ΥΠ.ΠΟ.γειες διαδρομές

Της Εύης Δουλγκέρη, αρχαιολόγου της 9ης Ε.Β.Α.

Οι εξελίξεις της υπόθεσης Ζαχόπουλου ουσιαστικά έφεραν στην επιφάνεια την τραγική κατάληξη που μπορεί να πάρει το ζήτημα της εκμετάλλευσης και της «ομηρίας» χιλιάδων (αριθμούν περί τις 5000) συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ, αλλά και των διαδικασιών που προηγούνται και έπονται αυτής.

Άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, που περιφέρονται από φορέα σε φορέα με σκοπό να κατοχυρώσουν την μονιμοποίησή τους, οδηγούνται σε «ατομικές διαδρομές» που πολλές φορές μπορεί να έχουν απρόβλεπτη κατάληξη. Οι συμβασιούχοι αποτέλεσαν και αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα, αποτέλεσμα βέβαια της σήψης και του κομματισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 164/2004, των απολύσεων και των αποκλεισμών, οδήγησε χιλιάδες συμβασιούχους στην λύση των ασφαλιστικών μέτρων για την παραμονή τους στην εργασία, ενώ προδιαγράφει την απόλυση όλων με την συμπλήρωση του 24μήνου. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση επιμένει στην κάλυψη των πάγιων αναγκών του Υπουργείου από ευέλικτους, ικανούς, αλλά πάνω απ’ όλα εξαρτημένους, εκτάκτους υπαλλήλους, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέα καθολική ρύθμιση για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

«Φωτογραφικές» προσλήψεις και «γαλάζιες» συνεντεύξεις ισχύουν για τις ελάχιστες προκηρύξεις μονίμων θέσεων! Αναφέρομαι για παράδειγμα στην προκήρυξη των 148 μονίμων θέσεων στην Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης (που υπάγεται στο ΥΠΠΟ), η οποία είχε καταγγελθεί εξαρχής ως διαβλητή, εφ’ όσον περιλάμβανε συνέντευξη που μπορούσε να αυξήσει ή και να μειώσει κατά 30% την συνολική βαθμολογία του υποψηφίου, αλλά και ως φωτογραφική από τη στιγμή που μοριοδοτούταν σε μεγάλο ποσοστό η προϋπηρεσία στην ίδια Γραμματεία για τα έτη 2005-2006. Είκοσι δύο χιλιάδες (22.000) οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση. Μήπως την ίδια στιγμή ήταν προεπιλεγμένη η λίστα των ονομάτων;

Η ηγεσία του ΥΠΠΟ ευθύνεται για το πέπλο αδιαφάνειας στις προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίες κατά κανόνα εξαιρούνται από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Οι προϊστάμενοι των κατά τόπους Υπηρεσιών στις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου καθορίζουν τα κριτήρια πρόσληψης και ‘σφραγίζουν’ τον κεντρικό πολιτικό έλεγχο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής