Ζωγράφου: Συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τους δημότες για το «φαίνεσθαι»


Της Ειρήνης Πλουμπίδη[*]

 

Η Δημοτική Αρχή καλεί σε συνάντηση του κατοίκους του Ζωγράφου για να συζητήσει τα προβλήματα της περιοχής και να παρουσιάσει τον απολογισμό των 2 χρόνων που διοικεί το Δήμο.

***

Λίγους μήνες αφότου ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου η κ. Καφατσάκη κάλεσε τον Νοέμβρη του 2014 τρεις «λαϊκές συνελεύσεις» (Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί). Τότε η Δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι οι «συνελεύσεις» θα καλούνται κάθε 4-6 μήνες. Λίγους μήνες αργότερα δήλωνε σε τοπική εφημερίδα ότι οι «λαϊκές συνελεύσεις» θα γίνονται μία φορά το χρόνο. Τελικά πέρασαν δυο χρόνια μέχρι να γίνει το 2ο κάλεσμα για «λαϊκές συνελεύσεις» ….οι οποίες αυτή τη φορά δεν ονομάζονται «λαϊκές συνελεύσεις», αλλά «συναντήσεις για συζήτηση». Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει στροφή 180ο και να εφαρμόζει μνημόνια, αναγκάζεται και η Δημοτική Αρχή να αλλάξει φρασεολογία.

Κάλιο αργά παρά ποτέ θα μπορούσε βέβαια να πει κάποιος …αρκεί να υπάρχει ουσία. Ο απολογισμός των «συνελεύσεων» του 2014 ήταν όμως ακριβώς αυτό: δεν είχαν καμία ουσία.

***

Κατ’ αρχήν δεν είχε γίνει επαρκής εκστρατεία και ενημέρωση του κόσμου για να συμμετέχει στις συνελεύσεις, κάτι που επαναλαμβάνεται και φέτος. Η ανακοίνωση για τις «συναντήσεις» αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου την 1η Δεκεμβρίου με την πρώτη συνάντηση να έχει οριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου. Αφίσες και φυλλάδια; Δεν ξέρουμε αν τυπώθηκαν, πάντως μέχρι στιγμής δεν είδαμε να κυκλοφορεί κάτι στους δρόμους και στα τοπικά καταστήματα… Έτσι εκτός από τους κατοίκους που θα κινητοποιήσει τυχόν το «ΜΑΖΙ» για να έχουν οι συναντήσεις κόσμο –και μάλιστα κόσμο που στηρίζει τη δημοτική αρχή– οι υπόλοιποι Ζωγραφιώτες είναι αμφίβολο αν θα μάθουν για τις συναντήσεις.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι συναντήσεις αυτές δεν είχαν και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στις «συνελεύσεις» του 2014 οι κάτοικοι που συμμετείχαν μίλησαν π.χ. για την ελλιπή καθαριότητα, για την έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας, για προβλήματα όπως την ταχύτητα που αναπτύσσουν τα ΙΧ στην Ταξίλου (το δρόμο του δημοτικού κολυμβητηρίου) με κίνδυνο κάποια στιγμή να υπάρξει σοβαρό τροχαίο κλπ. 2 χρόνια αργότερα η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση για κάποιο από τα ζητήματα που τέθηκαν τότε.

***

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το νέο γύρο «συναντήσεων» που οργανώνει η Διοίκηση Καφατσάκη; Θα ακούσουμε το έργο που θέλει η Διοίκηση να προβάλει (πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις αλληλεγγύης που κάνουν ΜΚΟ αλλά προβάλει η Διοίκηση σαν δικές της, «επιδιορθώσεις» δρόμων κλπ) θα δούμε πολλή «κατανόηση» για τα προβλήματα των δημοτών, όπως θα ακούσουμε και πολλές υποσχέσεις και σχέδια για το μέλλον.

Αυτό που δεν θα ακούσουμε είναι συγκεκριμένο απολογισμό για τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου μας, ούτε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πότε θα υλοποιηθούν οι «υποσχέσεις».

Όμως τι πειράζει… μέχρι να ξαναγίνει η επόμενη «συνέλευση», «συνάντηση», ή όπως κι’ αν ονομαστεί στο μέλλον, ποιος θα θυμάται τι ειπώθηκε; Ποιος θα θυμάται τι δεσμεύσεις έδωσε η Δημοτική Αρχή. Αυτό που θέλει η διοίκηση να μείνει θα είναι η εικόνα: μια δημοτική αρχή που νοιάζεται, ακούει και συζητά…

Ευτυχώς δεν μένουν όμως όλοι στο «φαίνεσθαι»…

 

 

[*] Η Ειρήνη Πλουμπίδη διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ζωγράφου μεταξύ Σεπτέμβρη 2015 και Σεπτέμβρη 2016, στα πλαίσια της εναλλαγής με άλλους υποψήφιους που είχαν κατέβει με τη δημοτική κίνηση «Κίνημα στην Πόλη». Το «Ξ» είχε κατέβει στις τοπικές εκλογές του Μάη 2014 σε συνεργασία με το «Κίνημα στην Πόλη» που πρόσκειται στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Ειρήνη Πλουμπίδη είχε έρθει πρώτη σε ψήφους και ανάλαβε τη θέση του δημοτικού συμβούλου μετά τον πρώτο χρόνο που στο δημοτικό συμβούλιο συμμετείχε η Ράνια Νενεδάκη που ανήκει στο ΝΑΡ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα