Κατερίνα Ράλλη
Το αριθμητικό στον τίτλο, υποδηλώνει σαφώς τη θέλησή μας να καθιερώσουμε τις συλλογικές δράσεις για παιδιά. Έναυσμα για αυτή τη σκέψη υπήρξε η χθεσινή 1η Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή στο γήπεδο του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή. Από νωρίς το μεσημέρι μία ομάδα ανθρώπων άρτια συντονισμένη γέμισε το χώρο με υλικά, παιχνίδια, βιβλία, μπογιές, αλλά κυρίως με διάθεση για ομαδικότητα και αλληλεγγύη. Αυτό άλλωστε ήταν και το κεντρικό μήνυμα της γιορτής, που ενισχύθηκε όσο ήταν δυνατό, μέσα από τις εκάστοτε δραστηριότητες. Στις 17:00 μ.μ. όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η δράση.
Οι πάνω από 250 άνθρωποι που επισκέφτηκαν το χώρο (συνοδοί και παιδιά) είχαν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν ανάμεσα σε σταθμούς με διαφορετικό χαρακτήρα. Ένας τεράστιος παγκόσμιος χάρτης στο κέντρο του γηπέδου κι ένα ζάρι με τις 6 ηπείρους, ανέθεταν στα παιδιά να ανακαλύψουν το σταθμό-ήπειρο που πετύχαιναν κάθε φορά. Κάθε διαδρομή τους επεφύλασσε μία δράση. Στην Αμερική έφτιαξαν χειροποίητη πλαστελίνη με αλεύρι, στην Ανταρκτική βρήκαν τον πάγκο των κατασκευών και των origami, στην Αφρική έπαιξαν ομαδικά κινητικά παιχνίδια από όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη ζωγράφισαν στο χαρτί του μέτρου με πολλούς, διαφορετικούς κι ευφάνταστους τρόπους, στην Ασία βρήκαν στημένο ένα ολόκληρο Luna-Park και στην Ωκεανία ανακάλυψαν το μπαούλο με τα παραδοσιακά παιχνίδια.
Όλα αυτά συνδέονταν μεταξύ τους υπό το όρο της φιλίας που ήταν γραμμένος σε διάφορες γλώσσες της κάθε ηπείρου και μπορούσε κάθε παιδί να τις συμπληρώσει στο «εισιτήριο» που κρατούσε στα χέρια του. Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πάγκος face-painting, θεατρικό παιχνίδι κι αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, ενώ στήθηκαν αυτοσχέδιο βιβλιοπωλείο με βιβλία για μικρούς και μεγάλους, κυλικείο και χώρος υποδοχής για τις απαραίτητες ενημερώσεις του κοινού.
Η μεγάλη απήχηση αυτής της προσπάθειας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους δράσεις λείπουν από τις γειτονιές μας και μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης παιδιών όλων των εθνικοτήτων. Σκοπός τέτοιων συναντήσεων είναι να προσφέρουν έναν ανοιχτό χώρο εκτόνωσης και δημιουργίας και να προάγουν την αλληλεγγύη και την ομαλότερη ενσωμάτωση όλων στο κοινωνικό σύνολο, εξαλείφοντας σταδιακά κάθε ίχνος ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Στόχος μας για τη συνέχεια είναι να αφιερώνουμε στα παιδιά παρόμοιες ημέρες με παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και να δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος για τη διεξαγωγή συζητήσεων πάνω σε θέματα που προβληματίζουν τους γονείς. Θεωρούμε δεδομένη τη σημασία των συλλογικών δράσεων κι απαραίτητη τη συμμετοχή σε αυτές όχι μόνο των ενηλίκων, αλλά και των μικρότερων μελών της κοινωνίας, σε μία περίοδο που η ασταθής κοινωνική πολιτική κι ο γενικότερος πολιτικός αποπροσανατολισμός, δημιουργούν στις γειτονιές και τα σχολεία επαναλαμβανόμενα σκηνικά ρατσισμού και bullying. Η συνέχεια λοιπόν, προβλέπεται σύντομα, βελτιωμένη κι αλληλέγγυα.