22 χριστιανικά σωματεία διαφωνούν με τα Φεστιβαλ Υπερηφάνειας. Αυτά (δεν) ξέρουν!

Μπορεί ο Ιούνιος παγκόσμια να χαρακτηρίζεται «Μήνας Υπερηφάνειας», αφού είναι ο μήνας που διοργανώνονται τα περισσότερα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, για τους/ις κατοίκους της Θεσσαλονίκης όμως, τα τελευταία χρόνια ο Ιούνιος ήταν ο μήνας της αγρυπνίας του Μητροπολίτη Άνθιμου ενάντια στο Pride.

Έτσι φέτος, καθώς πλησίαζαν οι ημέρες για το Pride και δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για αγρυπνία, η έκπληξη και η απορία μας μεγαλώνανε. Τι συνέβη στον «Μητροπολίτη της καρδιάς μας» και δεν οργάνωσε φέτος αγρυπνία; Μπορεί αυτό το ερώτημα να παραμένει αναπάντητο, 22 χριστιανικά σωματεία της πόλης μας όμως, προσπάθησαν να καλύψουν αυτό το μεγάλο κενό όσο καλύτερα μπορούσαν.

Όταν τα χριστιανικά σωματεία «ξεχειλίζουν» από χριστιανική αγάπη

Η ανακοίνωση των σωματείων αναφέρει:

«Με θλίψη αλλά και αγανάκτηση, τα 22 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Θεσσαλονίκης, παρακολουθούμε τις προετοιμασίες για την τέλεση για μία ακόμη φορά του ετήσιου “Φεστιβάλ Υπερηφάνειας” (Gay Pride), στην πόλη του Αγίου Δημητρίου, την Αγιοτόκο Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν γίνεται διεκδίκηση κανενός “δικαιώματος”, όπως διατείνονται οι διοργανωτές, αλλά προβάλλεται με ξεδιάντροπο και προκλητικό τρόπο το επονείδιστο, κατά την Αγία Γραφή, πάθος της ομοφυλοφιλίας…».

Ενώ σε άλλο σημείο:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ωστόσο ότι, απλώς και μόνον ως επιχειρηματίες, θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους ότι στηρίζοντας και προβάλλοντας τη χυδαία και ξεδιάντροπη αυτή “παρέλαση” προσβάλλουν όχι μόνο τις αξίες στις οποίες μένει πιστό το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά και όλους εμάς που εξακολουθούμε να θεωρούμε κανονικό ο,τι ο Θεός και η φύση όρισε από δημιουργίας του κόσμου· όλους όσοι, επειδή νιώθουν ακόμη άνθρωποι, προσβάλλονται από την ωμή και ξεδιάντροπη προβολή στις πλατείες και τις οδούς της πόλης μας μίας πράξης που σύμφωνα με τους αρχαίους προγόνους μας “κινεί την αιδώ”! (εξ ου και η λέξη «κίναιδος»)».

Και ενημερώνει τους χορηγούς του Pride ότι θα διακόψουν την «οποιαδήποτε συνεργασία με τις συγκεκριμένες εταιρείες, όσο συμφέρουσες κι αν είναι οι προσφορές τους».

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν ειπωθεί δεκάδες αντίστοιχες απόψεις, τόσο από τους επίσημους εκπροσώπους της Εκκλησίας, όσο και από αυτοαποκαλούμενους υπερασπιστές του λόγου του Θεού, υποκύπτουμε στην… αμαρτία του πειρασμού να σχολιάσουμε την παραπάνω ανακοίνωση.

Υποκύπτουμε στον πειρασμό γιατί περιγράφουν το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας σαν «χυδαία και ξεδιάντροπη παρέλαση» και «χαμηλής αισθητικής υποστάθμης πανηγύρι» και όχι σαν τη μία και μοναδική ημέρα του χρόνου που τα ΛΟΑΤ άτομα κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της πόλης.

Γιατί δηλώνουν πως οι ίδιοι «νιώθουν ακόμη άνθρωποι», αφήνοντας εμμέσως έξω από το ανθρώπινο είδος τα ΛΟΑΤ άτομα και όλους/ες όσοι/ες στηρίζουν τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Γιατί τον αγώνα για ίσα δικαιώματα για όλους/ες, τον αποκαλούν «gay κουλτούρα».

Φυσικά, στο ΛΟΑΤ κίνημα η κουβέντα για τους χορηγούς έχει ανοίξει με ένα σημαντικό κομμάτι του να διαφωνεί ή να προβληματίζεται, αφού τελικά οι επιχειρήσεις στηρίζουν τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα και κέρδη (περισσότερα εδώ) και όχι γιατί ενδιαφέρονται για τις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤ κινήματος. Η στάση των 22 σωματείων όμως δεν έχει να κάνει με άσκηση κριτικής στον τρόπο που οργανώνονται τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας αλλά με την προσπάθεια να πιέσει «Θεούς και Δαίμονες» για να μην διοργανώνονται πλέον Φεστιβάλ Υπερηφάνειας!

Φασιστικές επιθέσεις σε ΛΟΑΤ άτομα

Η ανακοίνωση των 22 σωματείων, δεν είναι η πρώτη φορά που στο όνομα του Χριστιανισμού έχουμε ακούσει σημεία και τέρατα για τα ΛΟΑΤ άτομα. Ενδεικτικά:

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος δήλωσε «Αν είχα όπλο και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε» για τα ΛΟΑΤ άτομα και αθωώθηκε στο δικαστήριο.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος έχει πει ανάμεσα σε πολλά για τους ομοφυλόφιλους: «Είναι μια διαστροφή της ανθρώπινης υπάρξεως».

Ιερέας στην Ρόδο στο κυριακάτικο κήρυγμα του ανέφερε: «Είδατε; Γάμους, λεσβίες να παντρεύονται. Πούστηδες να συζούνε και να παντρεύονται. Αυτή είναι η Ελλάδα μας, έτσι μας καταντήσανε». Ενώ παράλληλα εγκάλεσε το εκκλησίασμα που δεν αναλαμβάνει δράση ενάντια σε όσα συμβαίνουν στην χώρα αυτήν την περίοδο…

Μέσα από αυτά τα λίγα παραδείγματα, φαίνεται ότι για τους ανθρώπους της Εκκλησίας, οι ρητορικές μίσους είναι πολύ πιο κοντά στις Γραφές και στα Ευαγγέλια, από ότι οι άνθρωποι που διεκδικούν να ζουν ελεύθερα, με ίσα δικαιώματα με την υπόλοιπη κοινωνία. Και τελικά, όχι μόνο δεν κηρύσσουν την αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά κηρύσσουν και ενθαρρύνουν το μίσος και την βία απέναντι σε καθετί οι ίδιοι θεωρούν διαφορετικό και μεμπτό.

Έτσι, δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι οι λαλίστατοι «άνθρωποι του Θεού» δεν πήραν θέση, δεν είπαν κουβέντα για τα παρακάτω περιστατικά:

Την επίθεση φασιστών στον Μπουτάρη, που ένα από τα κίνητρά της ήταν η διοργάνωση του Radical Pride την ίδια μέρα με την εκδήλωση που διοργάνωσαν ποντιακά σωματεία με τίτλο «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Μέρα εθνικής μνήμης». Ο Μπουτάρης βέβαια δεν είχε καμία σχέση με την διοργάνωση του Radical Pride, αλλά αυτά για τους φασίστες είναι ψιλά γράμματα μπροστά στην ευκαιρία να ρίξουν μπουνιές και κλωτσιές.

Την ομοφοβική επίθεση τραμπούκων σε δύο άντρες που κατευθύνονταν προς το Pride στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 23 Ιουνίου. Οι δράστες έριξαν τους δύο άντρες στην θάλασσα και τους φώναξαν: «Θα πεθάνετε εσείς και τα τσιράκια σας».

Την ρατσιστική επίθεση την ίδια μέρα σε ανήλικο Πακιστανό από τέσσερα άτομα που χτύπησαν άγρια τον ανήλικο ενώ τον ρώτησαν εάν συμμετέχει στο Thessaloniki Pride, όπως επίσης για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Πόσο απέχουν οι παραπάνω φασιστικές επιθέσεις από τα λόγια των εκπροσώπων της Εκκλησίας όπως για παράδειγμα από το κείμενο του Αμβρόσιου με τίτλο «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι! Ας μιλήσουμε έξω απ’ τα δόντια. Φτύστε τους!» που αναφέρει:

«Μη διστάζετε, λοιπόν! Όταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μη τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι!…»;

Δηλώσεις σαν αυτήν αποτελούν ξεκάθαρα προτροπή για άσκηση βίας στα ΛΟΑΤ άτομα!

Όσο λοιπόν οι εκκλησιαστικοί θεσμοί θα δίνουν άλλοθι σε τέτοια περιστατικά, όσο το «αγαπάτε αλλήλους» θα μεταφράζεται σε «μισείτε τους άλλους», όσο η υποτιθέμενη χριστιανική αγάπη θα δίνει άλλοθι σε επιθέσεις ενάντια στα ΛΟΑΤ άτομα, εμείς θα υποκύπτουμε στον πειρασμό και θα τους απαντάμε με μαζικές εκδηλώσεις και αγώνα για μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα