Ζωγράφου: Σε ποιόν ανήκουν τελικά οι δημοτικοί χώροι;

Της Ελένης Μήτσου
αναδημοσίευση από το blog της οργάνωσης του «Ξ» στου  Ζωγράφου
https://xekinimazografou.wordpress.com/

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην άρνηση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει χώρο στην «Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου» για να αποθηκεύει, να ταξινομεί και να συσκευάζει τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγει στα πλαίσια της εκστρατείας «Αλληλεγγύη σε Πρόσφυγες και Μετανάστες» και τα οποία στέλνει στην Σάμο και στην Κω.

Συγκεκριμένα, η Δήμαρχος Τ. Καφατσάκη είχε απαντήσει στην Ειρήνη Πλουμπίδη[1] που έθεσε το θέμα εκ μέρους της «Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου» στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου[2] ότι «ο Δήμος δεν έχει κάποιο χώρο να διαθέσει»…

Εμείς, σχολιάζαμε τότε, ότι «στο Δήμο μας δεν λείπουν οι χώροι, αλλά η βούληση της Δημοτικής Αρχής να τους παραχωρήσει» και δίναμε μερικά παραδείγματα χώρων, γνωστών στους περισσότερους δημότες, που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν.

Μερικές βδομάδες αργότερα μια ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής ήρθε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μας. Πρόκειται για την ανακοίνωση που κάνει απολογισμό της «δράσης» που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή στις 10 Οκτωβρίου για τους πρόσφυγες και η οποία γραφεί:

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των πολιτών του Ζωγράφου στο κάλεσμα για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, που έγινε από το Δήμο Ζωγράφου…»

«Τα είδη πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ποσότητες, ταξινομούνται και συσκευάζονται με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να παραδοθούν το συντομότερο δυνατό στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα και στα νησιά.»

Πού «ταξινομούνται και συσκευάζονται» τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν στην «δράση αλληλεγγύης» του Δήμου; Στο δημοτικό χώρο «Ρυθμός» που βρίσκεται απέναντι από το Πάρκο Γουδί.

***

Αντίστοιχα απαράδεκτη αρνητική στάση κράτησε η Δημοτική Αρχή απέναντι σε αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ζωγράφου για παραχώρηση χώρου. Σύμφωνα με την καταγγελία που έχει αναρτήσει η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ στο τοπικό blog της, η Διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε να παραχωρήσει δυο σχολικές αίθουσες για τα μαθήματα του κοινωνικού φροντιστηρίου που έχει οργανώσει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Και οι αρνήσεις δεν σταματούν εδώ. Αρνητική απάντηση από τη Δημοτική Αρχή πήρε πρόσφατα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (όπως μας ενημέρωσε ένα από τα μέλη της) η οποία ζήτησε χώρο για να οργανώσει μια εκδήλωση, ενώ πριν μερικούς μήνες η Δήμαρχος είχε αρνηθεί να παραχωρήσει χώρο και στο «Αντιφασιστικό Μέτωπο Ζωγράφου».

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της Δημοτικής Αρχής είναι και το ακόλουθο περιστατικό που αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας.

Όταν η Βίλα Κοτοπούλη ζητήθηκε από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για να πραγματοποιήσει εκδήλωση[3] το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου την παραχώρησε χωρίς κανένα πρόβλημα – και καλώς την παραχώρησε. Όταν όμως ο ίδιος χώρος ζητήθηκε ένα μήνα αργότερα για εκδήλωση από το «Ξεκίνημα Ζωγράφου» μας ειπώθηκε ότι η Βίλα Κοτοπούλη «δεν δίνεται σε πολιτικές οργανώσεις»…

***

Στο Δήμο μας δεν λείπουν οι χώροι για να στεγάσουν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις όλων των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Η λίστα με τα ακίνητα του Δήμου Ζωγράφου είναι μεγάλη. Κάποια από αυτά, που  βρίσκονται μάλιστα σε κεντρικά σημεία του Δήμου παραμένουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κλειστά, όπως π.χ. η Βίλα Κοτοπούλη (ανοίγει μόνο για  κάποιες εκδηλώσεις του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου) και η Βίλα Βουγά. Κάποιοι άλλοι χώροι έχουν παραχωρηθεί (δωρεάν) σε συγκεκριμένες συλλογικότητες κατ’ αποκλειστικότητα παρότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για δράσεις και εκδηλώσεις πολλών περισσότερων συλλογικοτήτων (όπως π.χ. η Βίλα Παυλίνα που έχει παραχωρηθεί στο «Σύνδεσμο Παλαιών Ζωγραφιωτών»).

Αυτό που λείπει από το Δήμο Ζωγράφου είναι η βούληση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει τους δημοτικούς χώρους στους Ζωγραφιώτες και ιδιαίτερα σε συλλογικότητες που ασκούν κριτική στη διοικούσα παράταξη του Δήμου.

Τα ακίνητα του Δήμου δεν είναι όμως «ιδιοκτησία» της εκάστοτε Δημοτικής, αλλά περιουσία όλων των Ζωγραφιωτών και θα έπρεπε να είναι προσβάσιμα σε όλες τις συλλογικότητες (πλην βεβαίως των ρατσιστικών-φασιστικών ομάδων).

_________________

[1] Η Ειρήνη Πλουμπίδη είναι Δημοτική Σύμβουλος του Ξεκινήματος-Ζωγράφου. Το Ξεκίνημα Ζωγράφου προχώρησε σε εκλογική συνεργασία με το «Κίνημα στην Πόλη» στις δημοτικές εκλογές του 2014.
[2] Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου η Ειρήνη Πλουμπίδη είχε θέσει επίσης το αίτημα να «ανοίξει» ο Δήμος κάποιους χώρους στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας (αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, πολιτιστικές, πολιτικές, δημοτικές παρατάξεις κλπ) για να μπορούν να συνεδριάζουν και να οργανώνουν τις δράσεις τους.
[3] https://left.gr/news/ekdilosi-neolaias-syriza-zografoyς εκστρατείας «Αλληλεγγύη σε Πρόσφυγες και Μετανάστες» και τα οποία στέλνει στην Σάμο και στην Κω.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα