίας και σκίτσου στις 22/11 αλλά και πολλές ακόμη μικρές και μεγάλες δράσεις. Θα ξαναβρεθούμε στο δρόμο και στους αντιφασιστικούς αγώνες, μέχρι το επόμενο ραντεβού, το Νοέμβρη του 2020! 

Θεσσαλονίκη, «ΤΑΚΙΜ»

Όπως έγραφε και το κάλεσμα του 3ου Art Against Fascism που έγινε το Σάββατο 2 Νοέμβρη στο ΤΑΚΙΜ στόχος του ήταν «να δώσει βήμα σε όσον το δυνατόν περισσότερους μαθητές-τριες και νέους-ες που βλέπουν την τέχνη σαν όπλο ενάντια στο φασισμό και τον ρατσισμό».

Οι εντυπώσεις που μας άφησε ήταν της χαράς και της αισιοδοξίας αφού πάνω από 300 άτομα πέρασαν από τον χώρο του φεστιβάλ, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός καθώς από τις 17:00 που ξεκίνησε το φεστιβάλ ως τις 2:30 που τελείωσε, ο κόσμος ανακυκλωνόταν, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ήταν ασφυκτικά γεμάτος.

https://www.facebook.com/artagainstfascism/posts/119216559505191?__xts__[0]=68.ARDf6GDQBTLnZJQ0ThokTXJLPKF7f7p9TKjk6GvS59wmTNrreH_SlAlqejar3xYGfmJXRuCmuHVyyTmJFLUkAmON0g1SinbuH9YtqjUG9RunaqG0bnavC-gN5llWx8-KYTzyYuvzC3eRzwKFNUpcYLDMbh2zZOL3eYHEuECs1wFtw0osWckgFQZ-VTvY7aaXoqIARoiEYsGdcfTDNiBKLY0UmWbf_hd6YKRg21CEEE76ZxyAr6B_CABns9Y-acNffirnBQjLHQbt5kr6ssirbo7LIDtnCs3rvKlIXmgFfzoLI0VdY-Xp_QP6FeZY-2GiOxcuePeshV6BNfJBzkNEyFA&__tn__=-R

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το πρόγραμμα βγήκε από συγκροτήματα και καλλιτέχνες που δήλωσαν συμμετοχή μετά το κάλεσμα που έγινε. Το πρόγραμμα περιλάμβανε έκθεση ζωγραφικής, σκίτσου και φωτογραφίας με αντιφασιστικό- αντιρατσιστικό περιεχόμενο, ένα εικαστικό live performance από τον Χρήστο Αλαβέρα, ενώ έκλεισε με πληθώρα μουσικών σχημάτων στη συναυλία που οι ήχοι της ροκ και του χιπ χοπ ανέβασαν κι άλλο την διάθεση και διατήρησαν το δυναμικό.

Ακόμη δεν πρέπει να παραλείψουμε τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών τόσο στην προετοιμασία και την προπαγάνδιση του Art Against Fascism, όσο και την ίδια μέρα με βάρδιες στο μπαρ, την κουζίνα και την λειτουργία του χώρου.

Στην είσοδο υπήρχε ένα πολύ ωραίο πανό-γκράφιτι φτιαγμένο από μαθητές με μεράκι που σε έβαζε κατευθείαν στο κλίμα και το λόγο ύπαρξης του φεστιβάλ.

Αξίζει να αναφερθούμε στις ομιλίες που έγιναν στην αρχή και κατά την διάρκεια και αφορούσαν τα αίτια που μας οδήγησαν στο να κάνουμε πραγματικότητα το φεστιβάλ, όπως για τους αγώνες ενάντια στην ομοφοβία, για την εξέλιξη της δίκης της ΧΑ κτλ. Νότα αισιοδοξίας, έφερε ο χαιρετισμός και το αλληλέγγυο μήνυμα μέσω βίντεο από  την οργάνωση Block Buster που παλεύει ενάντια στους φασίστες στο Βέλγιο.

«Η απειλή του φασισμού είναι υπαρκτή και για να την αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά ενάντια στο φασισμό». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις στο τραπεζάκι και τα πηγαδάκια. Και όπως λένε σε ένα τραγούδι τους οι social waste «Τον σάπιο κόσμο αυτό να δεις θα τον αλλάξουμε εμείς». Αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα!

Καλούμε όσες κι όσους θέλουν να πάρουν μέρος στην απολογιστική συνάντηση του 3ου Art against fascism, το Σάββατο 9 Νοέμβρη στις 18:00 στο ΤΑΚΙΜ, Κατούνη 25 στα Λαδάδικα, όπου θα συζητήσουμε και τις ιδέες για το επόμενο φεστιβάλ και για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα ο αντιφασιστικός αγώνας.

Μείνετε συντονισμένοι

Όσες-οι ενδιαφέρεστε να συνεχίστε να επικοινωνείτε μαζί μας μπορείτε να μας ακολουθείτε στις σελίδες Antinazi zone και Art against fascism στο facebook ή στο art_against_fascism στο instagram.

Αν θέλετε να βρείτε την μπλούζα της διοργάνωσης επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα: 6947916994 για Αθήνα και 6987000863 για Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα