16/4: Απεργία εργαζομένων στις ΜΚΟ ενάντια στις εξώσεις προσφύγων

Γιώργος Κασαμπαλάκος, εργαζόμενος σε ΜΚΟ


Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ αντιδρούμε ενάντια στην απαράδεκτη και εγκληματική εφαρμογή της πολιτικής των εξώσεων, που δρομολόγησε και ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΜΚΟ. Σταδιακά, 15.500 άνθρωποι, που έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγες θα πεταχτούν στο δρόμο. 

Νέες στρατιές άνεργων και άστεγων

Τα «εφόδια» τα οποία τους παρείχε η κυβέρνηση είναι η αναγνώρισή του προσφυγικού καθεστώτος και η χορήγηση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Προφανώς, κυβέρνηση και διοικήσεις ΜΚΟ θεωρούν ότι αυτά αρκούν για να καταφέρουν οι πρόσφυγες και οι οικογένειές τους να βρουν δουλειές, να νοικιάσουν σπίτια και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Να σημειωθεί επίσης, ότι πέρα από πρόσφυγες που διέμεναν σε καμπ, οι εξώσεις αφορούν και όσους έμεναν σε νοικιασμένα διαμερίσματα, δηλαδή τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως ανθρώπους με αναπηρίες, με σοβαρές ασθένειες, οικογένειες με μωρά, κ.α.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλά νούμερα ή ευκαιρίες για διαχείριση κονδυλίων, όπως τους θεωρούν υπουργείο και διοικήσεις ΜΚΟ. Προέρχονται από χώρες με πόλεμο, έχουν υποστεί σωματικούς και ψυχολογικούς βασανισμούς, έχουν βιώσει άπειρες προσωπικές δυσκολίες που σε πολλούς από εμάς θα φάνταζαν ανυπέρβλητες, δε γνωρίζουν τη γλώσσα, ενώ δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική διαδικασία ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Και σίγουρα δεν θα είναι καθόλου εύκολο να βρουν εργασία, σε μια χώρα την οποία 600.000 Έλληνες έχουν ήδη εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Χωρίς χρήματα και στέγη, οι άνθρωποι αυτοί θα αποτελέσουν τις νέες στρατιές των ανέργων και αστέγων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά και την υγεία τους. Λίγοι «τυχεροί» θα καταφέρουν να βρουν κάποια δουλειά, όχι απλά κακοπληρωμένη, αλλά με συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης. Οι περισσότεροι «άτυχοι» θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης διαφόρων κυκλωμάτων, με τεράστιους κινδύνους για τους ίδιους, αλλά και με σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας.

Ανακοίνωση ΣΒΕΜΚΟ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κλαδικού μας σωματείου ΣΒΕΜΚΟ (Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ) με την οποία καλεί σε απεργία των εργαζομένων στις ΜΚΟ την Τρίτη, 16 Απρίλη και σε απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στο Μουσείο, στις 12.00: 

«Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στις ΜΚΟ, αρνούμαστε να παραμείνουμε απαθείς στην κατάσταση που διαμορφώνεται δίπλα μας, στις σκηνές των στρατοπέδων συγκέντρωσης, στα απομονωμένα camps της ενδοχώρας, στα διαμερίσματα στο κέντρο των πόλεων. (…) Προσληφθήκαμε για να συμβάλλουμε στην κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού, όχι για να εξαναγκάζουμε τους πρόσφυγες σε αστεγία και εξαθλίωση. 

  • Απαιτούμε την απόσυρση της απόφασης που εξωθεί τους πρόσφυγες στην αστεγία
  • Ενάντια στις διοικήσεις των ΜΚΟ που εφαρμόζουν την απόφαση του υπουργείου
  • Ενάντια στη στοχοποίηση εργαζομένων που αρνούνται να εξωθήσουν τους πρόσφυγες στην αστεγία
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για όλους και όλες
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στήριξη όσων αντιστέκονται στην εφαρμογή αυτής της απόφασης»

Η πανάκριβη και αδιαφανής διαχείριση του προσφυγικού από τις ΜΚΟ, δεν έλυσε τα τεράστια προβλήματα, απλά τα «κουκούλωσε» για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος των κονδυλίων που δαπανήθηκαν και η απονομή ευθυνών, αν ανακαλυφθεί κακοδιαχείριση. Ταυτόχρονα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, η διαχείριση των προσφυγικών ροών να περάσει στην ευθύνη ενός δημόσιου φορέα ο οποίος, λειτουργώντας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των δαπανών, θα προσλάβει και θα αξιοποιήσει τους εργαζόμενους των ΜΚΟ, που έχουν την απαιτούμενη εμπειρία να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. Η στήριξη προς τους πρόσφυγες, αλλά και προς τους εργαζόμενους των ΜΚΟ που αρνούνται να εφαρμόσουν την απάνθρωπη, επικίνδυνη απόφαση, είναι παραπάνω από απαραίτητη στις συνθήκες που διαμορφώνονται. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα