3+1 highlights αστυνομικής αυθαιρεσίας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού

Έχουν περάσει περίπου τρεις εβδομάδες από την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, που σύμφωνα με την Κυβέρνηση είχε στόχο να πειστούν οι «απείθαρχοι» να παραμείνουν σπίτι τους με σκοπό τη μείωση διασποράς του κορονοϊού.

Πριν από την απαγόρευση είχαν προηγηθεί μία σειρά από ρεπορτάζ με «απείθαρχους» που παρά την έκκληση να παραμείνει ο κόσμος σπίτι, εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν στους δρόμους, με αποκορύφωμα τα εκτενή ρεπορτάζ για όσους «πλημμύριζαν» τους δρόμους για να κατευθυνθούν στα χωριά και τα νησιά το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαρτίου, ρεπορτάζ που «φούσκωναν» με εξαιρετικά υπερβολικό τρόπο την κατάσταση.

Βέβαια, ο περιορισμός των μετακινήσεων στο ελάχιστο και η παραμονή στο σπίτι είναι απαραίτητα μέτρα, και για να μην μεταφερθεί ο ιός σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί αλλά και γιατί λαμβάνοντας υπόψη το υποστελεχωμένο και με μεγάλες ελλείψεις Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) οι κάτοικοι έξω από τις μεγάλες πόλεις είναι πολύ περισσότερο ευάλωτοι. Είναι γεγονός ότι όντως ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν παίρνει την κατάσταση όσο σοβαρά θα έπρεπε ή δεν καταλαβαίνει ακριβώς τους κινδύνους. Αυτό το κομμάτι όμως είναι πολύ μικρό –η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έμενε σπίτι και πριν τα πιο αυστηρά μέτρα απαγόρευσης, σε αντίθεση με όσα προσπαθούσαν να μας πείσουν τα δελτία ειδήσεων. 

1. Χιλιάδες πρόστιμα για τους «παραβάτες»

Για ποιο λόγο λοιπόν η αστυνομία πρέπει να παρουσιάσει «τεράστιο έργο» και έχει βεβαιώσει πάνω από 17.000 παραβάσεις από την αρχή επιβολής του μέτρου;

Μάλλον γιατί για να μπορέσει να δικαιολογηθεί η πολιτική της κυβέρνησης η αστυνομία όφειλε να δείξει «αποτέλεσμα», να κόψει δηλαδή όσα πρόστιμα παραπάνω μπορούσε ώστε από τη μέρα της απαγόρευσης οι ειδήσεις να γεμίσουν για μία ακόμα φορά με «παραβάτες» που δε συμμορφώνονται για το κοινό καλό.

Καθόλου τυχαία λοιπόν, μία σειρά από καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία γίνονται γνωστές, αποδεικνύοντας των «υπερβάλλοντα ζήλο» των αστυνομικών οργάνων.

2. Άστεγοι που δε μένουν σπίτι!

Από τα πρώτα θύματα της αυθαιρεσίας και της έλλειψης πλήρους αντίληψης και ευαισθησίας της αστυνομίας ήταν οι άστεγοι, αφού έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές καταγγελίες ότι οι αστυνομικοί τους κόβουν πρόστιμα επειδή δεν συμμορφώνονται (δηλαδή… δεν μένουν σπίτι)!

Στην Κρήτη σημειώθηκαν 10 περιπτώσεις προστίμων σε αστέγους και στη Θεσσαλονίκη έγιναν γνωστά 6 πρόστιμα, από τα οποία τα τέσσερα σε ένα ζευγάρι αστέγων και ενώ μετά από την κατακραυγή και τις πιέσεις, πάρθηκε απόφαση για τη διαγραφή τους, η επιβολή αυτών των προστίμων δείχνει ακριβώς τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση η αστυνομία. Δηλαδή με αυταρχισμό, τυφλή επιβολή του νόμου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση.

Εξάλλου, πέρα από τα πρόστιμα αυτά καθαυτά, υπάρχει και η καταγγελία για ξυλοδαρμό αστέγου από αστυνομικούς στη Νίκαια, μετά από έλεγχο στον οποίο δήλωσε πως είναι άστεγος και δεν έχει πού να μείνει!

3. Πολίτες στο «έλεος» του εκάστοτε αστυνομικού

Πέρα όμως από τους άστεγους, έχουν γίνει γνωστές πολλές καταγγελίες για πρόστιμα σε κόσμο που έχει βγει για σωματική άσκηση, κάτι που ενώ θεωρητικά επιτρέπεται, οι αστυνομικοί γίνονται δικαστές και «καταδικάζουν» κόσμο με αυθαίρετα κριτήρια.

Άνεργος στην Ξάνθη έχει καταγγείλει το παράτυπο πρόστιμο που του έκοψαν αστυνομικοί, ενώ είχε βγει για περπάτημα -απαραίτητο μετά από τις οδηγίες των γιατρών που πρόσφατα τον είχαν χειρουργήσει- έχοντας πάνω του όλα τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν και έχοντας στείλει το μήνυμα που απαιτείται. Ο ίδιος αναφέρεται και σε άλλο ένα περιστατικό με καταχρηστικό πρόστιμο, όπου ο αστυνομικός χρησιμοποίησε και βία τόσο σε κοινή θέα όσο και στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα.

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος σε προσωπική του ανάρτηση αναφέρει πως του έχουν γίνει γνωστά περιστατικά προστίμων από όλη την Ελλάδα, με πολίτες που κινούνται βάσει κανονισμών αλλά παρόλα αυτά στον έλεγχο οι αστυνομικοί αποφασίζουν πως υπάρχουν παρατυπίες!

«Οι καταγγελίες αφορούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: “εκτιμήσεις” ότι δεν είναι σύντομη και κοντά στο σπίτι η έξοδος (ενώ η νομοθεσία δεν επιβάλλει ούτε ΣΥΝΤΟΜΗ, αλλά ούτε και ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, αυτές είναι προσθήκες αυθαίρετες της προβληματικής ιστοσελίδας forma.gov.gr που για κάποιον άγνωστο λόγο έχει εισπράξει και “εύσημα” ενώ δεν έχει τηρήσει καν τις διατάξεις του #GDPR). Πολίτες που ως σωματική άσκηση, του νόμου μη διακρίνοντος, έχουν επιλέξει την κολύμβηση, με χαρτί γιατρού ή και χωρίς και τιμωρούνται με πρόστιμα. Πολίτες που έκατσαν αποδεδειγμένα με μάρτυρα να πάρουν μια ανάσα μετά το τρέξιμο σε ένα παγκάκι και τους κόβουν πρόστιμο. Πολίτες που φορούσαν τζιν και θεωρήθηκε ότι δεν είναι κατάλληλο ρούχο για σωματική άσκηση. Για αλλοδαπούς, νόμιμα διαμένοντες, έχοντες τηρήσει την διαδικασία, καλύτερα να μην σημειώσω τι έχω διαβάσει διότι δεν τιμάει κανέναν που ζει σε αυτή την χώρα. Καταγγελίες για κάθε απίθανο λόγο, από πολίτες που είχαν ΟΛΟΙ τους τηρήσει την διαδικασία!!!»

Γίνεται λοιπόν όλο και πιο φανερό πως η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει ταυτόχρονα εκχωρήσει τεράστια εξουσία στην αστυνομία, όπου στην πραγματικότητα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε αστυνομικού το εάν θα μας επιβληθεί πρόστιμο σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο.

4. Bonus: επίθεση στους γιατρούς!

Πέρα όμως από τα περιστατικά αυθαιρεσίας, ίσως η πιο «λαμπρή επιτυχία» της αστυνομίας αυτές τις μέρες ήταν η παρουσία της στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Στις 7 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας, εργαζόμενοι/ες στα νοσοκομεία είχαν καλέσει σε διαμαρτυρία, απαιτώντας προσλήψεις και συνολικά ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Στον Ευαγγελισμό, η αστυνομία μπήκε στο προαύλιο που ήταν συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι, με σκοπό να διαλύσουν τη συγκέντρωση, αφού με τα έκτακτα μέτρα του κορονοϊού θεωρείται παράνομη!

Έτσι, μέσα σε λίγα λεπτά οι «ήρωες» που με αυτοθυσία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία, μετατράπηκαν σε «παράνομους» και «απείθαρχους»! Γιατί, για την Κυβέρνηση και την αστυνομία, οι υγειονομικοί υπάλληλοι είναι «ήρωες» μόνο εφόσον πίσω από τις μάσκες τους κρατάνε τα στόματά τους κλειστά, δεν μιλάνε για το υπό κατάρρευση ΕΣΥ και δεν διεκδικούν. Αυτό το περιστατικό όμως αποκάλυψε την ουσία του ζητήματος: πως η αστυνομία λειτουργεί με εντολές της Κυβέρνησης και πως στόχος της είναι να κόψει όσα παραπάνω πρόστιμα μπορεί, να δημιουργήσει την αίσθηση της ανασφάλειας και την ίδια ώρα να πνίξει οποιαδήποτε φωνή διαμαρτυρίας, οποιαδήποτε κριτική και διεκδίκηση.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης ότι σε μια σειρά νοσοκομεία στην Αθήνα (Λαϊκό, Ευαγγελισμός Αττικόν) οι διοικήσεις έχουν απαγορεύσει σε γιατρούς και άλλους εργαζόμενους, καθώς και σε συνδικαλιστές, να μιλούν δημόσια για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία!

Βέβαια ούτε ο κατασταλτικός χαρακτήρας της αστυνομίας, ούτε η αυθαιρεσία είναι φαινόμενα που συναντάμε σήμερα πρώτη φορά.

Γιατί χρειάζεται η Κυβέρνηση την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την αστυνομία

Όσο η Κυβέρνηση διατηρεί και ενισχύει τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αφενός χτίζει ακόμα πιο γερά θεμέλια στην προπαγάνδα που θέλει την ατομική ευθύνη να είναι ο αποκλειστικός παράγοντας για να μην ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, αφαιρώντας τις ευθύνες για τις πολιτικές αποφάσεις της ίδιας (το ότι δε στελεχώνει το ΕΣΥ, το ότι ακόμα και σήμερα εργοστάσια που δεν παράγουν τα απαραίτητα για την κοινωνία στις σημερινές συνθήκες παραμένουν ανοιχτά, κλπ,). Αφετέρου επιτρέπει στην αστυνομία να αυθαιρετεί, να το παίζει «νόμος και τάξη» και να κόβει πρόστιμα σε άστεγους, ανέργους, ανθρώπους που ζουν στην οικονομική ανασφάλεια και τα 150 ευρώ του προστίμου μπορούν να τους «γονατίσουν» οικονομικά την επόμενη περίοδο.

Στην προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης» και στο ότι σε αυτόν τον καιρό «δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση», απαντάμε βάζοντας μπροστά τις Κυβερνητικές ευθύνες, σκάνδαλα όπως αυτό της ανατίμησης των μασκών από μερικά λεπτά σε σχεδόν 1 € τη μία και τα δώρα της κυβέρνησης στην ιδιωτική υγεία (30 εκατ. € για τεστ, ενοικίαση κρεβατιών ΜΕΘ 1600 € την ημέρα αντί των 800 που ίσχυε προηγουμένως, κλπ) καθώς και την αποκάλυψη του ρόλου της αστυνομίας και την αλληλεγγύη απέναντι σε όσους πέφτουν θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και όσων αγωνίζονται ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες για δωρεάν και ποιοτικές παροχές υγείας για την κοινωνία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα