Της Ελένης Μήτσου
Το Σάββατο 9 Απρίλη η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα (πρώην καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ που είχε δεχτεί επίθεση με οξύ στο πρόσωπο από τον εργολάβο του συνεργείου καθαρισμού και εργοδότη της) συναντήθηκε με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού. Η Κ. Κούνεβα είχε διαβάσει και ακούσει για τον αγώνα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. και ζήτησε να τις συναντήσει και να δει πώς μπορεί να βοηθήσει τον αγώνα τους.
Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. έχουν εργοδότη την εταιρία ΛΙΝΚ ΑΠ, η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα των οχημάτων και των αμαξοστασίων της Ο.ΣΥ. Το Γενάρη οι καθαρίστριες από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού ξεκίνησαν 10ήμερη απεργία καθώς ο εργολάβος τις είχε απλήρωτες επί 3 μήνες. Τις ημέρες των κινητοποιήσεων οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και τις υπόλοιπες παρανομίες του εργολάβου σε βάρος τους:
- ότι τις έβαζε να υπογράφουν αποδείξεις για ποσά μεγαλύτερα από αυτά που τις πλήρωνε στην πραγματικότητα
- ότι δεν είχε πληρώσει ποτέ δώρα και επιδόματα (στα χαρτιά ήταν όλες δηλωμένες «άγαμες» και χωρίς παιδιά)
- ότι δεν παρείχε στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια, ρούχα εργασίας κα.)
- ενώ συχνά δεν παρείχε ούτε στοιχειώδη μέσα καθαρισμού (απορρυπαντικό, σακούλες, κ.α.) αναγκάζοντάς τις να τα αγοράσουν οι ίδιες
- και βέβαια όποια τολμούσε να παραπονεθεί ή να κάνει πολλές ερωτήσεις απολυόταν
Η Κ. Κούνεβα μιλώντας στις εργαζόμενες είπε ότι έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα, τις συνθήκες εργασίας και τους αγώνες τους. Ότι είναι πολύ σωστό που έφτιαξαν σωματείο και πως κατά τη γνώμη της έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής πολύ μεθοδικά και πολύ σωστά.
Τις προέτρεψε να μην φοβούνται και να είναι αλληλέγγυες η μια στην άλλη. Εξήγησε πως καταλαβαίνει τι σημαίνει φόβος και πως θυμάται όταν δούλευε στον ΗΣΑΠ ακόμα και η συγκάτοικός της, που ήταν επίσης καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ, δεν της μιλούσε όταν περνούσε από δίπλα της στην αποβάθρα, από φόβο μην μαθευτεί ότι συζητά με συνδικαλίστρια.
Διεκδικήσεις
Η Κ. Κούνεβα είπε επίσης ότι το σωματείο των καθαριστριών πρέπει να παλέψει για αναγνώριση και κατοχύρωση του επαγγέλματος –κάτι που και η ίδια προωθεί αυτή την περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο– ενώ τις προέτρεψε να προχωρήσουν σε σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς.
Η Μιλένα Α. (καθαρίστρια στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού) δεν συμφώνησε με την πρόταση της Κ. Κούνεβα και εξήγησε πως η δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ με στόχο να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς, θα τις οδηγήσει σε ανταγωνισμούς και τσακωμούς μεταξύ τους καθώς και σε μια σειρά άλλα προβλήματα.
Οι καθαρίστριες εξήγησαν στην Κ. Κούνεβα ότι το δικό τους αίτημα είναι να προχωρήσει η Ο.ΣΥ. σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους με νομοθετική ρύθμιση, όπως έχει κάνει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας (προφανώς όχι 2μηνες συμβάσεις όπως κάνουν τώρα πολλά νοσοκομεία).
Ο Αποστόλης Κασιμέρης (μέλος του «Ξ» και μέλος στο Διοικ. Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ με την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση») ανέφερε πως πολλές από τις εργάτριες αυτές καθαρίζουν τα λεωφορεία εδώ και 15-20 χρόνια, περνώντας από τον έναν εργολάβο στον άλλο και πως η Ο.ΣΥ. οφείλει να διώξει τους εργολάβους, να τις αποκαταστήσει και να τις προσλάβει με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Η Κ. Κούνεβα δήλωσε πως αυτά είναι ακόμα καλύτερα αιτήματα και πως θα τα στηρίξει σε συνάντηση που θα επιδιώξει με τον Υπουργό Μεταφορών και τη Διοίκηση της Ο.ΣΥ. και στην οποία θα πρέπει να είναι και αντιπρόσωποι του υπό σύσταση σωματείου των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. (ΣΕΡΚΑ- Σωματείο Εργαζομένων σε Καθαρισμούς).
Η κατάσταση παραμένει δύσκολη
Η κατάσταση στα αμαξοστάσια παραμένει δύσκολη. Ο εργολάβος έχει πληρώσει (τους 3μήνες που χρωστούσε από το 2015-2016) τις εργαζόμενες στα αμαξοστάσια που κινητοποιήθηκαν και δημιούργησαν σωματείο, ωστόσο καθημερινά τις τραμπουκίζει, τις απειλεί και τους δημιουργεί προβλήματα μέσω των προϊσταμένων τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εργαζόμενες που έχουν βγει «πιο μπροστά» συνδικαλιστικά, δίνει πάρα πολλά απλήρωτα ρεπό. Αυτά, όπως και πολλά άλλα είναι παράνομα και έχουν καταγγελθεί στις κατά τόπου επιθεωρήσεις εργασίας. Μέχρι στιγμής όμως η απεργία των δικηγόρων έχει βοηθήσει τον εργολάβο να κρυφτεί, καθώς σε κάθε ραντεβού στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητά και παίρνει αναβολές.
Το πρόβλημα βέβαια θα μπορούσε να λυθεί «πολιτικά» αν υπήρχε βούληση από το Υπουργείο Μεταφορών να ικανοποιήσει το αίτημα των καθαριστριών. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.
Ο αγώνας επομένως συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Στην Επιθεώρηση Εργασίας, στα δικαστήρια κλπ και βέβαια κινηματικά με νέες δράσεις και κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.