Ζωγράφου: θα καταφέρει η Αριστερά να συνεργαστεί;

Η τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου απεύθυνε με δημόσια ανακοίνωσή της κάλεσμα συνεργασίας στις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών[1]. Στα πλαίσια αυτά αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της τοπικής οργάνωσης του «Ξ». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσημη και γραπτή απάντηση από το «Ξ» στην πρότασή του. Ακολουθεί η απάντηση του «Ξ».

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου για διάλογο με στόχο τη δημιουργία ενός «ενιαίου πλατιού αυτοδιοικητικού σχήματος των πολιτών» τα μέλη του Ξεκινήματος που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στο Δήμο Ζωγράφου απαντάμε κατ’ αρχήν θετικά.

Πιστεύουμε ότι στο Δήμο Ζωγράφου, όπως και σε όλους τους Δήμους, είναι πολύ σημαντικό οι δυνάμεις της Αριστεράς και των κινημάτων – που εκφράζονται μέσα από τα κόμματα της Αριστεράς, τις πολιτικές οργανώσεις, τις κοινωνικές συλλογικότητες, τις συνδικαλιστικές ενώσεις αλλά και πλήθος «ανένταχτων» αγωνιστών – να συνεργαστούν εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών αλλά και εν όψει όλων των μαχών που αναπόφευκτα θα κληθούμε να δώσουμε την επόμενη περίοδο. Με αυτή τη λογική παρακολουθούμε στενά και τις διαδικασίες της δημοτικής παράταξης «Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου».

Η συνεργασία της Αριστεράς δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη λαίλαπα των επιθέσεων που δεχόμαστε από την Κυβέρνηση και την Τρόικα. Θεωρούμε πως αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ειδικά για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι δήμοι θα περάσουν στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και θα λειτουργήσουν σαν εργαλεία επιβολής των μνημονιακών πολιτικών. Η συνεργασία της Αριστεράς δημιουργεί τη δυνατότητα η πλειοψηφία των δήμων της χώρας να περάσουν στα χέρια της Αριστεράς.

Κάθε τέτοια συνεργασία ασφαλώς θα πρέπει να στηρίζεται στη βάση προγραμμάτων και αρχών και στο βαθμό που η συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας αριστερής και κινηματικής δημοτικής παράταξης προχωρήσει θα καταθέσουμε και εμείς τα προγραμματικά σημεία και τις αρχές που θεωρούμε σημαντικά.

Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε από την αρχή, πως για μας μια αριστερή Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να περιορίζεται στην προσπάθεια να ασκήσει φιλολαϊκή και κοινωνική πολιτική στα στενά πλαίσια που καθορίζει ο Καλλικράτης και η Τρόικα.

Πρέπει να οργανώνει κινήματα, στην πράξη και όχι στα λόγια, για την απόκρουση επιθέσεων όπως π.χ. οι διαθεσιμότητες – απολύσεις, η συρρίκνωση των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου, η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων κοκ. Πρέπει να στέκεται έμπρακτα και ενεργητικά στο πλευρό των πολιτών που απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιών, με διακοπή ρεύματος κοκ. Πρέπει επίσης να οργανώνει κινήματα διεκδίκησης π.χ. των κονδυλίων που απαιτούνται για να ασκηθεί πραγματικά κοινωνική πολιτική, των νομικών πλαισίων που χρειάζονται για να μπορεί ο Δήμος να επεκτείνει τις κοινωνικές δομές, να προσλάβει το απαραίτητο νέο προσωπικό, όχι σαν έκτακτο, εποχικό ή μέσω ΜΚΟ, αλλά σαν μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, για να μπορεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει Δημοτικές Επιχειρήσεις χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και βέβαια προς όφελος των πολιτών.

Θέλουμε επίσης μια δημοτική αρχή που θα δίνει μαχητικά το παρόν και θα επιδιώκει να κινητοποιεί τους Δημότες και σε κάθε σημαντική μάχη στο «κεντρικό» πολιτικό σκηνικό, όπως ήταν για παράδειγμα την τελευταία περίοδο ο αγώνας των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ, οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις, ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ κ.α. και όπως είναι, στο τέλος-τέλος, ο αγώνας για να ανατραπεί η Μνημονιακή Κυβέρνηση και κάθε αντίστοιχη κυβέρνηση και να πάρει δρόμο η Τρόικα.

Την ίδια στιγμή που θεωρούμε αναγκαία τη συνεργασία των αριστερών και κινηματικών δυνάμεων στο Δήμο μας και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουμε με θετικό τρόπο την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου να ανοίξει ένα διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορούμε να κρύψουμε πως διατηρούμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις.

Σαν «Ξεκίνημα» συμμετείχαμε στο παρελθόν μαζί με τον ΣΥΝ, την ΚΕΔΑ, την ΚΟΕ, τη ΔΕΑ, την ΑΚΟΑ και δεκάδες «ανένταχτους» αγωνιστές στη δημιουργία της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Ζωγράφου». Σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί, οι Ενεργοί Πολίτες Ζωγράφου αποτελούσαν παράδειγμα συνεργασίας και κοινής δράσης της Αριστεράς. Την ίδια στιγμή, το 10% που πήρε το σχήμα αυτό στις εκλογές του 2002 με πολύ περιορισμένης διάρκειας εκστρατεία και σε μια περίοδο που η Αριστερά δεν «χτύπαγε» τα σημερινά ποσοστά, δείχνει τη δυναμική που αποκτούσε. Δυστυχώς όμως και προς μεγάλη μας απογοήτευση οι Ενεργοί Πολίτες Ζωγράφου νικήθηκαν «από τα μέσα», όταν ένα κομμάτι τους επέλεξε τη συνεργασία με το τοπικό ΠΑΣΟΚ (ή με μεγάλο τμήμα του) και «διέλυσαν» στην ουσία το κοινό σχήμα της Αριστεράς.

Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να είμαστε επιφυλακτικοί και να καταστήσουμε σαφές από την αρχή, ότι η δημιουργία μιας νέας αριστερής κίνησης δεν μπορεί να συνοδεύεται από τη συνεργασία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ ή των δημοτικών σχημάτων που είχαν πάρει το «χρίσμα» από αυτά τα κόμματα. Ούτε είναι δυνατό η οποιαδήποτε «νέα» δημοτική κίνηση να φαντάζει σαν μια «προέκταση» ή «διεύρυνση» του ΜΑΖΙ και να βρίσκεται υπό την ηγεσία ανθρώπων που έχουν «βεβαρημένο» παρελθόν συνεργασίας με τα κόμματα του Μνημονίου.

Ανεξάρτητα με την έκβαση του διαλόγου για τη δημιουργία μιας νέας αριστερής δημοτικής παράταξης, στον οποίο, στο βαθμό που προχωρήσει, εμείς θα προσέλθουμε με ειλικρινή διάθεση για συνεργασία, σας χαιρετίζουμε συντροφικά και δηλώνουμε πως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε συνεργασίες και κοινές δράσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας, να βαδίζουμε μαζί στα κινήματα και στους δρόμους.

Ξεκίνημα,
τοπική οργάνωση Ζωγράφου
11 Νοεμβρίου 2013
_____________________
[1]http://zografoubloging.wordpress.com/2013/11/08/%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B9/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα