Η σχολική χρονιά ξεκίνησε μόλις πριν λίγες ημέρες, όμως για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας έχουν περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες λειτουργίας. Για ακόμα μία χρονιά, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό έρχονται αντιμέτωπα με τα ίδια και τα ίδια προβλήματα και ελλείψεις.
Ο Δήμος Ζωγράφου «άνοιξε» τη νέα σχολική χρονιά με πάνω από 200 παιδιά και βρέφη να μένουν εκτός των βρεφονηπιακών δομών. Αλλά και αυτά που τελικά έγιναν δεκτά έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις. Εκπαιδευτικοί αφήνονται αβοήθητοι να οργανώσουν τις ελλείψεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, νέες κτηριακές εγκαταστάσεις που είχαν δρομολογηθεί για την νέα σχολική χρονιά δεν είναι έτοιμες.
Τα αποτελέσματα για το ποια παιδιά έγιναν δεκτά σε ποια δομή δημοσιεύτηκαν στις 31/08 το βράδυ, ενώ οι εγγραφές ξεκινούσαν την 1η Σεπτέμβρη, με πολλές εκπλήξεις (αλλαγή των δομών που συνήθιζαν να πηγαίνουν τα παιδιά, ένταξη τους σε δομές μακριά από την κατοικία τους κλπ).
Το θέατρο του παραλόγου
Τρεις εβδομάδες αφότου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί άνοιξαν τις πόρτες τους και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι καταστάσεις των παιδιών της κάθε δομής. Οι παιδαγωγοί δηλαδή δεν είναι σίγουροι για το πόσα και ποια παιδιά θα ενταχθούν στα τμήματά τους. Η σταθερότητα που απαιτείται στο περιβάλλον για την προσαρμογή των ευαίσθητων αυτών ηλικιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, έχει παντελώς παραμεληθεί.
Ενδεικτικά στον 6ο παιδικό σταθμό του Δ. Ζωγράφου (34ου Συντάγματος, Γουδί), φέτος για πρώτη χρονιά και «πιλοτικά» ξεκίνησε να λειτουργεί τμήμα για βρέφη. Ο παιδικός σταθμός για χρόνια φιλοξενούσε παιδιά τριών και τεσσάρων ετών και κατασκευαστικά πληροί αυτές τις προδιαγραφές. Φέτος, για πρώτη χρονιά, στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό έγιναν δεκτά και βρέφη (ηλικίες 2 -2,5 ετών και κάτω). Οι δύο αίθουσες, στις οποίες θα πρέπει να «βολευτούν» τρεις διαφορετικές ηλικίες – τάξεις, αλλά και ο εξοπλισμός του κτιρίου, δεν είναι κατάλληλος για τη φιλοξενία βρεφών. Ενδεικτικά, δεν υπάρχουν αλλαξιέρες (ακόμα και τώρα, τρεις εβδομάδες μετά, δεν έχουν σταλεί αλλαξιέρες), η αίθουσα για τα βρέφη δεν έχει υποδομές τουαλέτας, τα κρεβάτια είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερα παιδιά (δεν έχουν κάγκελα) κόκ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταστάσεις, ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός θα δέχεται περίπου 30 παιδιά και βρέφη (βάσει απόφασης δημοτικού συμβουλίου θα μπορεί να δέχεται 39 παιδιά), με μόνο τρεις δασκάλες, μία υπεύθυνη για την καθαριότητα και τη σίτιση και επτά κρεβάτια. Το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει αφεθεί από τη διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου αβοήθητο να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα, σε βάρος προφανώς της καθημερινής φροντίδας που πρέπει να παρέχεται στα παιδιά.
Μια δασκάλα για δέκα βρέφη / νήπια!
Η κατάσταση στους υπόλοιπους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, δεν είναι καλύτερη. Υπεράριθμες τάξεις, ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό (κατά μέσο όρο μία δασκάλα για 10 παιδιά) και σε βοηθητικό προσωπικό (καθαριότητα, μαγειρεία), παλαιωμένες ή ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις (παιδικοί σταθμοί σε ορόφους, χωρίς προαύλια, εγκαταστάσεις κοντέινερ κ.ά), ελλείψεις σε έπιπλα και υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.
Περιττό να επαναλάβουμε την επικινδυνότητα που διατρέχει αυτή η κατάσταση στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας. Τα μόνα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και προαιρετική για τα παιδιά, σε τμήμα που όπως ειπώθηκε μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 30 παιδιά στον ίδιο χώρο, ο συχνός καθαρισμός των παιχνιδιών (από ποιον όμως, όταν μία δασκάλα πρέπει να προσέχει τουλάχιστον 10 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών;) και η απόσταση ανάμεσα στα κρεβάτια, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Όποιος έχει δει τις εγκαταστάσεις καταλαβαίνει ότι αυτό σημαίνει ότι τα κρεβάτια (εκεί που υπάρχουν και τα οποία έτσι και αλλιώς δε φτάνουν) θα πρέπει να απλωθούν στο δρόμο.
Να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες!
Στην προσπάθεια ανάδειξης των ζητημάτων προς την δημοτική αρχή, η ηγεσία του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδικών και βρεφικών σταθμών του Δ. Ζωγράφου, είναι παντελώς απούσα. Δεν έχει καλέσει ούτε σε διοικητικό συμβούλιο, πολλώ δε μάλλον σε γενική συνέλευση για ενημέρωση και κινητοποίηση των γονέων, παρά τις επαναλαμβανόμενες προτροπές και πιέσεις από γονείς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Τη στιγμή που όλα αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά και χρόνια, η ηγεσία του ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είναι εξαφανισμένη. Ένας Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συσπείρωσης των γονέων και συντονισμού με τους δασκάλους και λοιπό προσωπικό, για να διεκδικήσει αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες φιλοξενίας των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, κατάλληλα εξοπλισμένες με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό.